Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πέθανε η Έφη Γραφάκου - Μαργώνη, 98 ετών που υπηρέτησε για χρόνια τις ανάγκες της Στέγης

Πάτρα: Πέθανε η Έφη Γραφάκου - Μαργώνη, ...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Το μεσημέρι της Δευτέρας

Πέθανε το μεσημερι της Δευτέρας η Εφη Γραφάκου - Μαργώνη, 98 ετών που υπηρέτησε για χρόνια τις ανάγκες της Στέγης .

«Η Παιδική Στέγη Πάτρας» υποστήριξε ενεργά την εργαζόμενη μητέρα τα πρώτα χρόνια μετά τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη λήξη του Εμφυλίου.

Ηταν το 1952 όταν λειτούργησε για πρώτη φορά σε κτίριο που βρίσκεται ακόμα στη βορειοδυτική γωνία της διασταύρωσης των οδών Βορείου Ηπείρου και Βύρωνος.
Ηταν εκεί μέχρι και το 1981 οπότε και ολοκλήρωσε τον κύκλο της, δίνοντας τη θέση της σε Δημοτικό Σταθμό (το κτίριο ανήκει στον Δήμο).
Οταν μετά το τέλος του πολέμου, η ζωή άρχισε να βρίσκει τον ρυθμό της και πάλι, προέκυψαν νέες ανάγκες. Τα μεγάλα εργοστάσια κατά μήκος της Ακτής Δυμαίων απασχολούσαν χιλιάδες μάνες. Ο Λαδόπουλος, η Πειραϊκή - Πατραϊκή, η ΒΕΣΟ, η Πιρέλι, τα Σφαγεία, ο Σπηλιόπουλος, η ΑΒΕΞ, η ΕΛΒΙΡΑ και τόσες ακόμα απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες. Που πλέον είχαν ένα οξύ πρόβλημα να αντιμετωπίσουν: Που να αφήσουν τα μικρά παιδιά, που δεν ήταν 6-7 ετών ώστε να πάνε στο δημοτικό σχολείο. Παιδιά από 3 ετών έως 7 που «κάπου» έπρεπε να μείνουν.

Τελικά η λύση δόθηκε στο πρότυπο της «Παιδικής Στέγης» της Αθήνας. Oι μεγαλοβιομήχανοι της Πάτρας χρηματοδότησαν τη λειτουργία ενός πρότυπου παιδικού σταθμού στον οποίο θα έμεναν τα παιδιά εργαζόμενων, φτωχών, γυναικών.
Τα παιδιά πήγαιναν εκεί πολύ πρωί, πριν πιάσει η μάνα τους δουλειά στο εργοστάσιο και παρέμεναν μέχρι το απόγευμα. Ετρωγαν πρωινό, μεσημεριανό, έπαιζαν, κοιμόντουσαν το μεσημέρι, είχαν δικά τους ρούχα, σεντόνια, ντουζ, οι κυρίες που τα φρόντιζαν τα πήγαιναν βόλτα στο κέντρο της Πάτρας, για μπάνιο στο τέρμα της Βορείου Ηπείρου («Αλάσκα» λεγόταν η περιοχή) και πολλά ακόμα.

Περίπου 50 παιδιά κάθε χρόνο, έζησαν σε μια δύσκολη εποχή, τα «καλύτερα τους χρόνια», δεν βίωσαν πείνα και ανέχεια. Και οι μάνες τους, απαλλαγμένες από την έννοια της φροντίδας τους, μπόρεσαν να στηρίξουν με τον ιδρώτα τους, τα εργοστάσια της παραλίας και το δικό τους μεροκάματο.
Δεν υπάρχει σημερινός 60άρης στην Αγία Τριάδα - Σκαγιοπούλειο κλπ, που να μην πέρασε από την Παιδική Στέγη της Πάτρας!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις