Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επιστρέφουν στην Ακτή Δυμαίων οι παράνομοι μετανάστες - Δεν πτοούνται από την παρουσία της Αστυνομίας

Πάτρα: Επιστρέφουν στην Ακτή Δυμαίων οι ...

Τα νέα "κόλπα" των διακινητών

Επιστρέφουν σταδιακά έξω από το λιμάνι της Πάτρας οι μετανάστες που προσπαθούν να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό, για να αναχωρήσουν παράνομα προς την Ιταλία και άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Ταυτόχρονα, σχεδόν καθημερινές είναι οι συλλήψεις αλλοδαπών που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως και ατόμων που αναλαμβάνουν τον ρόλο διακινητή, επιβιβάζοντας μετανάστες στα αυτοκίνητά τους. Χαρακτηριστικά, μόνο τον Δεκέμβριο συνελήφθησαν στο λιμάνι από λιμενικούς και αστυνομικούς, περισσότερα από δέκα άτομα, που κατηγορήθηκαν ως διακινητές και πάνω από 60 μετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα, αναφέρει σήμερα στην "Καθημερινή", σε ανταπόκριση του ο Ηλίας Κάνιστρας.

Τρεις μήνες μετά την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» που είχε γίνει στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 350 μετανάστες, τις τελευταίες εβδομάδες ομάδες μεταναστών έκαναν πάλι την εμφάνισή τους έξω από το λιμάνι.

Ετσι, λοιπόν, μόλις κάποιο φορτηγό σταματήσει έξω από το λιμάνι, το πολιορκούν, προσπαθώντας να κρυφτούν μέσα στο φορτίο. Ομως τις περισσότερες φορές γίνονται αντιληπτοί από τους λιμενικούς που περιπολούν και εντοπίζονται κατά τη διάρκεια των ελέγχων που ακολουθούν. Ωστόσο, το γεγονός αυτό αναγκάζει πολλές φορές οδηγούς φορτηγών να μην ανακόψουν ταχύτητα και να μη σταματήσουν στο κόκκινο φανάρι επί της Ακτής Δυμαίων, για να μη δώσουν την ευκαιρία στους μετανάστες να εισχωρήσουν στην καρότσα. Η Αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες και συλλήψεις έξω από το λιμάνι, αλλά όπως φαίνεται οι μετανάστες δεν πτοούνται.

Πάντως, οι συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται ως διακινητές και ο εντοπισμός των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις αξιωματικών της Αστυνομίας και του Λιμενικού για τον τρόπο προώθησης μεταναστών από τα κυκλώματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέσω του λιμανιού της Πάτρας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, τα κυκλώματα επιλέγουν να αναθέτουν σε αλλοδαπούς τη διακίνηση, διότι προφανώς βρίσκουν μεταξύ τους πρόθυμους να αναλάβουν αυτήν την παράνομη αποστολή. Αλλωστε, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αξιωματικούς, τα κυκλώματα δεν αποκλείεται να πείθουν όσους πρόκειται να αναλάβουν τη διακίνηση, ότι σε περίπτωση που συλληφθούν, μπορεί να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους διακινούμενους μετανάστες.

Επίσης, ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων δείχνει ότι τα κυκλώματα επιμένουν να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο τρόπο παράνομης διακίνησης, παρά τις συνεχείς συλλήψεις, και οι αλλοδαποί που θέλουν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα δείχνουν πρόθυμοι να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τα πλαστά έγγραφα.

Οσο για την καταγωγή των μεταναστών, τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο αριθμός των Σύρων που επιχειρούν να ταξιδέψουν παράνομα μέσω της Πάτρας, ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες προέρχονται κυρίως από το Ιράν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις