Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ευγενή και φιλάνθρωπο χαρακτήρισε την εκλιπούσα Μαρία Καρέλα ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

Ευγενή και φιλάνθρωπο χαρακτήρισε την εκ...

Η κηδεία της έγινε στο ναό της Ευαγγελίστριας και η ταφή της στο κοιμητήριο Παναγίας Αλεξιωτίσσης

Πολλοί Πατρινοί παρέστησαν στις 4 το απόγευμα της Τρίτης 23 Αυγούστου 2016 στον ιερό Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας όπου έγινε η κηδεία της συμπολίτισσας ζωγράφου και λογοτέχνιδας Μαρίας Καρέλα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Για έναν άνθρωπο που διακρινόταν από ευγένεια, καλοσύνη και ευσέβεια, έκανε λόγο μιλώντας για την εκλιπούσα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που παρέστη και προεξήρχε στην εξόδιο ακολουθία.

«Θα σε θυμόμαστε πάντα να μιλάς με το χαμόγελο, να χαιρετάς με σεβασμό, να απαγγέλεις ποιήματα σε εκδηλώσεις των Πρωτοκλητείων και να μιλάς για την Παναγία με γλυκύτητα, να αγωνίζεσαι με ιερό ζήλο στο Φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας της Ευαγγελίστριας», ανέφερε χαρακτηριστικά για την Μαρία Καρέλα ο κ.κ. Χρυσόστομος προσθέτοντας εκ βάθους ψυχής πως η εκλιπούσα υπήρξε ευγενής, φιλόθεος και φιλάνθρωπος.

Επικήδειο εκφώνησε και ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Λεωνίδας Μαργαρίτης υπογραμμίζοντας πως η Μαρία Καρέλα με τον χρωστήρα της ζωντάνεψε άνθη, πρόσωπα και αντικείμενα ενώ η συγγραφική της παρουσία ξεκίνησε με τις «Αποκοτιές» και το «In Memoriam» για να περάσει αλώβητη στις «Πέτρινες μνήμες» φτάνοντας στον «Κοκκινόβραχο» (το τελευταίο της βιβλίο) που τόσο την είχε απορροφήσει. «Βιάστηκες να μην σε βρει ο επόμενος χειμώνας. Θα λείψεις από την μεγάλη παρέα των λογοτεχνών της εταιρείας», ανέφερε τέλος ο κ. Μαργαρίτης.

Η Μαρία Καρέλα ήταν κόρη του Νικολάου που εργαζόταν στον ΟΤΕ και της διδασκάλισσας Λέλας Μητροπούλου. Μεγάλωσε στην γειτονιά του Αγίου Δημητρίου, στην άνω πόλη, την οποία και συχνά με έντονο συναίσθημα και νοσταλγία περιέγραφε στα βιβλία της.

Είχε τελειώσει το Αρσάκειο σχολείο και κατόπιν τη σχολή των Ουρσουλίνων στην Αθήνα και πραγματικά ήταν συγκινητική η παρουσία στην εξόδιο ακολουθία στο ναό της Ευαγγελίστριας κάποιων εκ των συμμαθητριών της στο Αρσάκειο.

Βιβλία της Μαρίας Καρέλα είχαν παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις στο Πολύεδρο (ήσαν παρόντες ο Κωστής Καπέλας και η Όλγα Νικολοπούλου), στο βιβλιοπωλείο Μεθενίτη (παρέστη η Μαρία Μεθενίτη) ενώ το πιο τελευταίο μυθιστόρημα της που πήρε και πολύ καλές κριτικές και θεωρήθηκε το πλέον ώριμο της, «Ο Κοκκινόβραχος» είχε παρουσιαστεί στο ξενοδοχείο Βυζαντινόν.

Πάντοτε περιποιημένη, ευγενής, κοινωνική η Μαρία Καρέλα άφησε την σφραγίδα της στην Πατραική κοινωνία. Είχε και τη θέση της υπεύθυνης διαλέξεων και ομιλιών στον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Φεστιβάλ Πάτρας (παρέστη ο επικεφαλής και συνεχιστής του Φεστιβάλ Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος) ενώ συχνά πραγματοποιούσε ομιλίες ως προσκεκλημένη και σε άλλους φορείς και σωματεία. Μία τελευταία ομιλία που είχε προσκληθεί να κάνει στον Μορφωτικό σύλλογο Κυριών στην Πάτρα πριν λίγους μήνες, δυστυχώς ακυρώθηκε καθώς η Μαρία Καρέλα δεν μπορούσε λόγω του ότι ήταν ασθενής.

Ήταν παντρεμένη με τον ποτοποιό Λευτέρη Καρέλα και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γιώργο και το Νικόλαο ενώ είχε τη χαρά να δει και 4 εγγόνια.

Η ταφή της έγινε στο κοιμητήριο της Παναγίας Αλεξιωτίσσης.

Στην κηδεία στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας παρέστησαν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Αγγελόπουλος από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, Κώστας Καρπέτας, Βίβιαν Σαμούρη, Θόδωρος Ξυλιάς, Αλέξης Σκαρμέας, Παύλος Μαρινάκης, Ευγενία Αρβανίτη – Παλαιολόγου, Τούλα Μανιάκη, Ελένη Τριανταφυλλοπούλου – Γκέκα, Αλέκα Βακάλογλου, Κατερίνα Γατοπούλου, Τρύφωνας Παχής, Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, Βίβιαν Φαρμάκη - Κωνσταντοπούλου, κ.α.

Μάλιστα η Βίβιαν Φαρμάκη που είναι Διδάκτωρ Φιλολογίας και ήταν κουμπάρα με την Μαρία Καρέλα, θα ετοιμάσει μία τιμητική έκδοση με κείμενα - κριτικές που είχε γράψει για τα βιβλία της εκλιπούσης.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η Μαρία Καρέλα στα νιάτα της. Η συγκεκριμένη φωτ. όπως και η πιο πρόσφατη της, κάτω, αναρτήθηκαν από τον Λεωνίδα Μαργαρίτη τιμής ένεκεν, στη σελίδα του στο facebook.

Η Μαρία Καρέλα στα νιάτα της. Η συγκεκρι...

Η Μαρία Καρέλα στα νιάτα της. Η συγκεκριμένη φωτ. όπως και η πιο πρόσφατη της, κάτω, αναρτήθηκαν από τον Λεωνίδα Μαργαρίτη τιμής ένεκεν, στη σελίδα του στο facebook.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις