Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αποζημίωση για αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ.

Αποζημίωση για αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ.

Δεκτή αγωγή 60χρονης γυναίκας, που τον Δεκέμβριο 2005 τραυματίστηκε στο Σύνταγμα από έκρηξη βόμβας

Τα ανεπαρκή αστυνομικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών δημιουργούν υποχρέωση του κράτους να αποζημιώσει όποιον τραυματίστηκε ή υπέστη οποιαδήποτε βλάβη της υγείας του (ψυχική ή σωματική), ενώ παράλληλα το Δημόσιο οφείλει χρηματική ικανοποίηση και για την ηθική βλάβη του πολίτη, εξαιτίας των παραλείψεων της ΕΛ.ΑΣ. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή αγωγή 60χρονης γυναίκας, που τον Δεκέμβριο 2005 τραυματίστηκε στο Σύνταγμα από έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Αστυνομία δεν είχε διακόψει την κυκλοφορία ούτε είχε λάβει προληπτικά μέτρα, παρά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, από το Σύνταγμα και τους νόμους προκύπτει ότι η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να μεριμνά για την προστασία των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας, λαμβάνοντας έγκαιρα κάθε φορά τα κατάλληλα μέτρα.

Μετά την έκρηξη
Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε αδράνεια των αρμοδίων αρχών, που ενώ όφειλαν να προχωρήσουν σε άμεσο αποκλεισμό της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή, έδωσαν τη σχετική εντολή μετά την έκρηξη.

Στην απόφαση 2111/12, που επιδικάζει αποζημίωση 25.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μιας 5ετίας, σημειώνεται ότι στις 5.33 π.μ. της 12ης/12/05 έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Ελευθεροτυπία» για εκρηκτικό μηχανισμό έξω από υπουργείο στη Μητροπόλεως, που, όπως διευκρινίστηκε αργότερα σε δεύτερο τηλεφώνημα, ήταν το υπουργείο Οικονομικών.

Στην περιοχή πήγε περιπολικό, που, ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με το Κέντρο της Ασφάλειας, αποχώρησε λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη που έγινε στις 6.03 π.μ. (την ευθύνη ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας») και από την οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι η 54χρονη τότε γυναίκα που πήγαινε στη δουλειά της. Χρειάστηκε να κάνει ράμματα, φορούσε κολάρο, παρουσίασε κεφαλαλγίες, , ιλίγγους, ψυχολογικά προβλήματα, ανασφάλεια, φόβο κ.λπ., όπως βεβαιώνουν αλλεπάλληλες ιατρικές εκθέσεις.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις