Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί και οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι της Πάτρας - Δημιουργήθηκαν ομάδες

Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί και οι Ανώνυμοι Υ...
Βγενόπουλος Φάνης

Κατά τα πρότυπα του εξωτερικού βοηθούν στην απεξάρτηση από εθιστικές συνήθειες

Οι λέξεις εξάρτηση ή εθισμός μπορεί να ακούγονται βαριές στα αφτιά μας, ειδικά όταν πρόκειται για το φαγητό, που αφορά την επιβίωσή μας, ή το αλκοόλ η διάθεση του οποίου είναι νόμιμη και η κατανάλωσή του, κοινωνικά αποδεκτή. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν με τους «δαίμονες» της εξάρτησης από το αλκοόλ και το φαγητό.

Στην προσπάθειά τους αυτή, Πατρινοί εξαρτημένοι από το αλκοόλ ή το φαγητό, έχουν δημιουργήσει δυο ομάδες, κατά τα πρότυπα αυτών που υπάρχουν στο εξωτερικό και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας,  Ανωνύμων Αλκοολικών και Ανωνύμων Υπερφάγων.

Τα μέλη των δυο ομάδων συναντώνται, σε διαφορετικές ημέρες και ώρες, στην Πλατεία Γεωργίου 30 (Στοά) στον 2ο όροφο.

Οι συναντήσεις των Ανωνύμων Αλκοολικών γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 8:30 μ.μ., το Σάββατο στις 7:00 μ.μ. και την Κυριακή 10:30 π.μ. Κάθε 1η Τετάρτη η συγκέντρωση είναι "ανοιχτή" και άκαπνη. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6940 639 146  και στο e-mail: aa-patras.gr.

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι έχουν συναντήσεις κάθε Τρίτη: 19:00 - 20:15 και Παρασκευή: 19:00 - 20:15 ενώ την 1η Τρίτη κάθε μήνα η συνάντηση είναι ανοιχτή.

Πληροφορίες: κα. Θεοδώρα - 698 0643750 και e-mail: [email protected].

ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ

Στην Ελλάδα οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί ιδρύθηκαν πριν από 30 χρόνια περίπου στην Αθήνα και μέχρι σήμερα λειτουργούν περίπου έντεκα ομάδες σε όλη τη χώρα. Ανάμεσά τους και αυτή της Πάτρας.

Οι Α.Α. δέχονται οποιονδήποτε στις ομάδες τους που επιθυμεί να σταματήσει να πίνει. Χωρίς καμία διάκριση ως προς τη φυλή, την οικονομική και κοινωνική τάξη, το σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν παίρνουν θέση απέναντι σε κοινωνικά, θρησκευτικά ή πολιτικά ζητήματα.

Κύριος σκοπός τους είναι η ανάρρωση από την ασθένεια του αλκοολισμού, και όλη η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην ανωνυμία των μελών και στην μεταξύ τους αυτοβοήθεια.

Οι Α.Α. δεν κατευθύνονται από κανέναν επαγγελματία πχ. γιατρό, ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό κτλ. και είναι αυτοσυντήρητοι, δεν δέχονται καμία συνεισφορά από άτομα ή φορείς.

Το θεραπευτικό μοντέλο των αλκοολικών ανωνύμων στηρίζεται στα 12 βήματα ανάρρωσης τα οποία εμπεριέχουν κυρίως την παραδοχή της ασθένειας μέσα από την αυτογνωσία και την στήριξη του εαυτού μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο, και τη μεταφορά του μηνύματος σ' αυτούς που υποφέρουν. Στη συνέχεια ο εσωτερικός κανονισμός των Α.Α. στηρίζεται στις 12 παραδόσεις, οι οποίες είναι προτάσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ομάδων.

Στις συγκεντρώσεις τα μέλη κάθονται περιμετρικά. Κάθε φορά ένας από αυτούς αναλαμβάνει συντονιστής της συνάντησης.

Στην αρχή της συνάντησης διαβάζονται από τον συντονιστή και ένα άλλο μέλος τα «12 Βήματα» και οι «12 Παραδόσεις» των ΑΑ.

Μετά το τέλος της ανάγνωσης των βημάτων, κάποια μέλη καλούνται να διηγηθούν την προσωπική τους ιστορία, με βάση μια θεματική.

Όταν τελειώνει η εξιστόρηση των προσωπικών εμπειριών των μελών, η συνάντηση κλείνει με μια προσευχή κατά την οποία τα μέλη σχηματίζουν έναν κύκλο, δίνουν τα χέρια και κουνώντας τα με κυκλική φορά λέγοντας την «Προσευχή της Γαλήνης».

ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΥΠΕΡΦΑΓΟΙ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να σταματήσουν να τρώνε ψυχαναγκαστικά και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σχέση τους με το φαγητό, σε παχύσαρκους, ανορεξικούς ή βουλιμικούς.

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι αντιμετωπίζουν την ψυχαναγκαστική υπερφαγία σαν αρρώστια και επιχειρούν μία πνευματική μέθοδο ανάρρωσης, με βάση το μοντέλο των Ανώνυμων Αλκολικών. Συγκεκριμένα ακολουθούνται τα δώδεκα βήματα και τις δώδεκα παραδόσεις του προγράμματος των Ανώνυμων Αλκοολικών, αντικαθιστώντας μόνον τις λέξεις «αλκοόλ» και «αλκοολικός» με τις λέξεις «φαγητό» και «ψυχαναγκαστικός υπερφάγος».

Για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να κάνει εγγραφή, ή να πληρώνει συνδρομή, αρκεί μόνο να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα με το φαγητό και να επιθυμεί να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας λειτουργεί –σε συνεργασία με το κέντρο πρόληψης «ΠΡΟΤΑΣΗ»- Ιατρείο Αλκοολογίας με βασικό στόχο την παροχή ολοκληρωμένης σωματικής, ψυχιατρικής και ψυχοκοινωνικής εκτίμησης των ατόμων με προβλήματα στη χρήση οινοπνευματωδών που ζητούν βοήθεια. Επίσης, Ιατρείο Αλκοολογίας λειτουργεί και στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

Οδός Ρίου – Πατρών, Τ.Κ. 26500, Πάτρα

Τηλ.: 2610 99 9407

http://www.pgnp.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις