Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μιχ. Μπεκίρης: Απαραίτητη η συναίνεση για να πετύχει η μεταρρύθμιση σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Μιχ. Μπεκίρης: Απαραίτητη η συναίνεση γι...

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ μίλησε στην Ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο

Αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  είναι η  συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και των φορέων. Αυτό τόνισε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Αχαΐας πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης.

Σε παρέμβασή του  επί του ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση ο Αχαιός πολιτικός είπε «το  εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πολλές φορές οδηγούμαστε στην επιβολή της μιας άποψης, της πλειοψηφίας. Δυστυχώς και πάλι στην χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα συνεννόησης και στο τέλος καταλήγουμε στην επιβολή του νόμου και της πλειοψηφίας του ισχυρού.»

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μπεκίρης επισήμανε ότι, η έλλειψη διάθεσης για συνεννόηση και συναίνεση  ήταν βασικός παράγοντας αποτυχίας των προηγούμενων προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  υποστηρίζοντας ότι :

«Μέχρι σήμερα για παράδειγμα έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καμία όμως δεν πέτυχε πραγματικά. Και ξέρετε γιατί; Όχι γιατί δεν ήταν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά γιατί δεν είχε την στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος ή την στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί και τα σωστά στοιχεία που περιείχε η κάθε μεταρρύθμιση δεν εφαρμόστηκαν ποτέ από τον επόμενο υπουργό. Ράβε-ξήλωνε ένα διαρκές ράβε-ξήλωνε στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας, στη πλάτη της νέας γενιάς.»

Σε ότι αφορά στις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου  εστίασε την κριτική του στα εξής σημεία:

Το Συμβούλιο του Ιδρύματος  πρέπει να έχει εποπτικό και ελεγκτικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να ασχολείται με την διοίκηση των ιδρυμάτων αλλά να την ελέγχει.  Αρμοδιότητες που του ανατίθενται στην υπάρχουσα μορφή του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων αυτές της λήψης απόφασης για τον οργανισμό και τον εσωτερικό κανονισμό των ιδρυμάτων, καθώς και εκείνες του διορισμού και της παύσης των πανεπιστημιακών αρχών, είναι διοικητικού και όχι ελεγκτικού χαρακτήρα. 24 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. έχουν συμβούλια διοίκησης αλλά με εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες. Η αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Εκλογή πρύτανη. Θεωρώ ότι ο πρύτανης θα πρέπει να εκλέγεται από τον φυσικό του χώρο και να μην διορίζεται. Ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της υπάρχουσας διαδικασίας, όπως για παράδειγμα η στάθμιση της ψήφου των φοιτητών ανάλογα με την συμμετοχή.

Τα εκλεκτορικά σώματα για τις εκλογές νέων μελών ΔΕΠ και τις εξελίξεις του υπάρχοντος προσωπικού πρέπει να συγκροτούνται από επιτροπές μελών ΔΕΠ συναφούς αντικειμένου με ευθύνη των Τμημάτων και να μην αποτελούν προνόμιο του κοσμήτορα. Μια τέτοια προνομία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς σε ότι αφορά την ποιότητα των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του εκφράζοντας  την εξής άποψη :

«Σε κάθε περίπτωση, κάθε βουλευτής θα εκφράσει την δική του άποψη για το σωστό και για το λάθος του συγκεκριμένου νόμου. Εκείνο με το οποίο εγώ θα ήθελα να κλείσω είναι ότι δεν είμαι σύμφωνος με νοοτροπίες που υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήμια δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν ψηφιστεί ο νόμος και ότι οι πανεπιστημιακοί δεσμεύονται να μην τον εφαρμόσουν. Αυτές δεν είναι νοοτροπίες που αρμόζουν σε μια χώρα όπου υπάρχει δημοκρατία.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις