Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Oσμή εκλογών φέρνει το νέο μνημόνιο των 50-60 δις - "Καταιγίδα" νέων μέτρων

Oσμή εκλογών φέρνει το νέο μνημόνιο των ...

Παρεμβάσεις δανειστών, νέων μνημόνιο και θορυβώδεις συνεντεύξεις υπουργών

Ο καταιγισμός των εξελίξεων με τις παρεμβάσεις των δανειστών - επιτηρητών της χωρας, το νέο Μνημόνιο για την κάλυψη δανειακών αναγκών της τάξης των 50-60 δισ. ευρω για τη διετία 2012-2013 και η έλλειψη συνοχής της κυβερνητικής παράταξης, όπως φάνηκε από τη χθεσινή θορυβώδη παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργούν ένα σκηνικό επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων και αναδίδουν οσμή εκλογών.

Η κυβέρνηση αποφεύγει τέτοια συζήτηση και χθες πηγές του Μαξίμου υποστήριζαν ότι δεν συνδέεται με αυτό το θέμα η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. και από την Προεδρία έγινε γνωστό ότι η συνάντηση είχε κανονιστεί μέρες πριν), ούτε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα. Σημείωναν ακόμα ότι αυτό το διάστημα στο μυαλό του πρωθυπουργού υπάρχει μονο η κατάρτιση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος και γι' αυτό δεν δόθηκε συνέχεια στα όσα δήλωσε ο Α. Λοβέρδος. «Είναι μέρες αποφάσεων και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασχοληθεί με άλλα» έλεγαν.

Ωστόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εκφράζονται απόψεις που λένε ότι δεν μπορεί να περάσει ένα νέο, πιο σκληρό Μνημόνιο χωρίς παρεμβολή εκλογών και με δεδομένη την αποτυχία του ισχύοντος.

Εκφράζονται επίσης αμφιβολίες και για το αν θα θελήσει η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει ένα νέο, πιο σκληρό Μνημόνιο μέσα σε γενική κοινωνική κατακραυγή και ενώ επί της ουσίας είναι ακόμα ζητούμενο η ψήφιση χωρίς διαρροές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συνομιλητές μάς λένε ότι θέμα νέας λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης είχε τεθεί και πέρσι με το πρώτο Μνημόνιο.

Οι εκδοχές που επικρατούν αυτή τη στιγμή και με δεδομένη τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και η οικονομία της χώρας είναι τρεις:

1 Ο πρωθυπουργός να προβεί σε ριζικό ανασχηματισμό και να προχωρήσει με όσους μπορούν και θέλουν, όπως λέει και ξαναλέει, και όπως τον... συμβούλεψε χθες ο υπουργός του Ανδρέας Λοβέρδος. Σε αυτή την περίπτωση θα επιλέξει ένα μικρό επιτελικό σχήμα με «υπουργούς - μουτζαχεντίν» για να υλοποιήσουν ό,τι επιβάλλουν οι δανειστές.

2 Οταν τεθεί και επισήμως η ανάγκη υπογραφής του νέου Μνημονίου -αυτό αναμένεται να γίνει ίσως και τον επόμενο μήνα εν όψει της συνόδου κορυφής στις 24 Ιουνίου-, να το διαπραγματευτεί και στη συνεχεια να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή. Αν τα κόμματα αρνηθούν να το ψηφίσουν, ιδίως η Ν.Δ., τότε να καταφύγει στη λύση των εκλογών. Σημειώνεται ότι οι δανειστές, που ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη εφαρμογή του Μνημονίου ανεξαρτήτως κυβέρνησης, θα ήθελαν πολιτική συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων για το νέο Μνημόνιο, μια συναίνεση που πέτυχαν στην Πορτογαλία σε προεκλογική περίοδο. Αυτή είναι και η πιο σοβαρή εκδοχή απ' όλες.

3 Η τρίτη και πιο χαλαρή εκδοχή είναι να αφήσει τις εξελίξεις να τρέξουν χωρίς κυβερνητικές αλλαγές, να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και με αυτό στο χέρι να προσπαθήσει να αποτρέψει ένα νέο Μνημόνιο τους επόμενους μήνες.

Παπακωνσταντίνου: H Eλλάδα έχει πολλά δύσκολα χρόνια μπροστά της

 

Τη συζήτηση για τη σύναψη νέου δανείου με νέους όρους από την Ε.Ε. και ΔΝΤ προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης που θα έχει το 2012, επιβεβαίωσε χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.Η ίδια πηγή τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών κρατών-μελών της Ευρωομάδας την περασμένη Παρασκευή, όπου έγιναν επίσης οι παραδοχές ότι το μνημόνιο της Ελλάδας παρουσιάζει καθυστερήσεις.

Ανάγκες 66 δισ. ευρώ

Εγινε επίσης κατανοητό από τους εταίρους -σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση- ότι είναι μηδαμινή πια η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2012 όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 66 δισ. ευρώ.Από αυτά, τα 39 δισ. θα καλυφθούν από τις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 27 δισ. θα πρέπει να αντληθούν είτε από τις αγορές είτε από τον ενιαίο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Το ίδιο στέλεχος κράτησε τα χαρτιά του κλειστά για το ύψος της πρόσθετης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας καθώς επίσης και για το νέο χρονικό περιθώριο που θα δίνεται στην οικονομία για να ξεπεράσει την κρίση.

Σε ερώτηση αν το νέο δάνειο συνοδευτεί με ένα δεύτερο μνημόνιο συμπληρωματικό του πρώτου μνημονίου ή ένα συνολικά νέο μνημόνιο που θα καλύψει όλο το χρόνο του προγράμματος προσαρμογής από το 2010, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι αυτό είναι ένα από τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης για το επόμενο διάστημα.

Παραδέχθηκε όμως ότι τα μέτρα θα αφορούν την κάλυψη των καθυστερήσεων σε μέτρα και αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει όσο πρέπει. Τόνισε επίσης ότι θα υπάρχει και ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων το οποίο θα καλύψει τις έως τώρα αστοχίες.

Σημαντικό θέμα χαρακτήρισε η ίδια πηγή την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Τούτο διότι η αξιοποίηση της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας θα έχει άμεση επίδραση στην αναστολή της αυξητικής τάσης του χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια, ωστόσο δεν υπήρχαν ούτε και χθες απαντήσεις για το πώς μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση σε ένα πρόγραμμα που αναζητά εν μέσω κρίσης περίπου 50 δισ. από την αγορά.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε η «Διεθνής Διαφάνεια» έδωσε ένα στίγμα για την οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα. Σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι η Ελλάδα «έχοντας υιοθετήσει εδώ και χρόνια ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο έχει μπροστά της πολλά δύσκολα χρόνια».

Η τρόικα

Με τα δεδομένα αυτά προσλαμβάνει τελείως άλλη διάσταση η τέταρτη αξιολόγηση υλοποίησης του μνημονίου που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα από την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας.

Οι «διάσημοι» πλέον κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και το νέο στέλεχος της ομάδας, ο Γερμανός κ. Ματίας Μορς ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Γιούργκεν Κρέγκερ -ο οποίος με τη σειρά του είχε αντικαταστήσει στα τέλη Απριλίου τον πρόσφατα προαχθέντα σε αναπληρωτή γενικό διευθυντή Σερβάας Ντερούζ- έρχονται με τα ίδια δεδομένα που ήρθαν τον περασμένο Μάιο.

Τη σύνταξη ενός νέου μνημονίου το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία αυτού που υλοποιείται σήμερα και παρουσιάζουν καθυστερήσεις όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δηλαδή η επέκταση της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι συγχωνεύσεις φορέων και προσωπικού και η μείωση μισθολογικού κόστους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που μένει ακόμη στα χαρτιά.

Μέσα σε περίπου μια εβδομάδα, μέχρι και την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, αναμένεται να υπάρξουν καταρχήν δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση, πριν από το τέλος του χρόνου, των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει.

Επίσης θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ που θα καλύψει τις αποκλίσεις που μεταφέρονται φέτος από το 2010 αλλά και την πρόβλεψη για απόκλιση του τρέχοντος έτους.

 

 

 

Πηγές:www.enet.gr, www.naftemporiki.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις