Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι Γορτύνιοι της Πάτρας θα τιμήσουν τον Άγιο Γρηγόριο τον Ε' την Κυριακή του Θωμά 27/4/2014

Οι Γορτύνιοι της Πάτρας θα τιμήσουν τον ...

Με Θεία δοξολογία στο ναό της Παντάνασσας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αγίου

Την ετήσια εορταστική εκδήλωση του αφιερωμένη στον εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο τον Ε’, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή του Θωμά 27 Απριλίου 2014, ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Πατρών.

Η εκδήλωση – μνημόσυνο για τον Άγιο Γρηγόριο τον Ε’, προστάτη του Συνδέσμου και Εθνομάρτυρα, θα περιλαμβάνει Θεία Δοξολογία στον ιερό ναό Παντανάσσης (λυόμενος ναός στη Βότση και Αλ. Υψηλάντου) στις 9.30 το πρωί της Κυριακής χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο λόγο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ που βρίσκεται στην πλατεία της Παντάνασσας και έχει ανεγερθεί με δαπάνες της οικογένειας Δούρου.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε’ που είχε διατελέσει τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, (1797-1798, 1806-1808και 1818-1821) και απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στις 10 Απριλίου 1821. Συγκεκριμένα, μετά τη λειτουργία του Πάσχα (10 Απριλίου 1821) ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου και παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος σε ομιλία του για την προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Ε’, τον έχει χαραλτηρίσει ως εθελόθυτο αμνό που θυσιάστηκε υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ο Άγιος Γρηγόριος, κατά κόσμο Γεώργιος Αγγελόπουλος, είχε γεννηθεί στη Δημητσάνα του νομού Αρκαδίας το έτος 1745 μ.Χ., από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, τον Ιωάννη και την Ασημίνα ενώ η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, παραμένει κλειστή και σφραγισμένη μέχρι και σήμερα, σε ένδειξη τιμής και τιμής. Στο Πατριαρχείο εισέρχεται κανείς από τότε μόνο από τις πλάγιες πύλες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις