Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διήμερο αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Φιλούμενου του νέου Ιερομάρτυρος, στο Ναό Αγ. Μαρίνης Πατρών

Διήμερο αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Φ...

Αύριο Πέμπτη 29/11 θα τελεστεί το πρωί Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος από τον π. Ιωάννη Δημητρόπουλο

Η μνήμη του Αγίου Φιλούμενου του νέου Ιερομάρτυρος, ο οποίος έζησε από το 1913 έως και το 1979 όταν και πέθανε με μαρτυρικό, βασανιστικό θάνατο στο Φρέαρ του Ιακώβ στη Σαμάρεια στους Αγίους Τόπους, τιμάται στις 29 Νοεμβρίου από την Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία.

Στην Πάτρα σήμερα Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 στις 18.00 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος υπό του π. Γρηγορίου Κόρδα, εφημερίου στο ναό Αγ. Βαρβάρας Ακταίου, στο ναό της Αγίας Μαρίνας Πάτρας.

Επίσης αύριο Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 ώρα 7 – 10 π.μ. θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος υπό του αιδεσιμώτατου πρεσβύτερου π. Ιωάννου Δημητρόπουλου, εφημερίου στο ναό Αγίου Χαράλαμπου Κρύας Ιτεών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης, φυλάσσεται προς ευλογία και προσκύνηση το ιερό Επιτραχήλιο του τιμωμένου Αγίου.

Ο Φιλούμενος, η οικογένεια του οποίου ζούσε στην Κύπρο, φοίτησε μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, αρχιμανδρίτη Ελπίδιο στα Ιεροσόλυμα όπου το 1979 διορίστηκε υπεύθυνος του Φρέατος του Ιακώβ, στη Νεάπολη της Σαμάρειας.

Εκεί, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικά σάιτ, τον επισκέπτονταν τακτικά φανατικοί Εβραίοι, οι όποιοι απαιτούσαν να βγάλει το Σταυρό και τις εικόνες από την εκκλησία, αφού το θεωρούσαν προσκύνημα της Ιουδαϊκής θρησκείας. Ο π. Φιλούμενος, υπήρξε πιστός θεματοφύλακας των παραδοσιακών θεσμίων του Παναγίου Τάφου στο χώρο της Παλαιστίνης και εξηγούσε με το ταπεινό και πράο του ύφος πως το Φρέαρ του Ιακώβ ανήκε στους χριστιανούς από πολλούς αιώνες. Θέλοντας μάλιστα να αποφεύγει εντελώς τις προκλήσεις, σταματούσε όταν υπήρχαν αντιδράσεις τις ακολουθίες και τις συνέχιζε αργότερα.

Δυστυχώς στις 29 Νοεμβρίου 1979, ανήμερα της εορτής τού Αγίου Φιλουμένου, 2 ραβίνοι όρμησαν την ώρα που ο Άγιος τελούσε τον εσπερινό και τον κατακρεούργησαν χτυπώντας τον δυνατά και θανάσιμα με τσεκούρι στο πρόσωπο και σε όλο του το σώμα.

Το σκήνωμα του αγίου παραδόθηκε στους ορθοδόξους μετά από 6 μέρες και ετάφη στο κοιμητήριο της Αγίας Σιών. Μετά από τέσσερα χρόνια, στην ανακομιδή των ιερών του λειψάνων, το σώμα βρέθηκε άφθαρτο και ευωδίαζε. Τότε, έκλεισαν τον τάφο και τον ξανάνοιξαν τα Χριστούγεννα του 1984, οπότε το ιερό σκήνωμα που διατηρούσε μερική αφθαρσία τοποθετήθηκε σε γυάλινη λειψανοθήκη, στο βόρειο τμήμα του ιερού βήματος του ναού της Αγίας Σιών.

Η επίσημη αναγνώριση της Αγιότητάς του, έγινε τον Αύγουστο του 2008, με πρωτοβουλία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Στις 29 Νοεμβρίου 2009 έγινε, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η επίσημη αγιοκατάταξη τού Αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτου στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις