Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αμαλιάδα: Οι καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης αποκαλύπτουν το μυστικό της επιτυχίας

Αμαλιάδα: Οι καλύτεροι νέοι αγρότες της ...

Τα δυο ξαδέλφια βραβεύτηκαν στον 3ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό

Τσαφλέϊκα Αμαλιάδος, 2.000 στρέμματα, 10 πρωτοξάδελφα αγαπημένα που ασχολούνται με την ευλογημένη  γη  αναζητώντας καινοτομίες. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας που τους έφερε στο πρώτο βάθρο της Γηραιάς Ηπείρου στον 3ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την Ανάδειξη του Καλύτερου Νέου Αγρότη της Ευρώπης.

Πρόκειται για τους νέους αγρότες Θοδωρή Βασιλόπουλο του Γεωργίου και Γιώργο Βασιλόπουλο του Τρύφωνα, οι οποίοι εξελέγησαν ύστερα από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Οι δυο νέοι αγρότες παράγουν και μεταποιούν μαζί με την οικογένειά τους έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας, βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο από άγριες ελιές βιολογικής γεωργίας, ενώ δραστηριοποιούνται σε  αροτριαίες καλλιέργειες και σε κηπευτικά.

Ο 32χρονος Θοδωρής απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών  και ο 23χρονος Μηχανολόγος (ΕΠΑΛ) Γιώργος κέρδισαν το πρώτο βραβείο καλύτερου έργου στο σύνολό του, από την παραγωγή έως την μεταποίηση παρά το γεγονός ότι λόγω των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλες δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν αυτοπροσώπως τη δουλειά τους...

Η βάση της επιτυχίας

«Ασχολούμαι με την Γεωργία από μικρό παιδί, ακολουθώντας τα χνάρια των γονέων μου και έτσι θα έλεγα ότι ξέρω αυτό το κομμάτι πολύ καλά. Εμείς είμαστε 6η γενιά εδώ.Μετά τις πυρκαγιές του 2007 όπου είχαμε μεγάλες καταστροφές στα ελαιόδενδρά μας ξεκινήσαμε και πάλι την καλλιέργεια της ελιάς.Διαμορφώσαμε τα κτήματά μας ανάλογα για να γίνουμε ανταγωνιστική στο κομμάτι της παραγωγής», μας λέει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος και συνεχίζει: «Εκπροσωπούμε μαζί με τον Γιώργο τέσσερις οικογένειες Βασιλοπουλαίων και τονίζω ότι η βάση της επιτυχίας μας είναι η οικογένεια. Είμαστε ομαδοποιημένοι, αγαπημένοι και αγωνιζόμαστε για το καλύτερο »

«Δεν μας στηρίζουν»

Και όπως όλοι οι αγρότες ο Θοδωρής Βασιλόπουλος εκφράζει την το παράπονό του για την ανυπαρξία πολιτικής στήριξης του αγροτικού τομέα:«Με τα νέα μέτρα, τις φορολογίες και το ασφαλιστικό, ως νέοι αγρότες δεν είμαστε αισιόδοξοι. Δεν υπάρχει αγροτική πολιτική, πολιτική που να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Εδώ κερδίσαμε βραβείο και δεν μπορέσαμε να πάμε στην βράβευση…αλλά δεν θέλω να επεκταθώ άλλο σε αυτό το θέμα. Θέλουμε πάντως να είμαστε ανταγωνιστικοί και το πετυχαίνουμε μέσα τον συνεταιρισμό βιοκαλλιεργητών «ΒΙΟΗΛΙΣ» προωθώντας τα προϊόντα μας κυρίως το βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο στην Ευρωπαϊκή αγορά»

Το ρομπότ-ραβδιστής

Ο Γιώργος Βασιλόπουλος ανέλαβε να μας εξηγήσει πως δουλεύει το μηχάνημα, το ρομπότ ραβδιστής που διαθέτουν: «Αγοράσαμε το 2009 από την Τρίπολη, από έλληνα κατασκευαστή που διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πριν από λίγα χρόνια ένα μηχάνημα ελαισυγκομιδής το οποίο μαζεύει ολόκληρη την ελιά. Στην αρχή ήταν προσαρμοσμένο σε τρακτέρ. Εμείς κάναμε κάποιες βελτιώσεις και το προσθέσαμε σε όχημα τύπου UNIMOC, για όλα τα εδάφη. Το κάναμε πιο γρήγορο και αποτελεσματικό στην συγκομιδή. Έτσι ο καρπός πηγαίνει σε παλετοκιβώτια αφού αυξήθηκε η ποσότητα του καρπού που πέφτει και όχι σε τσουβάλια. Στις 8 ώρες εργασίας το μηχάνημα με τρία άτομα προσωπικό μαζεύει περίπου τρεις τόνους ελαιοκαρπού. Δηλαδή είναι σαν να μαζεύουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο στο οκτάωρο 60 σακκιά. Φέτος βγάλαμε περίπου 18 τόνους ελαιολάδου. To μηχάνημα σέβεται την ελιά και με τη χρήση του αποφεύγεις τις ασθένειες που προκαλεί  στο δένδρο το ράβδισμα. Κλαδεύεις το δένδρο Απρίλη Μάϊο, εποχή που κάνει καλό στο δενδρο.»

Μικροί συνεταιρισμοί

Οι δύο νέοι αγρότες, τελειώνοντας την συζήτησή μας, δίνουν και μια συμβουλή: «Εμείς πιστεύουμε ότι η βάση της επιτυχίας είναι η συλλογικότητα και εμείς την κάναμε πράξη βασιζόμενοι στην οικογένεια. Έτσι συμβουλεύω άλλους νέους αγρότες να συστήσουν μικρούς συνεταιρισμούς, των 15-20 ανθρώπων. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε μόνοι μας χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα μας. Έτσι υπάρχει μέλλον»

 

 

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις