Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χαράτσι επιπλέον 700 ευρώ

Χαράτσι επιπλέον 700 ευρώ

Για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών που αφορά στους μηχανικούς ελεγκτές δόμησης

Τα 700 ευρώ φθάνει το επιπλέον χαράτσι για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών που αφορά στους μηχανικούς ελεγκτές δόμησης, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών το σώμα των μηχανικών που θα πιστοποιηθούν ως ελεγκτές δόμησης θα επιθεωρεί την οικοδομή, υποκαθιστώντας το ρόλο της πολεοδομίας.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 465) προβλέπει αμοιβή από 400 έως 700 ευρώ στους ελεγκτές δόμησης ανάλογα με τα τετραγωνικά του κτιρίου, η οποία θα πρέπει να καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό του ελεγκτή εντός 24 ωρών από τη διενέργεια του ελέγχου.

Εάν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα το ποσό, ο ελεγκτής δεν θα αποστέλλει το πόρισμά του και θα ενημερώνει σχετικά την αρμόδια υπηρεσία η οποία θα εκδίδει πράξη διακοπής εργασιών!

Με βάση την ΚΥΑ το οικοδομικό έργο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, κάθε μία από τις οποίες συνεπάγεται κι ένα συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων.

Στην πρώτη κατηγορία απαιτείται ένας έλεγχος και η αμοιβή των ελεγκτών για εργασίες δόμησης ορίζεται σε 150 ευρώ για υφιστάμενα κτίρια συνολική επιφάνειας έως και 1.000 τ.μ. και 250 ευρώ για κτίρια συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 1.000 τ.μ. Για τις εργασίες κατεδαφίσεων και περιτοιχίσεων, η αμοιβή ορίζεται σε 100 ευρώ.

Στη δεύτερη κατηγορία, για την οποία απαιτούνται δύο έλεγχοι, προβλέπονται:
* Εργασίες δόμησης νέων κτιρίων, συνολικής επιφάνειας έως 2.000 τ.μ.
* Προσθήκες κατ’ επέκταση σε υφιστάμενα κτίρια, συνολικής επιφάνειας, μετά την προσθήκη, έως 2.000 τ.μ.
* Προκατασκευασμένα κτίρια, ανεξάρτητα από τη χρήση και την επιφάνειά τους.

Η τρίτη κατηγορία προβλέπει τρεις ελέγχους και αφορά εργασίες δόμησης νέων κτιρίων ή προσθήκες κατ’ επέκταση σε υφιστάμενα κτίρια, συνολικής επιφάνειας, μεγαλύτερης των 2.000 τ.μ., ανεξάρτητα από τη χρήση τους.

Για τον αρχικό έλεγχο των κτιρίων των Κατηγοριών Β’ και Γ’ η αποζημίωση καθορίζεται σε 200 ευρώ για κτίρια συνολικής επιφάνειας έως και 1.000 τ.μ., ενώ για κτίρια με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ., η αποζημίωση καθορίζεται σε 300 ευρώ.

Για τον τελικό έλεγχο των κτιρίων της των κατηγοριών Β’ και Γ’ και για τις προσθήκες καθ’ ύψος της κατηγορίας Α’ η αμοιβή ορίζεται σε 0,5 ευρώ ανά τ.μ. και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ για κτίρια ή προσθήκες καθ’ ύψος με συνολική επιφάνεια έως και 1.000 τ.μ.

Για παράδειγμα, για κτίριο 1.000 τ.μ. το κόστος του δεύτερου ελέγχου είναι 500 ευρώ και συνολικά η δαπάνη φθάνει τα 700 ευρώ με τα 200 ευρώ του αρχικού σχεδίου.

Επίσης, για κτίρια ή προσθήκες καθ’ ύψος με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ., η αποζημίωση καθορίζεται σε 0,4 ευρώ ανά τ.μ. και δε μπορεί να είναι μικρότερη των 600 ευρώ και μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις