Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ε.Ε. προειδοποιεί για «τεράστιο κίνδυνο» τρομοκρατικών επιθέσεων ενόψει Χριστουγέννων

Η Ε.Ε. προειδοποιεί για «τεράστιο κίνδυν...

Η Ευρώπη φοβάται τα Χριστούγεννα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ», σχολίασε η Γιόχανσον προσερχόμενη σήμερα σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Η Γιόχανσον δεν διευκρίνισε εάν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες που οδήγησαν σε αυτή την προειδοποίηση. Αναφέρθηκε όμως στην επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το Σάββατο στο Παρίσι, από την οποία σκοτώθηκε ένας Γερμανός τουρίστας και τραυματίστηκαν δύο ακόμη άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενα περιστατικά.

Η Γιόχανσον επισήμανε ότι «θα διατεθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την προστασία, για παράδειγμα, των χώρων λατρείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πάντως οι υπουργοί Εσωτερικών κινήθηκαν σε πιο χαμηλούς τόνους κατά τη συνάντηση που είχαν, τονίζοντας πως πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση αλλά χωρίς να δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας.

Παρόμοια προειδοποίηση απηύθυνε και η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, η οποία είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ε.Ε. πρέπει να παρακολουθεί στενά τις απειλές και την προπαγάνδα, καθώς υπάρχει υψηλός «κίνδυνος περαιτέρω συναισθηματισμού και ριζοσπαστικοποίησης των βίαιων ισλαμιστών δραστών».

Εκτός απ' τη Γαλλία και το Βέλγιο, η Γερμανία βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού για πιθανή επίθεση.

Την περασμένη εβδομάδα δύο αγόρια συνελήφθησαν σε διάφορα μέρη της χώρας ως ύποπτα ότι σχεδίαζαν επίθεση μαχητών ισλαμιστών σε χριστουγεννιάτικη αγορά στην πόλη Λεβερκούζεν.

Επίσης, ένας 20χρονος Ιρακινός που έφτασε στη Γερμανία πέρυσι βρίσκεται υπό κράτηση ως ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση με μαχαίρι σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Αννόβερο.

Ο επικεφαλής της γερμανικής εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, Στέφαν Κράμερ, έχει προειδοποιήσει για την «σημαντική πιθανότητα κινδύνου» που θέτουν οι υποστηρικτές της Χαμάς, όχι μόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές αλλά και σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2024.

«Παρατηρούμε τη δεδηλωμένη πρόθεση ισλαμιστών να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Δύση εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Thomas Haldenwang, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος της Γερμανίας. «Ωστόσο, μια νέα διάσταση αναδύεται τώρα». Ο κίνδυνος επιθέσεων «είναι πραγματικός και υψηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Haldenwang.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δει μια έκρηξη εγκλημάτων μίσους από τότε που ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες και ακολούθως το Ισραήλ έχει εξαπολύσει ένα τρομερό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζα με 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις