Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το Αμερικανικό Κογκρέσο τίμησε την μνήμη του πολιούχου της Πάτρας Απόστολου Ανδρέα σε ειδική εκδήλωση!

Το Αμερικανικό Κογκρέσο τίμησε την μνήμη...

Με πρωτοβουλία του Τζων Σαρμπάνη

Με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα, προστάτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η μνήμη του οποίου τιμήθηκε χθες, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της «Φωνής της Αμερικής», απώτερος στόχος της εκδήλωσης ήταν να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί προς την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, σε όλο τον κόσμο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί παράγοντες της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, διπλωμάτες και εκπρόσωποι διαφόρων θρησκειών.

Στο ρόλο της κοινωνίας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, αναφέρθηκε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Ivan Vejvoda, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «German Marshal Fund».

O Απόστολος Ανδρέας, τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τιμά ως ιδρυτή του, ήταν ο πρώτος επίσκοπος του Βυζαντίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, είναι ο 270ος διάδοχός του. Ατυχώς, όμως, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση στο Αμερικανικό Κογκρέσο, οι Τουρκικές αρχές εξακολουθούν, επί έναν και πλέον αιώνα, να αποστερούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από βασικές θρησκευτικές ελευθερίες και συνεχίζουν να παρεμποδίζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε αναφορά και στην πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής για την προάσπιση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, στην οποία περιέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τους περιορισμούς της Τουρκίας στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από μέρους της Άγκυρας.

Κύριος διοργανωτής της εκδήλωσης στο Κογκρέσο ήταν ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής John Sarbanes, γιός του πρώην Γερουσιαστή Paul Sarbanes, ο οποίος επίσης παρέστη στην εκδήλωση.

«Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα βήμα από το οποίο να εξετάσουμε σημαντικά θέματα που αφορούν στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών», τόνισε ο John Sarbanes στην ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής». Και συνέχισε: «Κρίναμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη μέρα για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος από την Ημέρα του Αγίου Ανδρέα, προστάτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δεδομένης της έμφασης που αποδίδει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον αγώνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας για σεβασμό της αξιοπρέπειάς της στην σύγχρονη Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο Ελληνικής καταγωγής βουλευτής, Gus Bilirakis, τόνισε- μεταξύ άλλων-ότι εκτός από τον αγώνα υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας του Πατριαρχείου, θα καταβάλει τώρα προσπάθειες και για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας των Χριστιανών της Αιγύπτου, οι οποίοι περνούν, όπως είπε, πολλές δυσκολίες κατά την περίοδο αυτή.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων του Αμερικανικού Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή Chris Smith και του γερουσιαστή Benjamin Cardin, που ηγούνται της λεγόμενης Επιτροπής Ελσίνκι, των βουλευτών James McGovern και Frank Wolf, δυναμικά στελέχη της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, των βουλευτών Trent Franks και Heath Shuler από την Ομάδα Προαγωγής της Θρησκευτικής Ελευθερίας στο Κόσμο, και των βουλευτών Gus Bilirakis, Carolyn Maloney και John Sarbanes, οι οποίοι διαδραματίζουν ηγετικούς ρόλους στην Ομάδα Προώθησης Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις