Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Απόστολος Ραφαηλίδης: Συνεδριακός τουρισ...

Απόστολος Ραφαηλίδης: Συνεδριακός τουρισμός και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η τοποθέτηση του οικονομολόγου, Αν. Καθηγητή/ Πρόεδρου του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών στο west travel forum

TRAVEL WEST FORUM
/

"Συνεδριακός τουρισμός και περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας" ήταν το θέμα που ανέπτυξε με τεκμηριωμένα στατιστικά στοιχεία στην ομιλία του στο Travel West Forum, o οικονομολόγος, Αν. καθηγητής/ Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Ραφαηλίδης.

Ο κύριος Ραφαηλίδης μίλησε στην ενότητα " Θεματικός τουρισμός - Γεωλογικά Μνημεία - Συνεδριακός Τουρισμός - Θρησκευτικός Τουρισμός - Αγροτουρισμός".

Η εισήγηση του καθηγητή Απόστολου Ραφαηλίδη

Αυτό που έχουμε καταλάβει σίγουρα στη διάρκεια του west travel forum είναι ότι ο τουρισμός είναι ένα πολυσχιδές φαινόμενο και ως τέτοιο χρειάζεται να αντιμετωπίζεται ολικά.

Μία ψηφίδα λοιπόν θα προστεθεί με τη δική μου συνδρομή.

Θα αναφερθώ στην εναλλακτική μορφή του τουρισμού που λέγεται συνεδριακός τουρισμός.

Ακόμα μια ψηφίδα λοιπόν στο μεγάλο ψηφιδωτό του τουρισμού.

Τι είναι συνεδριακός τουρισμός;

Βεβαίως αναφερόμαστε σε ανθρώπους που συναντιούνται για δικούς τους σκοπούς. Έχουν το δικό τους κοινό λόγο για να συναντηθούν με σκοπό να ανταλλάξουν πληροφορίες, να δικτυωθούν, να γνωριστούν μεταξύ τους και ενδεχομένως να πετύχουν κάτι ακόμα περισσότερο, είτε κάποια ερευνητική συνεργασία, επιχειρηματική ανάπτυξη ή οτιδήποτε άλλο θέλετε.

Θα μου πείτε τώρα, αφού πρόκειται για δουλειά, γιατί μιλάμε για τουρισμό;

Είναι τουρισμός, εφόσον υπάρχει κάποια διανυκτέρευση.

 Στον ορισμό του τουρισμού και τουρίστα περιλαμβάνεται διανυκτέρευση.

Τώρα τα συνηθέστερα συνέδρια αριθμητικά μιλώντας είναι τα ιατρικά.

18% του αριθμού των συνεδρίων παγκοσμίως είναι τα ιατρικά συνέδρια, τα τεχνολογικά, τα επιστημονικά.

Αυτές οι 3 κατηγορίες παγκοσμίως καταλαμβάνουν το 45,5% του αριθμού των συνεδρίων που γίνονται.

Στην Ελλάδα, αυτές οι 3 κατηγορίες συνεδρίων αποτελούν πάνω από 55 – 58% του αριθμού των συνεδρίων που γίνονται.

Θα έλεγα ότι αυτά τα συνέδρια έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και πιθανώς σαν περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να θέλουμε να εστιάσουμε στα υπόλοιπα είδη συνεδρίων

Γιατί μας ενδιαφέρει ο συνεδριακός τουρισμός; Κατά πρώτον γιατί έχει πολλά έσοδα.

Ο σύνδεσμος των διοργανωτών συνεδρίων αναφέρει ότι το 2022 ο συνεδριακός τουρισμός απέφερε στην Ελλάδα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια έσοδα για τη χώρα μας.

Συνέδρια σχετικά μικρά, λίγο μεγαλύτερα των 100 ατόμων που διαρκούν 3 μέρες έχουν άμεσο τζίρο -δεν αναφέρομαι στον πολλαπλασιαστή στον οποίο έχουν αναφερθεί πολλοί προηγούμενοι- 300-500.000€.

Η  δαπάνη του συνεδριακού τουρίστα είναι 5,5 φορές μεγαλύτερη του μέσου επισκέπτη.

Μας ενδιαφέρει λοιπόν και από οικονομικής πλευράς, αλλά όχι μόνο.

Επιπλέον, ένας στους 3 συνεδριακούς τουρίστες συνοδεύεται, οπότε για κάθε 100 συνέδριους στην ουσία έχουμε συνολικά 130 επισκέπτες

Ο συνεδριακός τουρισμός αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Αυτό το κομμάτι μπορεί να επιμηκύνει και να εξομαλύνει την ζήτηση για τουρισμό σε οποιαδήποτε περιοχή και βεβαίως και στη δική μας. Υπάρχει μάλιστα μια διεθνής τάση για ολοένα και μικρότερα συνέδρια σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτό μας ενδιαφέρει γιατί στην περιφέρεια δεν έχουμε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά δεν χρειάζεται και να έχουμε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία αν φιλοξενούμε πολλά άλλα σχετικά μικρά συνέδρια.

Η μέση διάρκεια των συνεδρίων στην Ελλάδα είναι 4 ημέρες και το 58% αυτών διεξάγεται σε ξενοδοχεία. Ακολουθούν τα πανεπιστήμια και μετά τα συνεδριακά κέντρα.

Προφανώς υπάρχουν συνέδρια που διεξάγονται μονάχα δια ζώσης. Υπάρχουν συνέδρια που διεξάγονται μονάχα εξ αποστάσεως και τα υβριδικά.

Θα κάνω μια σύγκριση των δια ζώσης συνεδριών με τα υβριδικά που φαίνεται ότι είναι μια τάση, η οποία θα έχει συνέχεια.

Έρευνα του 2022 δείχνει ότι για ένα συνέδριο περίπου 600 ατόμων ο προϋπολογισμός - εφόσον γίνεται αποκλειστικά δια ζώσης - είναι γύρω στις 160.000€ και από αυτά τα χρήματα το 62% αναφέρεται σε έξοδα catering – διατροφής,  το 23% είναι για τους χώρους που χρειάζεται να εκμισθώσει κανείς, ενώ στα υβριδικά συνέδρια για τον ίδιο αριθμό συνέδρων το κόστος είναι γύρω στο 25% χαμηλότερο. Δηλαδή γύρω στα 120.000€ και 29% είναι σημαντικά μειωμένο το κόστος για catering, ενώ το κόστος για την εκμίσθωση των χώρων που χρειάζονται είναι περίπου το ίδιο.

Υπάρχει όμως μια καινούργια κατηγορία δαπάνης που αναφέρεται στο ότι χρειάζεται συχνά να προσλαμβάνονται ειδικές εταιρείες, ηχολήπτες, βιντεοσυνδέσεις, διαδικτυακές ή οτιδήποτε άλλο τεχνολογικό μέσο χρειάζεται για την επιτυχημένη διεξαγωγή ενός υβριδικού συνεδρίου. Οπότε είναι περισσότερο οικονομικά στην διεξαγωγή τους, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Το κόστος εγγραφής για παρουσία εξ αποστάσεως σε ένα υβριδικό συνέδριο είναι πολύ, πολύ χαμηλότερο.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια δυσκολία να προσελκύει κανείς συνέδρους  δια ζώσης πλέον στα συνέδρια.

Επιπλέον, στα δια ζώσης συνεδρία πέρα από το υψηλό κόστος της εγγραφής, υπάρχει το κόστος της μετακίνησης, υπάρχει το κόστος της διαμονής και έτσι είναι δύσκολο ένα αποκλειστικά δια ζώσης συνεδρίο να ανταγωνιστεί επιτυχώς ένα υβριδικό.

Επισης, -κάτι που έχει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία- τα δια ζώσης συνεδρία έχουν πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τα υβριδικά και αυτό αρχίζει και παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο.

Σε ό,τι αφορά στον συνεδριακό τουρίστα – θα σας μιλήσω ως ομιλητής, διδάσκοντας στο τμήμα διοίκησης τουρισμού, αλλά και ως σύνεδρος, έχοντας πάρει μέρος σε συνέδρια.

 Το πρώτο λοιπόν πράγμα που κανείς κοιτάζει ως σύνεδρος, είναι βεβαίως το πρόγραμμα, το θέμα, η θεματική του Συνεδρίου.

Από τη στιγμή που θα έχει διαλέξει τη θεματική του Συνεδρίου, επόμενα κριτήρια είναι οι πολιτιστικές διαστάσεις και η αναψυχή.

Περίπου το 70% των συνέδρων σε όλων των ειδών τα συνέδρια, συμμετέχουν σε τουλάχιστον μια τουριστική δραστηριότητα.

Η διαμονή ενδιαφέρει τους ανθρώπους του χώρου της φιλοξενίας και η επιλογή δεν γίνεται με βάση το πόσο κοντά είναι τόπος διαμονής στον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά την εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης.

Ο σύνεδρος – τουρίστας συχνά είναι πολυταξιδεμένος και τον ενδιαφέρει η ιστορία και πολιτισμός, τα οποία έχουν επίσης αυξανόμενη σημασία.

Τον ενδιαφέρει επίσης η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και είναι καθοδηγητής γνώμης.

Οι αδυναμίες που έχουμε ως περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι αδυναμίες αυτές προέρχονται από μελέτη που έχει γίνει για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τίτλο «Διερεύνηση προοπτικών ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού», η οποία ολοκληρώθηκε το 2022.

Φαίνεται λοιπόν, δεν υπάρχουν πολλά συνεδριακά κέντρα σύγχρονων προδιαγραφών, αν και αυτό μπορεί να αλλάζει σταδιακά, όμως δεν τα χρειαζόμαστε ιδιαίτερα αν μιλάμε για μικρότερα συνέδρια.

Δεν υπάρχει συγκεντρωμένη ολοκληρωμένη πληροφορία για τον συνεδριακό τουρισμό στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Και αυτό γιατί μας λείπουν κέντρα πληροφορίας που να διαχέουν την πληροφόρηση προς τους οργανωτές των συνεδρίων,  ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα να οργανωθούν και στην περιοχή μας και βεβαίως να ενημερώνονται οι σύνεδροι και οι οργανωτές για τα πλεονεκτήματα της περιοχής . Επιπλέον δεν υπάρχουν πάρα πολλά γραφεία που να οργανώνουν συνέδρια, να οργανώνουν επισκέψεις.

Τέλος, λείπει μια ενιαία στρατηγική μάρκετινγκ για συνεδριακό τουρισμό στην περιοχή μας.

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να συντονίζονται οι οργανωτές των συνεδρίων, για να μην συμπίπτουν εκδηλώσεις.
Δεύτερον, να μην έχουν διάρκεια μίας ημέρας, γιατί εφόσον έχουν διάρκεια μίας ημέρας δεν μιλάμε για τουρισμό καν.

Επιπλέον πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι ότι  χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα τουριστικό συνεδριακό πακέτο, όπως λέγεται, το οποίο να περιλαμβάνει εκτός από το πρόγραμμα του Συνεδρίου, ενδιαφέρουσες πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες για τους συνέδρους. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο αν θα επιλέξουν να πάνε σε κάποιον προορισμό, αφού έχουν επιλέξει τη θεματολογία του συνεδρίου που τους ενδιαφέρει.

Αν είχα να επιλέξω την παρουσία μου σε ένα συγκεκριμένο συνέδριο, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, θα με ενδιέφερε πάρα πολύ για να πάω δια ζώσης στο Συνέδριο. Το κόστος της εγγραφής, όμως  πρώτον, να είναι παρόμοιο με το κόστος της εξ αποστάσεως ομιλίας μου και δεύτερον, το κόστος της μετακίνησης προς την περιφέρεια να μην είναι μεγάλο.

Δεν είναι τόσο απλό να φτάσει κανείς από την Αθήνα στην Πάτρα.

Έχουμε ανθρώπους που έρχονται με προγράμματα erasmus και αλλιώς. Συναδέλφους, καθηγητές που έρχονται από άλλες χώρες στην Πάτρα και πολλές φορές δυσκολεύονται να φτάσουν μέχρι εδώ ή και τους αποτρέπει το γεγονός ότι μόνος τρόπος να φτάσουν αν δεν θέλουν να νοικιάσουν αυτοκίνητο είναι να πάρουν λεωφορείο.

Και βεβαίως αυτό το συνεδριακό τουριστικό πακέτο, στο οποίο αναφέρθηκα, θα πρέπει να είναι σε «καλή τιμή».


Ποιες θεματικές βοηθάνε στη δια ζώσης παρουσία;

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για στελέχη επιχειρήσεων ή οργανισμών, πολιτιστικά καλλιτεχνικά συνέδρια -βοηθάνε πολύ γιατί έχουν πολλά πράγματα τα οποία δύσκολα μεταφέρονται εξ αποστάσεως - ιατρικά, επιστημονικά συμπόσια, βεβαίως και εργαστήρια που απαιτούν επιτόπιες δεξιότητες.

Αυτές είναι θεματικές περιοχές για συνέδρια που έχει περισσότερο νόημα να διεξάγονται δια ζώσης ή θα προσελκύσουν συγκριτικά περισσότερους δια ζώσης επισκέπτες, συνέδρους.

Τα υβριδικά συνέδρια που νομίζω ότι δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν ξέρουμε με ποιο ρυθμό θα αυξάνουν.

Αν θέλουμε να οργανώνουμε πιο πολλά υβριδικά συνέδρια, έχει πιο πολύ νόημα να μιλάμε για θέματα περιβαλλοντικά, για θέματα βιωσιμότητας, ακαδημαϊκά, βιομηχανικά, κλαδικά, εκπαιδευτικά, επιμορφωτικά.

Αν θέλουμε λοιπόν να προσδιορίσουμε τι είδους συνέδρια θα θέλαμε να οργανώνουμε στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένας τρόπος να το κάνουμε είναι να εστιάσουμε στις συγκεκριμένες θεματικές περιοχές των συνεδρίων.

Τα υβριδικά συνέδρια πιθανότατα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο χώρο. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός κάθε αυτός με δια ζώσης επίσκεψη δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο για αυτούς που θέλουν να προσελκύσουν συνέδρους δια ζώσης.

Όμως, τα συνέδρια φαίνεται ότι γίνονται μικρότερα σε μέγεθος και άρα μπορούν να φιλοξενούνται και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις εγκαταστάσεις που ήδη έχουμε.

Δεν αναφέρομαι μονάχα στα συνεδριακά κέντρα και αλλά και στους τόπους διαμονής, ξενοδοχεία και άλλα.

Ωστόσο χρειάζεται κανείς να παρακολουθεί τις τεχνολογικές τάσεις και εξελίξεις.

Γιατί δεν είναι τόσο απλό ένα υβριδικό συνέδριο ή ένα αποκλειστικά εξ αποστάσεως, όσο είναι ένα δια ζώσης συνέδριο, χρειάζεται να φτιάξουμε αυτό που λέμε συνεδριακό τουριστικό πακέτο.

Χωρίς συνεδριακό τουριστικό πακέτο ο τουρίστας σύνεδρος δεν θα έρθει. Δεν είναι αρκετό αυτό μόνο για την ομιλία του. Μπορεί να την κάνει από το σπίτι του με πολύ χαμηλότερο κόστος και για την εγγραφή του και για τη μετακίνησή του. Για τη διαμονή του θα μείνει στο σπίτι του.

Χρειάζεται να προσφερθεί κάτι περισσότερο και σε τιμή που θα θεωρήσει αξιοπρεπή και αυτό σημαίνει ξανά προσπάθειες συντονισμού και ολική αντιμετώπιση.


Και δεν θα υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τις θεματικές των συνεδρίων, ούτως ώστε να δούμε ποια είδη συνέδριων θα προσελκύσουν περισσότερους δια ζώσης επισκέπτες, γιατί  ο,τιδήποτε τουριστικά τουλάχιστον, δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr