Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οι έμποροι ζητούν η δεύτερη ευκαιρία να δίνεται σε όλους όσοι πτώχευσαν «εντίμως» μέσα στην κρίση

Πάτρα: Οι έμποροι ζητούν η δεύτερη ευκαι...

Δηλώσεις του Γιώργου Ρώρου

Στο τελικό της στάδιο, όπως όλα δείχνουν, έχει μπει η ολοκληρωμένη νομοθέτηση της δεύτερης ευκαιρίας για όσους εμπόρους έχουν πτωχεύσει, σύμφωνα με σχετική Σύσταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθεσία είναι:

– Η δυνατότητα απαλλαγής των εμπόρων από τα χρέη και αποκατάστασής τους τρία χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης από δέκα που είναι σήμερα.

– Η εισαγωγή στην ελληνική πραγματικότητα των διαχειριστών αφερεγγυότητας, που θα διαχειρίζονται κα θα ρευστοποιούν την περιουσία όσων πτωχεύουν

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, μέσα στις ανελαστικές νομοθετικές προβλέψεις της σχετικής Σύστασης είναι η δυνατότητα απαλλαγής των εμπόρων από τα χρέη και αποκατάστασής τους 3 χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης (από 10 που είναι σήμερα) αλλά και η εισαγωγή στην ελληνική πραγματικότητα των διαχειριστών αφερεγγυότητας, που θα διαχειρίζονται και θα ρευστοποιούν την περιουσία όσων πτωχεύουν.

Όπως εξήγησε, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγους Πάτρας, Γιώργος Ρώρος με σχετικό νόμο προβλέπεται μόνο σε όσους καταθέτουν αίτηση πτώχευσης από την 1η Ιανουαρίου του 2016 με τα όργανα των εμπόρων να συμμετέχουν στη σχετική διαβούλευση προκειμένου το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας να επεκταθεί και σε όσους, εντίμως, πτώχευσαν από την αρχή της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

«Το να ισχύει η τριετία και για όσους πτώχευσαν πριν το 2016 συζητείται και η συζήτηση γίνεται σε ένα πνεύμα κατανόησης δεν έχει οριστικοποιηθεί όμως ακόμα», εξήγησε ο κ. Ρώρος. Παράλληλα εξήγησε ότι το αίτημα της δεύτερη ευκαιρίας, είναι ένα πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων που επιτέλους το κράτος το κάνει αποδεκτό.

«Μέχρι σήμερα υπήρχε μια κοροϊδία μεταξύ κράτους και πτωχεύσαντος. Έρχεται τώρα η Πολιτεία, είναι θετικό αυτό, και δίνει, μετά από 3 χρόνια αναμονής, το δικαίωμα να επανέλθουν σε όσους πραγματικά πτώχευσαν, γιατί υπάρχουν σίγουρα και οι περιπτώσεις εκείνες όσων πτώχευσαν για άλλους λόγους. Εμείς βάζουμε έναν όρο που λέει να αφορά εκείνους που, μέσα στην κρίση υπέστησαν την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση και δεν μπορούν να επανέλθουν.

Όταν βλέπουμε ότι μία επιχείρηση μέχρι το 2008-2009 παρουσιάζει σημάδια αρνητικού αποτελέσματος αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτή η επιχείρηση υπέστη τα προβλήματα από την κρίση. Είναι πολύ εύκολο να διαχωρίσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πτώχευσαν εντίμως», σχολίασε ο κ. Ρώρος.

Υπογράμμισε ότι ο νόμος κινείται σε σωστή κατεύθυνση πρόσθεσε όμως ότι εκείνο που θέλουν οι έμποροι είναι να προλαμβάνουν τέτοιες καταστάσεις (λουκέτα, πτωχεύσεις κ.α.) και να τις προλαμβάνουν.

«Ζητάμε να υπάρχει μια βοήθεια εκ των προτέρων, η εντός της κρίσης μικρομεσαία επιχείρηση, μέσω τακτοποίησης των χρεών της, να μην φθάνει να κλείσει ή να πτωχεύσει. Έχουμε προτείνει για το λόγο αυτό την Τράπεζα Αναπτυξιακού-ειδικού σκοπού που θα μπορεί να δίνει μικρά δάνεια με τα οποία θα τακτοποιούνται οι οφειλές και υποχρεώσεις προς τα Ταμεία για να μπορούν οι επαγγελματίες να κρατηθούν στη ζωή. Έχει ξεκινήσει να συζητείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα πρέπει, αμέσως μετά την αξιολόγηση, να γίνει προτεραιότητα μαζί με τον Αναπτυξιακό Νόμο», τόνισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις