Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κωπηλατούν Πάτρα - Κύθηρα για καλό σκοπό– Τους συναντήσαμε εν πλω και μοιραστήκαμε τον ενθουσιασμό τους– Πανέμορφες ΕΙΚΟΝΕΣ

Κωπηλατούν Πάτρα - Κύθηρα για καλό σκοπό...
Χριστακόπουλος Θάνος

Στόχος τους η αύξηση των εθελοντών δοτών μυελών των οστών

Ο Άγγελος Χριστοφίδης και ο Αποστόλης Κάτσινος, δύο νέοι άνθρωποι μέλη της ομάδας South Evian Gulf team, ξεκίνησαν την Κυριακή 3 Ιουλίου από την Πάτρα για ένα διαφορετικό ταξίδι με τα καγιάκ τους που έχει ως τελικό προορισμό τα πανέμορφα Κύθηρα. Ο λόγος όχι η απλή αναψυχή τους αλλά η στήριξη ενός ιερού σκοπού όπως είναι η διάδοση του μηνύματος του Κέντρου ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών, «Χάρισε Ζωή».

Όταν επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Άγγελο βρίσκονταν ήδη στην Κυπαρισσία, ο δρόμος ή μάλλον καλύτερα η θάλασσα που είχαν ακόμα μπροστά τους αρκετή όμως εκείνοι ακούραστοι δεν το βάζουν κάτω καθώς, όπως μας ανέφερε ο Άγγελος η προσήλωση στον στόχο της ανάδειξης της προσφοράς μυελού του οστού είναι αυτός που τους δίνει δύναμη.

«Όταν βρίσκεσαι στην θάλασσα πρέπει πάντα να κρατάς τις επιφυλάξεις σου για το αν θα πάνε όλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Εμείς την σεβόμαστε για να μας σέβεται κι εκείνη. Μέχρι στιγμής όλα πάνε κατ’ ευχήν», σχολιάζει ο Άγγελος αναφορικά με τις συνθήκες του ταξιδιού τους.

Το εγχείρημα δύσκολο καθώς οι δύο κωπηλάτες καλούνται να καλύψουν μια συνολική απόσταση 270 ναυτικών μιλίων μέσα σε λίγες ημέρες. Διασχίζουν ουσιαστικά ολόκληρη τη δυτική και νότια Πελοποννήσο, με στάσεις, μεταξύ άλλων, σε Κυπαρισσία, Πύλο, Κορώνη, Πόρτο-Κάγιο, Ελαφόνησο και με τελικό κατάπλου στα Κύθηρα. Ο Άγγελος όμως και ο Αποστόλης είναι καλά προετοιμασμένοι.

Το ταξίδι ως ιδέα το σχεδιάζουν πάνω από 2 χρόνια, αρχικά στο μυαλό τους και στην συνέχεια στις λεπτομέρειες, καθώς πρέπει να έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, τις συνθήκες ώστε να εξασφαλιστεί το μάξιμουμ δυνατό της ασφάλειας με όσο το δυνατόν λιγότερα ρίσκα. «Προπονούμαστε πολύ και συστηματικά. Παράλληλα πρέπει να βρίσκουμε χρόνο και από τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν στη ζωή μας, όμως η θάλασσα είναι μια διέξοδος που αν δεν την είχα θα είχα πεθάνει από τη ρουτίνα της δουλειάς στη Τράπεζα. Η θάλασσα είναι το οξυγόνο μου», υπογραμμίζει ο Άγγελος.

«Τόνισε σε παρακαλώ το σκοπό αυτού του ταξιδίου μας. Το πόσο εύκολο και απλό είναι το να γίνει κανείς δότης Μυελού των Οστών. Ξέρεις η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών και έτσι ασθενείς, ακόμα και μικρά παιδιά, που θα μπορούσαν να θεραπευτούν από πολλές μορφές καρκίνου, όπως η λευχαιμία, χάνονται επειδή δεν βρίσκεται συμβατός εθελοντής», μου λέει μ’ έμφαση και πάθος, ενώ συνεχίζει το ταξίδι του πάνω στο καγιάκ του.

 

 

Ο Άγγελος και ο Αποστόλης δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, σε υλικό επίπεδο, από αυτή την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ομάδα. Αντιθέτως όλα τα έξοδα του ταξιδιού τα βάζουν από την τσέπη τους, γι’ αυτό αναγκάζονται τα περισσότερα από τα βράδια να κοιμούνται στις σκηνές τους στις παραλίες όπου φθάνουν.

Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να τους ενοχλεί τόσο αφού απολαμβάνουν την επαφή με τη φύση και θαυμάζουν τις ομορφιές των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Κωπηλατούν 8 με 10 ώρες την ημέρα όμως όσο το μήνυμα που μεταφέρουν φθάνει σε όλο και περισσότερους αποδέκτες τόσο η χαρά και η ικανοποίησή τους μεγαλώνει…..

 

 

Λίγα λόγια για το South Evian Gulf team

Το South Evian Gulf team ιδρύθηκε στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο το 2010 με κίνητρο τη βαθιά αγάπη για τη θάλασσα και τα ναυτικά ταξίδια και βαθύτερη επιθυμία την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από έναν διαρκή αγώνα με τον ίδιο τους τον εαυτό, με δέος και σεβασμό απέναντι στην ανυπέρβλητη δύναμη του υγρού στοιχείου και με πίστη στο ομαδικό πνεύμα, οι αθλητές της ομάδας χαράσσουν κάθε χρόνο και νέες ρότες στο ανοιχτό πέλαγος, με πυξίδα τους την ιδέα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Κάθε μεγάλη αποστολή του South Evian Gulf team είναι ένας κωπηλατικός μαραθώνιος εκατοντάδων ναυτικών μιλίων στην ανοιχτή θάλασσα, με όλες τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται, ο οποίος πρωτίστως υπηρετεί έναν κοινωνικό σκοπό. Κάθε θαλασσινό ταξίδι της ομάδας είναι ταυτόχρονα μια δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο, με σκοπό την υποστήριξη των πιο ευπαθών ομάδων της κοινωνίας και ειδικότερα εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

To South Evian Gulf team δεν είναι ναυτικός όμιλος, ούτε αθλητικός σύλλογος. Είναι μια δεμένη ομάδα ανθρώπων που μέσα στη μεγάλη αβεβαιότητα της ζωής και της θάλασσας αγωνίζονται με το σώμα, το μυαλό και την ψυχή, για όσα αξίζει να αγωνίζεται κανείς. Σε μια θάλασσα πιθανοτήτων, κυνηγώντας το απίθανο.

 

 

Τι είναι το «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών

Κάθε 4’ ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με έναν τύπο καρκίνου, συχνά λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά). Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν συμβατό εθελοντή δότη. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι ιστοσυμβατά -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%.

Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1-1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.

Το Χάρισε Ζωή - ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών), σε συνεργασία με τα κέντρα δοτών παγκοσμίως, ανοίγει το δρόμο για να δωρίζεται ζωή στους ασθενείς με λευχαιμία ή άλλες αιματολογικές κακοήθειες που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Το Κέντρο, που αποτελεί πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενημερώνει εθελοντές δότες μυελού των οστών και τους εγγράφει στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, καθιστώντας τους προσβάσιμους σε οποιονδήποτε ασθενή, οπουδήποτε στην κόσμο τους χρειάζεται.

Μέχρι σήμερα, το Χάρισε Ζωή έχει κατορθώσει να εγγράψει περίπου 10.500 εθελοντές και, μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια, να βρει 9 συμβατούς δότες που χάρισαν ζωή σε ασθενείς με λευχαιμία, με πιο πρόσφατη τη δωρεά μοσχεύματος σε έναν 2χρονο ασθενή με λευχαιμία.

Καθώς η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό (εν αντιθέσει, πχ. με τη γειτονική Κύπρο όπου 1 στους 8 είναι εγγεγραμμένος δότης, δηλ. 130.000 δότες), στόχος του Χάρισε Ζωή – ΚΕΔΜΟΠ είναι να ενημερώνει τον κόσμο και να διευρύνει τη δεξαμενή δοτών με νέους εθελοντές. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα διαπιστώνεται πλήρης έλλειψη γνώσης του κοινού, τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για τη διαδικασία λήψης μοσχεύματος.

Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσει ένα δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο). Έτσι απλά μπορεί κάποιος να χαρίσει ζωή σε έναν ασθενή χωρίς άλλη ελπίδα!

Η δημιουργία μιας διευρυμένης εθνικής δεξαμενής δοτών στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς της, οι οποίοι έχουν αυξημένες πιθανότητες εύρεσης συμβατών δοτών ανάμεσα σε ομοεθνείς τους, λόγω κληρονομικότητας. Υπολογίζεται ότι αν δημιουργήσουμε μια δεξαμενή με 160.000-180.000 εγγεγραμμένους εθελοντές, τότε η χώρα μας θα μπορεί να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη.

Αν είστε, λοιπόν, μεταξύ 18-50 χρονών και σε καλή υγεία, κάνε κάτι μοναδικό σήμερα. Εγγραφείτε ως εθελοντές δότες μυελού των οστών. Μπορεί η ζωή ενός ασθενούς με λευχαιμία να είναι στα χέρια σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και την εγγραφή δοτών μπορείτε να επισκεφθείτε το www.xarisezoi.gr ή να καλέσετε στο 2610 997 510 (Δευτ. - Παρ. 9πμ-4μμ).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις