Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η αρχή της σχολικής χρονιάς στα πρόθυρα της "φωτοτυπικής κρίσης"

Η αρχή της σχολικής χρονιάς στα πρόθυρα ...

Του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου Γραμματέα ΝΟΔΕ Αχαΐας

Με γκρίνιες, εκατέρωθεν κατηγορίες για τις ελλείψεις στα σχολικά εγχειρίδια και γονείς που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν βιβλία για τα παιδιά τους, ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Όσο για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου θα βάλουν στην τσάντα τους αρχικά ένα DVD  και μερικές φωτοτυπίες για να αρχίσουν διάβασμα.

Τα παιδιά του Δημοτικού δεν θα πάρουν DVD αλλά μόνο φωτοτυπίες και ίσως και κάποια βιβλία έστω και αν είναι χρησιμοποιημένα από άλλους μαθητές.

Στο μεταξύ οι γονείς ήδη αναζητούν βιβλία από φίλους και συγγενείς ή τρέχουν να αγοράσουν, ενώ τα βιβλιοπωλεία δεν προλαβαίνουν να δέχονται παραγγελίες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα βιβλία θα εμφανιστεί κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς έχει προτιμηθεί να σταλούν κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές που τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι γονείς διαμαρτύρονται λέγοντας ότι σε  εποχή κρίσης δεν αντέχουν να επιβαρυνθούν και άλλο και οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση για πολιτικές ευθύνες.

Την ίδια στιγμή οι 325 Δήμοι της χώρας δηλώνουν ότι το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που τους δόθηκε για τις φωτοτυπίες είναι προφανές ότι δεν επαρκεί. Για να καταλάβει κάποιος το κόστος των φωτοτυπικών αρκεί να σημειωθεί ότι σε μια κανονική χρονιά όπως η περυσινή οι φωτοτυπίες για ένα 6θέσιο δημοτικό σχολείο στοιχίζουν περίπου 120.000 ευρώ.

Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι οι λύσεις που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας είναι από κάθε άποψη απαράδεκτες και ανεφάρμοστες, με την Υπουργό Παιδείας να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η ευθύνη ανήκει στο Ελεγκτικό Συνέδριο που μπλόκαρε την διαδικασία εκτύπωσης των βιβλίων.

Η λύση πάντως των φωτοτυπιών είναι ανεφάρμοστη γιατί είναι αδύνατον να παραχθούν χιλιάδες φωτοτυπίες καθημερινά στα μηχανήματα των σχολείων, ούτε υπάρχει το σχετικό προσωπικό για να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο. Η ΟΛΜΕ σημειώνει μάλιστα πως το μέσο κόστος για τα βιβλία που εκδίδει ο ΟΕΒΔ  είναι 0,80 ευρώ, αντιστοιχεί μόλις σε κόστος για 8 φωτοτυπίες σε ένα βιβλιοπωλείο, στην ουσία δηλαδή υπερπενταπλασιάζεται το κόστος.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας υπογραμμίζει ότι είναι απαράδεκτο να ξεκινάει η χρονιά χωρίς βιβλία, τα οποία όπως τονίζουν δεν θα είναι έτοιμα να παραδοθούν ούτε τον Δεκέμβριο, αφού σήμερα έχουν τυπωθεί μόλις 37 τίτλοι βιβλίων από τους 1.200 που απαιτούνται.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του Δυτικού κόσμου μετά από τέτοια γκάφα ολκής, η στοιχειώδης ευθιξία και αξιοπρέπεια επιβάλλει την παραίτηση της  Υπουργού Παιδείας, αλλά το αυτί της κα. Διαμαντοπούλου δεν ιδρώνει καθόλου. Άλλωστε οι φιλοδοξίες της  είναι πολύ πιο πάνω από την Παιδεία μας και τα παιδιά μας, ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις