Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Nέος "κεραυνός" από Μέρκελ- Θέλει αναθεώρηση της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας

Nέος "κεραυνός" από Μέρκελ- Θέ...

Εμφανής η αλλαγή στάσης της Γαλλίας

Την αναθεώρηση της  υφιστάμενης συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας, ιδίως δε του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων φαίνεται πως εξετάζουν πλέον ως αναπόφευκτη εξέλιξη ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης. Αρχής γενομένης  από τον επικεφαλής του ΔΝΤ  αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα Αντόνιο  Μπόρχες, ο οποίος έκανε λόγο για ανεπίκαιρους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, γεγονός που κατά τον ίδιο καθιστά αναγκαία την «αναθεώρηση» του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, PSI.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχώρησε τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, όπου και συζήτησαν αποκλειστικά το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ αφού για πολλοστή φορά ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στην Ευρωζώνη, στη συνέχεια δήλωσε πως πρέπει «να εξεταστεί αν οι αριθμοί της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου συμβαδίζουν ακόμα με την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα». Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι έθεσε θέμα επανεξέτασης των όρων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Το πλέον αξιοσημείωτο γεγονός των τελευταίων ωρών πάντως είναι η εμφανής αλλαγή στάσης της Γαλλίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μέχρι πρότινος το Παρίσι απέρριπτε  κάθε ιδέα αναθεώρησης της συμφωνίας συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη «νέα» διάσωση της Ελλάδας , πρωτίστως γιατί οι γαλλικές τράπεζες είναι εκ των πλέον εκτεθειμένων στο ελληνικό χρέος. Σήμερα όμως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, άφησε ανοικτό το παράθυρο επανεξέτασης της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι συνθήκες έχουν αλλάξει το τελευταίο τρίμηνο και ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσουμε το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών» …".

Ανάλογη, αν και λιγότερο … «διπλωματική» η δήλωση της Φιλανδής υπουργού Γιούτα Ουρπιλάινεν. Η οποία ξεκάθαρα τόνισε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην υφιστάμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι πολύ μικρή. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το βάρος που επωμίζεται ο ιδιωτικός τομέας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μέσω του προγράμματος ανταλλαγής  ελληνικών ομολόγων (PSI) είναι πολύ μικρό, η Ευρωζώνη έχει συνειδητοποιήσει ότι η συμφωνία είναι πολύ ευνοϊκή και ήρθε η ώρα να αλλαξει».

Οι φωνές αυτές  έρχονται πλέον να προστεθούν στις δηλώσεις που έχουν κάνει ήδη από τη Δευτέρα, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, όσο και ο Γερμανός  υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως η Ευρωζώνη εξετάζει  τροποποιήσεις στο PSI μετά και την κατάθεση του προσχεδίου του ελληνικού  προϋπολογισμού του 2012!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις