Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ζητούν δικαίωση 20 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό του Αιγίου και την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην οδό Δεσποτοπούλου

Πάτρα: Ζητούν δικαίωση 20 χρόνια μετά το...

Στο Διοικητικό Εφετείο επέστρεψε η υπόθεση

Ήταν 15 Ιουνίου του 1995 όταν ο μεγάλος σεισμός χτύπησε το Αίγιο αφήνοντας πίσω του νεκρούς και συντρίμια. Είκοσι χρόνια μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου οι συγγενείς των 16 θυμάτων της μοιραίας πολυκατοικίας, στην οδό Δεσποτοπούλου που κατέρρευσε περιμένουν ακόμα τη δικαίωση.

ΌΠως γράφει η Γνώμη, παρά τους δικαστικούς αγώνες με αποφάσεις περί ευθυνών εξ αμελείας, αναιρέσεις και νομολογίες οι συγγνενείς των θυμάτων δεν έχουν μάθει ακόμα ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση του δυτικού τμήματος της πολυκατοικίας πλακώνοντας 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά.

Χθες ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πατρών εκδικάστηκε η υπόθεση, η οποία επανέρχεται επί της ουσίας στο αρχικό της στάδιο, τόσα χρόνια μετά την κατάθεση των αγωγών από τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο επίτιμος δικηγόρος Πειραιά Ιωάννης Κλάπας, που εκπροσωπεί μια εκ των ενοίκων της μοιραίας πολυκατοικίας που έχασε τον άνδρα της και τα δυο της παιδιά και η ίδια κατέστη ανάοηρη δήλωσε στην εφημερίδα:

"Η υπόθεση έφτασε προς κρίση στην Ελληνική δικαιοσύνη έπειτα από 20 χρόνια. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών δικαίωσε την πελάτισσά μου. Το Διοικητικό Εφετείο Πατρών που εκδίκασε την υπόθεση με αγωγή του 1999 εξέδωσε απόφαση το 2004 όπου δέχτηκε ότι υπήρχαν σοβαρότατες παραλείψεις της Πολεοδομίας Αιγίου, διότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν άσκησαν ούτε τους προληπτικούς, ούτε τους κατασταλτικούς ελέγχους κατά την ανέγερση της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να μην διαπιστωθούν σοβαρότατες ελλείψεις και παραλείψεις, όσον αφορά την κατασκευή του φέροντος οργανισμού, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το δυτικό τμήμα. Τιο Διοικητικό Εφετείο Πατρών το 2007 με απόφασή του δέχτηκε ότι δεν υπήρχαν παραλείψεις των οργάνων της Νομαρχίας Αχαΐας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως το 2013 δέχτηκε ότι η παράλειψη των κατασταλτικών ελέγχων εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας σε σχέση με τη στατική επάρκεια συνιστούν πρόσφορη αιτία για την κατάρρευση της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα  να αναιρέσει την απόφαση για να την στείλει για κρίση στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών. Η πελάτισσά μου ύστερα από 20 χρόνια περιμένει από την Ελληνική δικαιοσύνη να βρει δικαίωση. Η αγωγή εκκρεμεί 20 χρόνια στα δικαστήρια και πρέπει επιτέλους να μάθει ποιοι ευθύνονται για τον θάνατου σου συζύγου και των παιδιών της".

Ποιος φταίει για την τραγωδία

 

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αιγίου Ιωάννης Ρωμανός που εκπροσωπεί τους συγγενείς των 16 θυμάτων της πολυκατοικίας ανέφερε στην εφημερίδα:

"Κατ΄αρχάς οι συγγενείς των θυμάτων δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως μέχριτώρα έχουμε επιστρέψει στο αρχικό στάδιο. Είναι χαρακτηριστικό να πούμε ότι είχε πέσει μόνο το ένα τμήμα της πολυκατοικίας και σε αυτό εντοπίζονται βάσει όλων των τεχνικών εκθέσεων των μηχανικών όλες οι κατασκευαστικές πλημμέλειες της οικοδομής. Τίθεται βεβαίως το ερώτημα αν για την κατάρρευση της πολυκατοικίας φταίει ο σεισμός ή όχι. Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα. Προφανώς δεν έπεσε από το σεισμό, γιατί διαπιστώθηκαν βαρύτατες τεχνικές αμέλειες. Υπήρχε σχετική καταγγελία ακόμη και από τον ίδιο τον οικοπεδούχο το 1981 ότι δεν κατασκευάζονται συνδετήριοι δοκοί κι όμως η Πολεοδομία δεν ήλθε να ελέγξει ποτέ. Τα θύματα αναζητούν πάνω απ΄όλα ηθική δικαίωση και οι συγγενείς να μάθουν από την Ελληνική πολιτεία ποιος φταίει που έχασαν τους ανθρώπους τους".

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις