Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θέση του ΔΝΤ η ελάφρυνση του χρέους – Ζητούν "προληπτικά μέτρα" 3 δισ. ευρώ

Θέση του ΔΝΤ η ελάφρυνση του χρέους – Ζη...

Τσακαλώτος προς ΗΠΑ: Πιέστε και τους άλλους για συμφωνία!

Ένας πραγματικός μαραθώνιος διαβουλεύσεων για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να αποφύγει η Ελλάδα τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα και κυρίως να επαναληφθεί το "καυτό" και δραματικό καλοκαίρι του 2015 έγινε τις τελευταίες μέρες στην Ουάσινγκτον, όπου βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Ο Έλληνας υπουργός είχε, τα ξημερώματα της Κυριακής (17.04.2016, ώρα Ελλάδας) διπλή συνάντηση λίγων λεπτών με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega στην αμερικανική πρωτεύουσα Μιχάλης Ιγνατίου, του επανέλαβε ότι είναι θέση του Ταμείου η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. «Υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως αυτό είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που φτάνει στο τέλος της μια τόσο σημαντική διαπραγμάτευση, που περιλαμβάνει και το χρέος».

Μέσα στην εβδομάδα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι Θεσμοί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με την Κριστίν Λαγκάρντ να διαμηνύει πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να περιμένει άμεσα αποτελέσματα. Και αυτό την ώρα που η Αθήνα, όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ, ελπίζει ότι όλα θα έχουν τελειώσει πριν από το Πάσχα και πως στο Eurogroup της 22ας Απριλίου θα έχουν μείνει μόνο οι λεπτομέρειες.

Η έκτακτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου (η δεύτερη έγινε για... διευκρινίσεις) δεν ήταν η μοναδική σημαντική που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην Ουάσιγκτον. Όπως μεταδίδουν τόσο η ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ Κατερίνα Σόκου αλλά και εκείνη της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, ο κ. Τσακαλώτος είδε και τον σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα Οικονομίας.

Ο Έλληνας υπουργός φέρεται να ζήτησε από τον Adewale Adeyem να μην ασκούνται πιέσεις μόνο στην Ελλάδα για να κλείσει η συμφωνία επί της αξιολόγησης αλλά να γίνει το ίδιο και προς τις άλλες πλευρές. Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε να ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό για τις ελληνικές θέσεις ενόψει της συνάντησης που θα έχει το επόμενο Σαββατοκύριακο (ή τη Δευτέρα) ο Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Ανόβερο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος είχε κάνει γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να θέσει το θέμα της Ελλάδας στην Γερμανίδα καγκελάριο και να επιμείνει πως απαιτείται από τους Ευρωπαίους ελάφρυνση του χρέους.

Wall Street Journal: Προληπτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ

Νέα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν «πιάσει» τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% έως το 2018, φαίνεται πως προτείνουν οι δανειστές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι μια πρόταση για να γεφυρωθούν οι δανειστές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στην Wall Street Journal πως σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα υπογράψει «μέτρα έκτακτης ανάγκης», ύφους περίπου 3 δισ. ευρώ, εκτός από εκείνα των 5,4 δισ. με αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές δαπανών.Τα «προληπτικά μέτρα» θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στη συμφωνία του Ιουλίου, δηλαδή πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση για τα προληπτικά μέτρα έχει τις «ευλογίες» του Βερολίνου αλλά θεωρείται δύσκολο να περάσει καθώς δύσκολα θα τα αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ διαφωνούν για το αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το 3,5% πλεόνασμα, με την Κομισιόν να θεωρεί αρκετά τα μέτρα 5,4 δισ. και το ΔΝΤ να ζητά άλλα... 8 δισ. και να επιμένει πως ο στόχος για το πλεόνασμα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το Ταμείο θέλει στα έκτακτα μέτρα να περιλαμβάνονται και περικοπές στις συντάξεις αλλά και στις φοροαπαλλαγές. Η Γερμανία στηρίζει την πρόταση αλλά απαιτεί η Αθήνα να νομοθετήσει τώρα, ώστε αν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν αυτόματα και δεν δέχεται μη δεσμευτικές υποσχέσεις γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς, όπως είπε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα για να πετύχει τον στόχο του 3,5%, δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με τα έκτακτα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστούν αν η Αθήνα είναι σωστή», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. είναι το νέο μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών. Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο λένε πως η τελευταία παραχώρηση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να δεσμευτεί πολιτικά για διορθωτικά μέτρα όταν ο προϋπολογισμός εκτρέπεται από την πορεία του. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση, γιατί είναι πολιτικά ασήκωτο, να προχωρήσει σε ανάληψη δέσμευσης για συγκεκριμένα μέτρα και προπαντός να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με τέτοια πρόνοια.

Το ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό το ποσοστό αύξησης των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως είναι εφικτή τώρα μία συμφωνία για αύξηση 1% για τα επόμενα τρία χρόνια και 0,75% για άλλα τρία χρόνια μετά το 2018.

Το δεύτερο σημαντικό είναι οι επικουρικές συντάξεις. Η κυβερνητική δέσμευση είναι πως θα επιβαρυνθούν λιγότεροι από το 10% των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 250.000 άτομα. Απομένει τώρα να συμφωνηθεί το ποσοστό και το σύστημα περικοπής των συντάξεων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο και για έναν νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και με «κόκκινη» γραμμή λίγο πάνω από τα 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Στο τραπέζι επίσης ενδέχεται να τοποθετηθεί η αυτόνομη ύπαρξη του ΟΓΑ, τα ποσοστά εισφοράς των αγροτών, καθώς και αλλαγές στο σύστημα των εκπτώσεων στις εισφορές των νέων αυτοαπασχολούμενων και νέων επιστημόνων.
Επίσης, πληροφορίες που δημοσιεύει η Αυγή, θέλουν νέα μείωση της υψηλότερης κύριας σύνταξης (όπως έχει ήδη γράψει το newsit.gr) στα 2.050 ευρώ από 2.300 ευρώ.

Τα θέματα που είναι πιθανό να κλείσουν

Στο φορολογικό τα πράγματα ήταν περισσότερο ξεκάθαρα, αλλά φαίνεται πως νέα δεδομένα μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τις πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον για υπαναχώρηση των Ευρωπαίων στο αφορολόγητο και τη νέα ιδέα για σταδιακή μείωση ως το 2018 στα 8.100 ευρώ.

Πρόκειται για πολύ δύσκολα αποδεκτή εξέλιξη ύστερα από την προειδοποίηση Τσακαλώτου πως αν θέλουν χαμηλότερο αφορολόγητο από 9.100 ευρώ, να ψάξουν να συζητήσουν με άλλο υπουργό Οικονομικών, υπονοώντας πως προτιμά να παραιτηθεί παρά να υπογράψει μία τέτοια ρύθμιση.

Μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες στους έμμεσους φόρους με τα ανοιχτά μέτωπα να είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και 14% από 23% και 13%, οι φόροι στο ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια, και άλλες φορολογίες όπως στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο, το φυσικό αέριο, τη συνδρομητική τηλεόραση, την κινητή τηλεφωνία, τις τραπεζικές συναλλαγές (που ξαναμπαίνει στο τραπέζι, αφού από την κυβέρνηση θεωρείται αποδοτικό και χαμηλού πολιτικού κόστους μέτρο).

 

ΠΗΓΗ:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις