Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σπανάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: «Δεν υπάρχουν δύο 8ωρα»- Aντιδράσεις και κυβερνητικές διευκρινήσεις

Σπανάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: «Δεν ...

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για το 16ωρο εργασίας προκάλεσαν αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις και κυβερνητικές διευκρινήσεις προκαλεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ειδικά μετά την δήλωση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μίλησε για δυνατότητα ένας εργαζόμενος να εργάζεται δύο οκτάωρα ημερησίως σε διαφορετικούς εργοδότες.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης σχολίασε την επίμαχη δήλωση. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε «Το νομοσχέδιο που θα βγει σε διαβούλευση είναι ένα νομοσχέδιο που στο σύνολο των άρθρων είναι υπέρ του εργαζόμενου και προσαρμόζει τη νομοθεσία στο σήμερα εφαρμόζοντας κοινοτική οδηγία. Είναι διασφαλισμένο το 40ωρο άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει 16ωρο και αυτό διευκρινίστηκε αμέσως από τον υπουργό με δελτίο Τύπου. Αυτή τη στιγμή, τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων φυσικά και εφαρμόζονται και έρχεται και το σχέδιο νόμου και εξασφαλίζει το 11ωρο ανάπαυσης στο 24ωρο. Άρα δεν τίθεται θέμα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων... Δεν υπάρχουν δύο 8ωρα».

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, που αναφέρει πως οι εξαγγελίες Γεωργιάδη, δε σημαίνουν ότι θα σταματήσει να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση (του εργαζόμενου) δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών. 

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση ανέφερε: 

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δε σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Οι δηλώσεις του Γεωργιάδη 
 

Όλα ξεκίνησαν από δηλώσεις που έκανε ο κ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ χτες, Παρασκευή. Όπως ανέφερε: «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του».

Όταν η δημοσιογράφος του σταθμού ρώτησε τον υπουργό, αν με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει έως και 16 συνεχόμενες ώρες μέσα στη μέρα, ο ίδιος απάντησε, «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν επιτρέπεται».

 

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις