Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Έφυγε" στα 87 ο δημοσιογράφος πατέρας του Μάριου Τόκα

"Έφυγε" στα 87 ο δημοσιογράφος...

Άφησε το αποτύπωμά του σε ποίηση και ζωγραφική

Απεβίωσε την Πέμπτη, σε ηλικία 87 ετών, και κηδεύτηκε την Παρασκευή, στη 1 μ.μ., από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό, ο βετεράνος δημοσιογράφος Κύπρος Τόκας, πατέρας του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα και του δημοσιογράφου Νίκου Τόκα. Ο Κύπρος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό, το 1924. Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο, μπήκε από μικρός στη βιοπάλη, για να βοηθήσει την πολυμελή και φτωχή οικογένειά του.

Παρά τον καθημερινό μόχθο του, ποτέ δεν τον εγκατέλειψε το πάθος του για μάθηση.
Αυτή η όρεξή του τον οδήγησε να παρακολουθεί νυχτερινά μαθήματα, για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του. Είχε συνειδητοποιήσει, όπως ο ίδιος έλεγε, ότι η γνώση είναι ο πραγματικός πλούτος του ανθρώπου, γι' αυτό και μετέπειτα φρόντισε όσα στερήθηκε ο ίδιος να τα προσφέρει με κάθε θυσία στα παιδιά του.


Για να τα καταφέρει, εργάστηκε σκληρά και επίμονα. Δούλεψε ως επιπλοποιός, ως κουρέας, ως παντοπώλης, καταλήγοντας στη δημοσιογραφία. Το 1961 ανέλαβε, συνειδητά, καθήκοντα ανταποκριτή της κομμουνιστικής εφημερίδας "Χαραυγή", στη Λεμεσό, αφού ο ίδιος ήταν ταγμένος να υπηρετήσει τα πιστεύω του και να προσφέρει στο λαϊκό κίνημα, απ' όποιο πόστο κι αν βρισκόταν.
Ο Κύπρος Τόκας υπηρέτησε την εφημερίδα του για 28 ολόκληρα χρόνια, χρόνια δύσκολα, αλλά όμορφα, όπως ο ίδιος εξομολογούνταν συχνά, για εκείνους που τάχθηκαν να υπηρετούν ένα σκοπό στη ζωή τους. Εκτός, όμως, από δημοσιογράφος, πριν και ταυτόχρονα με την άσκηση του λειτουργήματος, ο Κύπρος Τόκας καταπιάστηκε με την ποίηση και τη λογοτεχνία.

Το 1951 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο "Αδούλωτες ψυχές", ακολούθως τη "Λύρα" και τα "Ελπιδοφόρα Μηνύματα".
Η ευαίσθητη ψυχή του και η αγάπη του προς τα παιδιά τον έσπρωξαν ν' ασχοληθεί με την παιδική ποίηση, ενώ, παράλληλα, έγραφε διηγήματα και χρονογραφήματα. Αρκετά από τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από το γιό του, τον αγαπημένο και αξέχαστο Μάριο.
Σε ηλικία 50 χρόνων άρχισε ν' ασχολείται και με τη ζωγραφική, αφήνοντας το δικό του ξεχωριστό στίγμα, απεικονίζοντας πρόσωπα, τοπία, την ομορφιά του ανθρώπου και της πατρίδας του.
«Η δημοσιογραφική οικογένεια αποχαιρετά σήμερα τον Κύπρο Τόκα, ο οποίος με τα πατήματά του άφησε πίσω του σημάδια ανθρωπιάς, αλλά και δείγματα αντικειμενικότητας, αλήθειας και συνέπειας», καταλήγει η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις