Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Δεκαετία δράσεων για την οδική ασφάλεια"

"Δεκαετία δράσεων για την οδική ασφ...

Επίσημη πρώτη χθες στην Πάτρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα  από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας  «Πάνος Μυλωνάς» και τον Δήμο Πατρέων (Αντιδημαρχία Πολεοδομικού, Περιβαλλοντικού και Κυκλοφοριακού  Σχεδιασμού) η εκδήλωση για την οδική ασφάλεια, με την ευκαιρία της παγκόσμιας επίσημης έναρξης της «Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011 - 2020»,  του ΟΗΕ. Η εκδήλωση που έγινε στον Πολυχώρο Πολιτεία, ήταν η μοναδική που οργανώθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα σε όλο τον κόσμο.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η αναπληρώτρια Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού, Περιβαλλοντικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού κ. Λένα Καλεντζώτη, η οποία εκπροσώπησε τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Δημαρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Φ.Α.Ο.Σ. κ. Γιώργος Παναγιωτάκης  ο Διοικητής της Τροχαίας Πατρών κ. Απόστολος Μαρτζάκλης, η Υποδιοικήτρια της Τροχαίας κ. Ιωάννα Παναγοπούλου, ο πρώην Πρύτανης κ. Σταύρος Κουμπιάς κ.α.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επισήμως η έναρξη της Δεκαετίας Δράσεων  για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020 του ΟΗΕ και παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» από την Πρόεδρο του κ. Βασιλική Μυλωνά, ενώ ακολούθησε εισήγηση για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής από την ειδική παιδαγωγό κ. Ιωάννα Λούβη.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  βραβεύτηκαν τα μέλη της   4ης κοινότητας Ανιχνευτών Πατρών οι οποίοι κέρδισαν το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό του ΙΟΑΣ για τη δημιουργία video με θέμα την οδική ασφάλεια.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση του Ισλανδού υπευθύνου για το σχεδιασμό και  τη λειτουργία του “Safety House”  (Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ασφάλεια),  κ. Einar Gudmundsson, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες αυτού του πρωτοποριακού κέντρου το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά, αλλά και στο παράδειγμα της Ισλανδίας η οποία είναι  μια από τις χώρες με τα υψηλότερα  στάνταρτς οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη.  Ενδεικτικά ανέφερε ότι  το 2010 σε πληθυσμό 330.000 ανθρώπων η χώρα είχε μόνο 7 νεκρούς από τροχαία, εκ των οποίων οι 3  έχασαν τη ζωή τους σε ένα μόνο ατύχημα τον Δεκέμβριο.

 

Ο κ. Gudmundsson  όπως και η ειδική παιδαγωγός κ. Λούβη,  έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τη νεαρή ηλικία, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της οδικής και όχι μόνο συμπεριφοράς και στην αντίληψη περί ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκαναν όλοι οι ομιλητές στη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για την πρόκληση ατυχημάτων,  από την απροσεξία, την χρήση αντικειμένων που αποσπούν την προσοχή, την χρήση κινητού, τη χρήση ουσιών, μέχρι την ευθύνη τους για τη συντήρηση και την γενικότερη κατάσταση του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για το 70% των ατυχημάτων.

 

Η κ. Βάσω  Μυλωνά παρουσίασε τις δραστηριότητες του  ευρωπαϊκού  προγράμματος AVENUE του οποίου είναι υπεύθυνη και το οποίο για την Ελλάδα συντονίζει μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με στόχο τη δημιουργία ενός “Safety House” στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας, που θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί ενήλικες και ανηλίκους σε θέματα οδικής ασφάλειας.

 

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων , της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του Πανεπιστημίου Πατρών και της Τροχαίας δήλωσαν την υποστήριξή τους στο πολύ σημαντικό έργο του ΙΟΑΣ και δεσμεύτηκαν για τη διαχρονική στήριξη της όλης  προσπάθειας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του δικτύου, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο, και , κυρίως την αναβάθμιση των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών. Τέτοιες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου είναι η λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής που θα ξεκινήσει άμεσα. Η κ. Καλεντζώτη στο χαιρετισμό της ανακοίνωσε και τη δημιουργία παρατηρητηρίου ατυχημάτων για την καταγραφή των επικινδύνων σημείων με τη λειτουργία αρχείου τροχαίων συμβάντων στην πόλη των Πατρών.

 

Η κ. Καλεντζώτη  ανέφερε συγκεκριμένα στον χαιρετισμό  της:

 

«Χαιρετίζω  με ιδιαίτερη χαρά την σημερινή εκδήλωση η οποία αφορά ένα καίριο για  όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θέμα: Την  οδική ασφάλεια και τη δεκαετία παγκόσμιας  δράσης, όπως χαρακτηρίστηκε από τον  ΟΗΕ η δεκαετία 2011-2020.

 

Το γεγονός  ότι από την Ελλάδα επιλέχθηκε η Πάτρα για τη φιλοξενία αυτής  της εκδήλωσης για λόγους που  έχουν να κάνουν  με το ότι η  Περιφέρεια κατατάσσεται πολύ υψηλά  στον κατάλογο των πλέον επικίνδυνων  περιοχών της  Ευρώπης από άποψη οδικής ασφάλειας, έχει ιδιαίτερη σημασία.

 

Πρώτον  για να συνειδητοποιήσουμε όλοι και  κυρίως η Πολιτεία, ότι η Δυτική Ελλάδα  σε ό,τι αφορά το οδικό  της δίκτυο βρίσκεται σε κατάσταση  που υστερεί κατά πολύ αυτού της  υπόλοιπης Ελλάδας και ότι  πολλοί από τους οδικούς της άξονες είναι πραγματικές καρμανιόλες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

 

Και δεύτερον, για να αφυπνιστούμε όλοι και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την  ανατροπή αυτού του απογοητευτικού δεδομένου που κοστίζει ανθρώπινες ζωές και τραυματίες στο πλαίσιο ενός φαύλου κύκλου αίματος που συντηρεί την τραγωδία.

 

Η οδική  ασφάλεια, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων: Της κατάστασης του οδικού δικτύου, της κατάστασης του αυτοκινήτου, του ανθρώπινου λάθους αλλά  και  της κυκλοφοριακής αγωγής, της αντίληψης που έχει ο κάθε πολίτης για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρεται στο δρόμο.

 

Σε όλους  αυτούς τους τομείς- πλην αυτού του  ανθρώπινου παράγοντα-,  έχουμε την  δυνατότητα να παρέμβουμε ως Πολιτεία, ως αυτοδιοίκηση και ως ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

 

Σε αυτή τη δυνατότητα παρέμβασης εστιάζει και  η σημερινή εκδήλωση που έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε  στην Πάτρα, σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» και μετά από πρωτοβουλία  μιας πολύ σημαντικής και πολύ δραστήριας γυναίκας, που έκανε την απώλεια δημιουργία:  Της κ. Βάσως Μυλωνά.

 

Κυρίες  και κύριοι,

 

Η υπόθεση -οδική ασφάλεια είναι πολύπλευρη και έχει να κάνει με ένα γενικό και μακράς πνοής σχεδιασμό για  τη λειτουργία του συστήματος των  οδικών μεταφορών και την αντιμετώπιση των τροχαίων συμβάντων.

 

Στην  προσπάθεια αυτή πρέπει να συμμετέχουν  η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκητη, οι διαχειριστές των δικτύων, όλοι οι φορείς, διοικητικοί  και κοινωνικοί, που με τον ένα  ή με τον άλλο τρόπο εμπλέκονται  στις οδικές μεταφορές.

 

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Πατρέων είμαστε  στη διάθεση κάθε φορέα που  έχει σχέση με το θέμα της κυκλοφοριακής  αγωγής για συνεργασία και από  κοινού  σχεδιασμό στα θέματα στα οποία ως Δήμος μπορούμε να παρέμβουμε και τα οποία έχουν  να κάνουν κυρίως με τη συντήρηση των δικτύων της πόλης μας  κα την κυκλοφοριακή αγωγή.

 

Το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής άλλωστε  είναι πολύ ψηλά  στην ατζέντα  των προτεραιοτήτων της Δημοτικής  Αρχής όπως και ο σχεδιασμός για  μια βιώσιμη πόλη με ασφαλείς μετακινήσεις και κυκλοφοριακές ανάσες.

 

 

Στο πλαίσιο  αυτό προωθούμε πολιτικές ενίσχυσης  της βιώσιμης κινητικότητας,  τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων για την  ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών, την  ευαισθητοποίηση των πολιτών  για θέματα οδικής ασφάλειας αλλά και  την καταγραφή των επικινδύνων σημείων με τη λειτουργία αρχείου τροχαίων συμβάντων το οποίο θα ενημερώνεται συνεχώς για τα σημεία όπου γίνονται ατυχήματα.

 

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότερο και φιλικότερο για τους πολίτες και το περιβάλλον  τρόπο την ανάγκη για μετακινήσεις.

 

Κυρίες  και κύριοι,

 

Χαιρετίζω και πάλι την σημερινή εκδήλωση και  τους εξαίρετους ομιλητές και εύχομαι  να αποτελέσει την αφετηρία συντονισμένης  δράσης, όπως προτάσσει το Παγκόσμιο  Σχέδιο Δράσης το  θα αποτελέσει  για μας οδηγό σε αυτήν μας την προσπάθεια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις