Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ψάχνοντας (μάταια) ΧΥΤΑ στους γείτονες

Ψάχνοντας (μάταια)  ΧΥΤΑ στους γείτονες

Του Γιώργου Κανέλλη

Σε εντελώς προβλέψιμο όσο και μελαγχολικό μονοπάτι κινείται η νέα Δημοτική Αρχή Πατρέων ψάχνοντας για αποδέκτες ποσοτήτων των σύμμεικτων απορριμμάτων της Πάτρας σε άλλους Δήμους της Περιφέρειας, που τυχαίνει να διαθέτουν όχι ακόμη κορεσμένο ΧΥΤΑ.

Πράγματι, ο Δήμαρχος κ. Πελετίδης έστειλε στα τέλη Φεβρουαρίου επιστολή στον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης της !ης Γεωγραφικής Περιοχής Αιτωλοακαρνανίας (Ναύπακτος) ζητώντας αποδοχή 10.000 τόνων ετησίως σύμμεικτων απορριμμάτων (10% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας δημοτικών απορριμμάτων της Πάτρας).  Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι προχωρεί σε έργα όπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης και ο τοίχος αντιστήριξης στην Ξερόλακκα, για την οποία πάντως σημειώνει ότι οδηγείται σύντομα σε αδιέξοδο. Διευκρινίζεται ακόμη, ότι επιδιώκεται η διάθεση της υπόλοιπης ποσότητας σε άλλους γειτονικούς ΧΥΤΑ.

Εν τω μεταξύ η νέα Δημοτική Αρχή Πατρέων:

-Αντί ν΄αναθεωρήσει έστω, σε καίρια σημεία  τα τεύχη δημοπράτησης και να προωθήσει στη συνέχεια τη διαδικασία για την Μονάδα Επεξεργασίας που προβλεπόταν να γίνει στου Φλόκα Δυτικής Αχαΐας, την έχει σταματήσει με προφανή την  πιθανότητα απώλειας της χρηματοδότησης. Η δέσμευσή της για επιδίωξη κατασκευής της μικρότερης μονάδας προδιαλεγμένου οργανικού δυναμικότητας 18.000 (προβλεπόταν) βρίσκεται μακράν από του να επαρκεί για τη λύση του προβλήματος. Εξάλλου δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία για την προετοιμασία της  κατασκευής της. Όμως, βέβαιο είναι, ότι όση μείωση της προς ταφή ποσότητας  και αν επιτύχει είναι σαφές ότι θα υπολείπεται σοβαρά των ετησίων αναγκών.

-Δεν έχει προχωρήσει (ορατά τουλάχιστον), παρότι συμπληρώθηκε εξάμηνο από την ανάληψη των  καθηκόντων της σε ενέργειες  μετριασμού του προβλήματος, όπως θα ήταν ο θρυμματισμός και κομποστοποίηση όλων των κλαδεμάτων, η διοργάνωση ημερών συλλογής παλαιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όπως συχνά γινόταν προηγουμένως, η συστηματική καμπάνια για βελτίωση της συμπεριφοράς των πολιτών στην ανακύκλωση και η ενημέρωση για πιο προχωρημένη διαλογή (και του οργανικού) στην πηγή.

Με δεδομένο ότι η άρνηση των γειτονικών δήμων που διαθέτουν ΧΥΤΑ πρέπει να προεξοφλείται και ότι η Δυτική Αχαΐα ούτε συζητάει την μετατροπή του ΧΥΤΥ Φλόκα σε ΧΥΤΑ (γιατί θα κορεσθεί ταχύτατα), αναπόδραστο είναι το συμπέρασμα ότι η Δημοτική Αρχή Πελετίδη δεν έχει άλλη διέξοδο από την ακόμη μεγαλύτερη υπερφόρτωση της Ξερόλακκας και για όσο πάει. Η αναζήτηση λύσεων μεταφοράς σε άλλους Δήμους δεν φαίνεται να έχει άλλες διαστάσεις από ένα εισαγωγικό επικοινωνιακού χαρακτήρα όσο και ατελέσφορο τελετουργικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις