Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κοινοτικόν: Ερώτηση για τη δημιουργία δημοτικού σταθμού μέριμνας ζώων

Κοινοτικόν: Ερώτηση για τη δημιουργία δη...

Προς τη δημοτική αρχή της Πάτρας

Το "Κοινοτικόν" κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αδέσποτα ζώα μετά το κλείσιμο του Σταθμού Μέριμνας Ζώων στο Πανεπιστήμιο.
--------------------------------------
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του σε παραχωρημένο χώρο του Πανεπιστημίου κλείνει ο Σταθμός Μέριμνας Ζώων λόγω μη ανανέωσης της άδειας λειτουργίας του από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για εξεύρεση λύσης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό υπηρεσίας, που πρέπει και οφείλει να παρέχει ο Δήμος σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία (Ν 4039/12 και των τροποποιήσεων του, βλ. επισυναπτόμενο) και αφορά στην περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων και στην προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτά.

Το πρόβλημα αυτό αμβλυνόταν σε σημαντικό βαθμό λόγω των υπηρεσιών (κτηνιατρική φροντίδα, φιλοξενία εγκαταλελειμμένων ζώων και διάθεση αυτών σε ενδιαφερόμενες οικογένειες, κ.λπ.) του παραπάνω σταθμού με αποτέλεσμα να προσφέρεται ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, ενώ η λειτουργία του ήταν μη κερδοσκοπική.

Αποτέλεσμα της κατάληξης αυτής είναι ότι η ευθύνη περνάει πλέον στο Δήμο, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής, για τη δημιουργία ενός Δημοτικού ή Διαδημοτικού σταθμού περίθαλψης και μέριμνας αδέσποτων ζώων.

Η ανάγκη μάλιστα είναι επιτακτική καθώς το φαινόμενο της εγκατάλειψης των κατοικίδιων ζώων (σκύλοι & γάτες) λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης της χώρας έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις σε πολλές περιοχές της πόλης μας με αποτέλεσμα να συναντάμε ζώα υποσιτισμένα και χωρίς τους κατάλληλους εμβολιασμούς, φαινόμενα τα οποία δεν συνάδουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα μάλιστα έχει αποτελέσει αντικείμενο συλλογής υπογραφών υποστήριξης αιτήματος για δημιουργία ενός (δια)δημοτικού σταθμού ζώων και οι οποίες ανέρχονται μέχρι στιγμής στις περίπου 3800.

(https://secure.avaaz.org/el/petition/Dimarho_Patreon_Dimioyrgia_Katafygioy_Adespoton_Katoikidion_Zoon/?sLvOibb)

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του προβλήματος με πιο πρόσφατη μια συνάντηση η οποία έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων κι άλλων Δήμων της ευρύτερης περιοχής, προσπάθειες που δυστυχώς δεν κατέληξαν σε κάποια συγκεκριμένη δράση ουσιαστικής αντιμετώπισης του θέματος.

Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε από τον κύριο Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο:

  • Να δοθεί μία επίσημη ενημέρωση για το ιστορικό των προσπαθειών που έλαβαν χώρα μέχρι τώρα και οι οποίες οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο καθώς και τους λόγους που δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του εν λόγω σταθμού στον ίδιο χώρο ή η μεταφορά του σε χώρο του Δήμου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του;
  • Πώς ο Δήμος σκοπεύει να εκπληρώσει τις κατά το νόμο συμβατικές υποχρεώσεις του και τι ενέργειες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή;
  • Θα στηριχτεί σε δικές του δυνάμεις ή κινείται προς την κατεύθυνση υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης με την συγκεκριμένη ή άλλη φιλοζωική οργάνωση αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται κι από την κείμενη Νομοθεσία;
  • Έχει εκπονηθεί μέχρι τώρα κάποιο σχέδιο επίλυσης του προβλήματος και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;
  • Σε ποιους οικονομικούς πόρους θα στηριχτεί αυτό κι αν προβλέπει τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης από ίδια ή άλλα προγράμματα όπως πχ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο (π.χ. Leader 2014-2020)
  • Μπορεί να υπάρξει εκ νέου συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και πώς θα συνεργαστείτε με τους υπεύθυνους του πρώην Σταθμού Μέριμνας Ζώων του πανεπιστημίου, έτσι ώστε να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας, εμπειρίας και καλών πρακτικών για τη διασφάλιση της εύρυθμης και σωστής λειτουργίας ενός Δημοτικού σταθμού ζώων;
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ακόμα κάποιο σχέδιο, πότε ο Δήμος θα είναι σε θέση να το παρουσιάσει;
  • Μέχρις ότου υπάρξει και υλοποιηθεί το σχέδιο του Δήμου πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προσωρινά;

Τέλος προς ενημέρωσή σας και για την πληρότητα της κατατιθέμενης ερώτησης, επισυνάπτουμε το σχετικό απόσπασμα του νόμου περί «Περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς»

 

Για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ»

Θεόδωρος Ντρίνιας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις