Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στα «τάρταρα» ο τουρισμός στην Αχαΐα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Δεν άνοιξαν ξενοδοχεία - Απογοητευτικά στοιχεία για τη φετινή περίοδο

Στα «τάρταρα» ο τουρισμός στην Αχαΐα το ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μια από τις χειρότερες χρονιές για τον τουρισμό διαγράφεται η φετινή

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό στην Αχαΐα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος,  αλλά και γενικότερα για την τουριστική κίνηση στη Δυτική Ελλάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εικόνα που παρουσιάζει, μιλώντας στο thebest.gr o Νίκος Παπαλέξης, Πρόεδρος των Ξενοδόχων νομού Αχαΐας, αποκαλύπτει το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και στην περιοχή.

Όπως αναφέρει, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Αχαΐα, το 50% των ξενοδοχείων στη δυτική πλευρά του νομού, δεν άνοιξαν, καθώς δεν υπήρχαν κρατήσεις, ενώ όσα κατάφεραν να έχουν επισκέπτες, είχαν σαφώς μικρότερη πληρότητα από πέρυσι, που δεν ξεπερνούσε το 50%, σε αντίθεση με το περσινό ποσοστό που έφτανε  το 80 ακόμα και το 90%. Το ίδιο ισχύει ως προς την πληρότητα και για τις ξενοδοχειακές μονάδες της Ανατολικής Αχαΐας.

Στο νομό Ηλείας τα πράγματα ήταν καλύτερα, κυρίως για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που δραστηριοποιούνται εκεί και οι οποίες είδαν την πληρότητά τους να αγγίζει το 90 – 100%. Αν και όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαλέξης, αυτό σε κάποιες περιπτώσεις επετεύχθη, λόγω της διεξαγωγής συνεδρίων.

Μαύρα μαντάτα για το καλοκαίρι

Την ίδια ώρα πεσμένος είναιο εισερχόμενος τουρισμός. Όπως τονίζει ο κ. Παπαλέξης, μέχρι στιγμής καταγράφεται μείωση 50% στις αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία στην Αχαΐα και την Ηλεία, άλλες τουριστικές  «αγορές», όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, εμφανίζουν μείωση της τάξης του 30 – 40%, ενώ αντιθέτως παρατηρείται μια μικρή αύξηση του 5%  σε τουρίστες από τη Ρωσία.

Οι ξενοδόχοι προσπαθούν να προσελκύσουν κόσμο μειώνοντας τις τιμές, αλλά φαίνεται εν πολλοίς, να ισχύει το "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος".

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Αχαΐας οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 15 με 20% και ενδεικτικά η διαμονή ενός ατόμου σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στο μοντέλο του all inclusive στοιχίζει γύρω στα 50 με 60 ευρώ και 70 ευρώ η αντίστοιχη διαμονή σε ξενοδοχείο 5 αστέρων.

«Η φετινή χρονιά προβλέπεται να είναι μια από τις χειρότερες για τον Ελληνικό τουρισμό και αυτό ακουμπά και την Αχαΐα» δηλώνει ο κ. Παπαλέξης.

Οι παρενέργειες αρκετές για την ήδη προβληματική τοπική οικονομία. Οι ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό μνε αποτέλεσμα αρκετοί άνεργοι να μην πάρουν φέτος ούτε τη μικρή καλοκαιρινή εργασιακή «ανάσα» που τους προσέφερε ο τουρισμός τα προηγούμενα χρόνια.

«Ίσως φέτος το καλοκαίρι να δούμε αύξηση αντί για μείωση της ανεργίας, ενώ σοβαρό πλήγμα αποτελεί για τον τουρισμό το γεγονός ότι διεκόπη το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που βοηθούσε τον εσωτερικό τουρισμό» τονίζει ο Νίκος Παπαλέξης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις