Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κρίμα: εξαϋλώθηκαν 1.200.000 ευρώ, από τα τροφεία των παιδιών, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Κρίμα: εξαϋλώθηκαν 1.200.000 ευρώ, από τ...

Των Δημοτικών Συμβούλων Μαριάννας Σταματιάδου και Νίκου Τζανάκου

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, πως τα τελευταία δέκα χρόνια, το ΝΠΔΔ «Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Πατρέων», λειτούργησε με όσο το δυνατόν, πιο υποδειγματικό τρόπο. Όσοι συμμετείχαμε στα διοικητικά συμβούλια και με τις τρείς διαφορετικές Δημοτικές Αρχές, είτε πρόεδρος ήταν η κ. Μ. Σταματιάδου είτε ο κ. Λ. Βασιλόπουλος, είχαμε θέσει σαν προτεραιότητα, την όσο το δυνατόν πιο σωστή λειτουργία, του τόσου ευαίσθητου αυτού τομέα.

Όλα τα χρόνια προσπαθήσαμε, πάντα με την πολύτιμη  βοήθεια των εργαζομένων στους σταθμούς, ιδιαίτερα των νηπιαγωγών, να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τα προβλήματα, τόσο διοικητικά, όσο και οικονομικά, με σύνεση και αποτελεσματικότητα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δίχως να σπαταλούνται χρήματα, για όποιου είδους δημόσιες σχέσεις και με  αγαστή διαχρονικά συνεργασία μεταξύ μας.

Ξεκαθαρίζουμε πως αυτή η πορεία, οφείλεται σε όλους τους συμβούλους και στους εργαζόμενους, που μετείχαν διαχρονικά, στη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Ανάμεσα στις άλλες πρωτοβουλίες τους τα συμβούλια, προσπάθησαν να μην χρειάζονται ποτέ χρήματα παραπάνω, από όσα έδινε το κράτος.

Ποτέ δεν χρειάσθηκε να ζητηθούν χρήματα από το Δήμο, γιατί πιστεύω όλων μας, ήταν, πως δεν είχαμε δικαίωμα να απαιτήσουμε να πληρώσουν, κάποιοι άλλοι, χρήματα (που θα τα έβρισκαν;) και σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων του Δήμου, να εκβιάσουμε και (χρησιμοποιώντας τον ευαίσθητο χώρο των παιδιών) να πάρουμε και άλλα χρήματα.

ΠΟΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, Ο ΔΗΜΟΣ, ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ. Τα χρήματα αυτά στην πραγματικότητα αλλά και ηθικά, ανήκαν στους παιδικούς σταθμούς.

Επιπλέον και σκεπτόμενοι, πως πρέπει να προγραμματίζουμε και να προβλέπουμε, πως μπορεί να έρθουν και δύσκολες ημέρες (διαφαινόταν και από τον ίδιο το νόμο), καταφέρναμε πάντα, βάζοντας στην άκρη τα χρήματα των τροφείων, που πλήρωναν οι γονείς για τα παιδιά τους, αφενός να φιλοξενούνται τουλάχιστον 100-150 παιδιά περισσότερα κάθε χρόνο και αφετέρου να υπάρχουν σε ειδικό λογαριασμό, κάποια χρήματα από τα τροφεία, για να αντιμετωπίσουμε, την όποια έκτακτη ανάγκη.

Έτσι φθάσαμε στο 2011, οπότε η νέα Δημοτική Αρχή, παρόλες τις ενστάσεις μας, ενέταξε τους παιδικούς σταθμούς στον Κοινωνικό  Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, μετατρέποντας σε ένα απλό τμήμα, 14 παιδικούς σταθμούς με 900 παιδιά!

Επιστήσαμε τότε την προσοχή, στη διαχείριση του τόσο ευαίσθητου αυτού τομέα, που αφορά και τόσες πολλές οικογένειες.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Η Δημοτική Αρχή και κατ επέκταση το Δημοτικό Συμβούλιο, επιχορήγησε το νέο Κοινωνικό  Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, με 3.000.000 ευρώ. Με αυτά του έδωσε εντολή να πορευτεί το 2011.

Ώσπου, όταν ήρθε ο απολογισμός  του 2011, με μεγάλη καθυστέρηση, στο συμβούλιο του Κοινωνικού Οργανισμού, την περασμένη εβδομάδα, με έκπληξη ανακαλύψαμε, πως τα έξοδα του 2011 ήταν 4.200.000 ευρώ!!!

Είχαν χρησιμοποιήσει (όχι για τα παιδιά, αλλά για να καλυφθούν, άλλες δραστηριότητες, άλλων τομέων)  και το 1.200.000 ευρώ, από τον ειδικό λογαριασμό, που με τόσο κόπο είχε αποταμιευτεί, από τα τροφεία των παιδιών!!!!.

Ποιος άραγε είχε αυτό το ηθικό δικαίωμα να το κάνει; Με ποιού την έγκριση, τη σύμφωνη γνώμη έγινε η παραπάνω ενέργεια; Μήπως του Δημάρχου;

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος και η χρησιμότητα του ποσού αυτού, αρκεί να επισημανθεί, πως με τις όποιες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, οι παιδικοί σταθμοί θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, δίχως κανένα πρόβλημα, για μια πενταετία ακόμα,  χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα, μαζί με τα επόμενα χρήματα που θα εισέπρατταν από τα τροφεία.

Είναι χαρακτηριστικό, πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωνικού  Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, δήλωσαν παντελή άγνοια των παραπάνω ενεργειών.

Έκπληξη επίσης προκάλεσε το γεγονός, πως η «εξαΰλωση»  αυτών των χρημάτων (1,2 εκ ευρώ), έγινε μόλις σε ένα τρίμηνο, στα τέλη του 2011 και μάλιστα, δίχως υπεύθυνο υπηρεσιακό παράγοντα να αναλαμβάνει την ευθύνη, για την τόσο σοβαρή αυτή ενέργεια. Δεν έχει τοποθετηθεί, (ούτε με εντέλλεσθε), διευθυντής, στον Κοινωνικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων και «τρέχα γύρευε» να ζητήσεις ευθύνες. Λίγο χρόνο έκανε ο ένας τη διαχείριση, λίγο ο άλλος, η κατάσταση περιγράφεται τραγελαφική.

Στον αμέσως επόμενο χρόνο, θα φανεί πόσο άστοχη και καταστροφική για τους παιδικούς σταθμούς, ήταν αυτή η ενέργεια.

Προς το παρόν, περιμένουμε τις αντιδράσεις, τόσο των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που έπρεπε να έχουν   ενημερωθεί (και εγκρίνει) αυτήν την απαράδεκτη ηθικά ενέργεια, όσο και των τριών διευθυντριών των παιδικών σταθμών, που συμμετέχουν στο συμβούλιο και οι οποίες πρέπει να διευκρινίσουν, αν η πρωτοφανής  αυτή ενέργεια, έγινε με την ανοχή τους.

Σε κάθε περίπτωση η ενέργεια αυτή, από όπου και αν προέρχεται, θέτει ζήτημα ευθιξίας, για όλα τα μέλη του συμβουλίου.

Ποιος ο λόγος συμμετοχής, σε ένα όργανο, που αφενός χρησιμοποιείται εν αγνοία του, για να επικυρώνει σταδιακά την χρησιμοποίηση 1,2 εκ. ευρώ, δίχως την έγκρισή του και συγχρόνως, για να ξεπεράσει τον προϋπολογισμό, (την  εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου), κατά 40%. Και μάλιστα τη σημερινή εποχή!
Αναμένουμε……


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις