Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Α.ΚΙ.Δ.Α.: Προτάσεις για την οικιστική ανάπτυξη της Δύμης

Α.ΚΙ.Δ.Α.: Προτάσεις για την οικιστική α...

Η δημοτική παράταξη παρουσιάζει τις θέσεις της

Τις θέσεις για το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης της Δύμης, γνωστοποίησε η δημοτική παράταξη ΑΚΙΔΑ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Στις 14/11/2014 στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας συζητήθηκε και η μελέτη της Α φάσης του ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης)  της Δημοτικής ενότητας Δύμης.

H ΑΚΙΔΑ είναι υπέρ της αναγκαιότητας του ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης)  και πιστεύουμε πως ο καθορισμός των χρήσεων  γης είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Κατά την εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης μέχρι σήμερα, μπορεί  να τηρήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία διαβούλευσης, αλλά, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να γίνει υπόθεση των δημοτών και αντικείμενο πλούσιας συζήτησης και συμμετοχής στην κατάθεση προτάσεων.

Ελπίζουμε πως στη Β' φάση της θα ληφθούν από τη δημοτική αρχή όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να υπάρξει συμμετοχή φορέων, πολιτών και τεχνικών, με στόχο τον ουσιαστικό διάλογο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα σκιαγραφεί το μέλλον της Δημοτικής ενότητας της Δύμης, στο πνεύμα της αειφόρου και  βιώσιμης ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος και οι Δημότες.

Τα δεδομένα πριν περάσουμε στο Β' στάδιο τα οποία  κατά την άποψή μας   έπρεπε να ληφθούν υπόψη στις κατευθύνσεις και την Α' φάση είναι τα εξής:

- Το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του 1986 δεν έχει ολοκληρωθεί στην εφαρμογή του. Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπεράστηκαν σοβαρά προβλήματα, όπως ζητήματα εισφοράς σε γη και αποζημιώσεων, διαδικασίες πράξεων αναλογισμού, διανοίξεις βασικών οδών εντός του οικιστικού ιστού της πόλης της Κάτω Αχαΐας.

Ο Δήμος μας μόλις πρόσφατα απέκτησε τεχνική υπηρεσία, αν και η πόλη της Κάτω Αχαΐας έχει ρυμοτομημένο σχέδιο πόλης από το 1867!

- Στα χρόνια εκπόνησης της μελέτης, η ζωή στη χώρα μας άλλαξε δραματικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το ξεπέρασμά της απαιτεί έναν  πολεοδομικό σχεδιασμό που θα συμβάλει στην  παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με χαρακτήρα τέτοιο που θα πρέπει να είναι υπέρ των δημοτών.

Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα δημοσίων εκτάσεων μεταξύ αυτών εκτάσεις και στην παραλία της Κάτω Αχαΐας (αλλά και στη Στροφυλιά) βγαίνουν στο σφυρί μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Δήμος μας έχει χρέος απέναντι στο μέλλον του τόπου και των παιδιών μας να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη και να διεκδικήσει τις εκτάσεις αυτές προς όφελος των δημοτών του.

Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως τα τελευταία χρόνια η διεκδίκηση και η αξιοποίηση του  παραλιακού μετώπου θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί  ήδη με έργα ανάπλασης και δραστηριοτήτων αναψυχής και όχι το αποτέλεσμα να είναι απλά η κατασκευή μιας εγκαταλελειμμένης παιδικής χαράς.

Για το λόγο αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία και καταθέσαμε σχετικό ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο ενάντια στην πώληση Δημοσίων εκτάσεων στα όρια του Δήμου μας ψήφισμα το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό.

- Στη μελέτη, δεν υπάρχουν κατά την άποψή μας ριζοσπαστικές κατευθύνσεις όσον αφορά το τμήμα της πόλης που κατοικούν συμπολίτες μας τσιγγάνοι.

Πρέπει, πέρα από την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, που είναι ζητούμενο η εφαρμογή της, να υπάρξουν τέτοιες κατευθύνσεις που θα προάγουν την ανάπτυξη αυτού του τμήματος της πόλης μας, παρεμβάσεις με στόχευση τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αναπλάσεις, διανοίξεις οδών αλλά και μεταφορά υπηρεσιών στο τμήμα αυτό της πόλης με στόχο να βγει από την απομόνωση αυτή η συνοικία της Κάτω Αχαΐας.

- Η δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων και υπεραγορών μετά την νότια έξοδο της πόλης που προτείνεται, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Η πόλη της Κάτω Αχαΐας ως κέντρο της Δυτικής Αχαΐας έχει ανάγκη τη στήριξη των εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων και γενικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής που πέρα από την δυνατότητα ανάπτυξής τους στο σημείο αυτό είναι και προϋπόθεση για την ύπαρξη και την επιβίωση της ντόπιας οικονομίας.

Η έλευση επενδύσεων τέτοιου είδους που θα είναι καταστροφική για την οικονομία της περιοχής.

- Δεν γίνεται καμιά αναφορά στη δυνατότητα κατασκευής συγκροτήματος νέων εργατικών κατοικιών.

- Σχετικά με τις παραλιακές εκτάσεις και τη σημερινή ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) βόρεια της πόλης, η διαχείρισή της, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη διαφύλαξη του τοπίου, την ανάγκη  χρήσεων γης για αγροτική χρήση και η όποια δόμηση  συντελεστεί, θα πρέπει να είναι ήπιας μορφής, να αναγνωρίζει μεν τις αδικίες ΓΠΣ του '86 που προέκυψαν από την εφαρμογή του, από την άλλη πλευρά όμως είναι επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των όρων δόμησης και η εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον.

- Η χάραξη οδού, πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής (βόρεια παράκαμψη), που χαρακτηρίζεται ως επαρχιακή στη μελέτη της, μας βρίσκει αντίθετους, αφού κατά την άποψή μας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις  στη Κάτω Αχαΐα και τα Νιφορέικα.

Αντίθετα η διάνοιξη δημοτικής οδού μπορεί να διαφυλάξει το χαρακτήρα του τοπίου και την ήπια ανάπτυξη. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αναφορές για την ανάγκη διάνοιξης κάθετων δημοτικών οδών από τον οικιστικό ιστό της Κάτω Αχαΐας προς το παραλιακό μέτωπο.

Με δεδομένο πως η επέκταση του προαστιακού προς τον Άραξο είναι έργο πνοής για την περιοχή και τον νομό, θα πρέπει από τώρα να υπάρξει κατεύθυνση για την κατασκευή τους και προσπάθεια για την αποτύπωσή τους προκειμένου να διασφαλιστούν κατά την κατασκευή του προαστιακού.

- Θεωρούμε πως μαζί με το αίτημα για την νοτιότερη χάραξη της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου επιβάλλεται πλέον ακόμα περισσότερο και η κατασκευή της νότιας παράκαμψης της πόλης, εκκρεμότητα του ΓΠΣ του '86 που δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

- Τέλος, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν στη ζώνη προστασίας του Πείρου συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης του βιότοπου με στόχευση την ανάκτηση του δέλτα του ποταμού.

- Γνωρίζουμε πως νομοσχέδια όπως αυτά για το δασικό, πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, που ψηφίστηκαν πρόσφατα,  εντάσσονται  σε ένα σχεδιασμό που βολεύει επιλεγμένα μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, κόντρα στις ανάγκες των πολιτών.

Στη Β' φάση θα τα βρούμε μπροστά μας και θα πρέπει να παλέψουμε εκ των υστέρων για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις τους στη περιοχή μας.

Με βάση όλα τα παραπάνω ψηφίσαμε παρόν για τη συγκεκριμένη αποτύπωση αναγνώρισης της Α' φάσης του ΣΧΟΟΑΠ και πιστεύουμε  πως οι προτάσεις μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από μελετητές και τη δημοτική αρχή ,στη Β' φάση ολοκλήρωσης του ΣΧΟΟΑΠ.

Στη Β' φάση η παράταξή μας θα προσπαθήσει πρώτα απ' όλα να κινητοποιήσει όλες εκείνες τις δυνάμεις –φορείς και πολίτες– που θέλουν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό του μέλλοντος της πόλης μας και του δήμου.

Πιστεύουμε επίσης πως η δημοτική αρχή θα πρέπει να ενεργοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας ούτως ώστε να συμμετάσχει ενεργά σε όλα τα στάδια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε ακούραστα με τις προτάσεις μας αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις