Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Εμβόλιο Moderna: Πότε θα αρχίσει να χορηγείται στην Ελλάδα η τρίτη δόση

Εμβόλιο Moderna: Πότε θα αρχίσει να χορη...

Τι έδειξαν οι μελέτες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε την περασμένη εβδομάδα το “πράσινο” φως στο εμβόλιο της Moderna (Spikevax) να χορηγηθεί ως τρίτη δόση κατά της Covid-19 σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω. Στην Ελλάδα οι υγειονομικές υπηρεσίες προετοιμάζονται να χορηγήσουν το εμβόλιο σε σχήμα μισής δόσης, όπως έχουν εισηγηθεί οι ρυθμιστικές αρχές.
 
Το αργότερο σε δύο εβδομάδες θα αρχίσει να χορηγείται και στη χώρα μας, σε σχήμα μισής δόσης (50 αντί 100 μικρογραμμάρια), το εμβόλιο Spikevax της εταιρείας Moderna, ως τρίτη δόση.

Μόλις προσαρμοστεί το σύστημα στις νέες απαιτήσεις της χορήγησης του εμβολίου -το οποίο αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικό ώστε στο αναμνηστικό σχήμα να μην απαιτείται ολόκληρη δόση- οι έλληνες πολίτες άνω των 50 ετών, θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 339.706 αναμνηστικές δόσεις εμβολίου, όλες αποκλειστικά με το εμβόλιο της Pfizer.

Τι έδειξαν οι μελέτες για την αναμνηστική δόση της Moderna
Στις κλινικές μελέτες, η τρίτη δόση του εμβολίου της Moderna χορηγήθηκε στους εθελοντές σε διάστημα από 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, στη μισή ποσότητα από αυτή που χρησιμοποιείται στο αρχικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στους ενήλικες στους οποίους χορηγήθηκε οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων, τα οποία είχαν αρχίσει να μειώνονται μετά το πέρας των μηνών. Ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες, αποδείχθηκε ότι αυτές δεν διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με αυτές που εμφανίστηκαν στις αρχικές δόσεις (πόνος στο χέρι, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, χαμηλός πυρετός ή αίσθημα κόπωσης)

Τα συγκριτικά αποτελέσματα που κοινοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) ως προς τη δοκιμή και των τριών εμβολίων σε αναμνηστική δόση, έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητά τους ως προς την πρόληψη των νοσηλειών από τη νόσο Covid-19, ήταν η εξής:

Moderna 93%
Pfizer 88%
Johnson & Johnson 71%
Όταν θα ενταχθεί και το εμβόλιο της Moderna στο πρόγραμμα εμβολιασμού της τρίτης δόσης, ο πολίτης που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί για την αναμνηστική δόση με το ίδιο εμβόλιο Pfizer, Moderna, ή Johnson & Johnson (το συγκεκριμένο εμβόλιο αρχίζει να χορηγείται άμεσα στην Ελλάδα ως αναμνηστική δόση) θα έχει αυτή τη δυνατότητα.

Moderna: Η τρίτη δόση με πρόσμιξη διαφορετικών εμβολίων
Για λόγους ευκολίας και επιτάχυνσης των εμβολιασμών, ωστόσο, οι επιστήμονες μελέτησαν την περίπτωση χορήγησης στην τρίτη δόση, διαφορετικού εμβολίου από αυτό που χορηγήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό. Η τεχνική αυτή, ονομάζεται mix ‘n match.

Ήδη, από εχθές Παρασκευή (29/10) στην πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού, emvolio.gov.gr αναγράφεται δίπλα στο εμβολιαστικό κέντρο, το είδος του εμβολίου που χορηγείται, ώστε ο πολίτης να επιλέγει το εμβόλιο που επιθυμεί.

Όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο από αυτό του αρχικού εμβολιασμού του, καλό θα είναι να γνωρίζει τα εξής:

Η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παραγωγή αντισωμάτων παρατηρήθηκε με την πρόσμιξη εμβολίων αδενοϊού στον αρχικό εμβολιασμό (Johnson & Johnson – AstraZeneca), με τα mRNA εμβόλια (Pfizer – Moderna).

Μελέτες που έγιναν στους λήπτες του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson απέδειξαν ότι όταν εμβολιάστηκαν με αναμνηστική δόση Johnson & Johnson δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, τετραπλασίασαν τον αριθμό των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Όσοι εμβολιάστηκαν στην τρίτη δόση με mRNA, ανέπτυξαν κατά 76 φορές περισσότερα αντισώματα με Moderna και κατά 35 φορές περισσότερα με το εμβόλιο της Pfizer.

O ετερόλογος συνδυασμός (Johnson & Johnson + mRNA) αποδείχθηκε ότι ενίσχυε ταυτόχρονα και την παραγωγή αντισωμάτων, αλλά και την κυτταρική ανοσία, δίνοντας ευρύτερο φάσμα προστασίας. Ο συνδυασμός αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικός σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας και έχουν μεγάλη απώλεια εξουδετερωτικών αντισωμάτων (μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι κλπ).

Ως εκ τούτου οι γιατροί συμβουλεύουν όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson να κάνουν τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί με mRNA στο αρχικό σχήμα εμβολιασμού, μπορούν να λάβουν όποιο εμβόλιο θέλουν για την αναμνηστική δόση, επιτυγχάνοντας πολύ καλά αποτελέσματα και υψηλή προστασία.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο, οι πολίτες που εμβολιάστηκαν αρχικά με κάποιο εμβόλιο χωρίς να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να επιμείνουν για την τρίτη δόση στο ίδιο εμβόλιο.

Moderna: Η μισή δόση εμβολίου δοκιμάζεται τώρα σε παιδιά 6 έως 11 ετών
Η εταιρεία Moderna δήλωσε ότι δοκιμάζει τη χαμηλή δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχει φανεί ότι η χορήγησή του σε αυτές τις ηλικίες είναι αποτελεσματική και ασφαλής, όπως λέει η εταιρεία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.753 παιδιά. Στα πρώιμα αποτελέσματα φάνηκε ότι ανέπτυξαν αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού σε παρόμοια επίπεδα με τους νεαρούς ενήλικες, ανέφερε η Moderna σε ανακοίνωση της. Ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες εντοπίστηκαν: κόπωση, πονοκέφαλος, πυρετός και πόνος στο σημείο της ένεσης.

Ωστόσο, το εμβόλιο της Pfizer είναι αυτό που θα προηγηθεί για ευρεία χρήση στα παιδιά αυτής της ηλικίας και συγκεκριμένα στα παιδιά από 5 έως 11 ετών, καθώς σχεδόν έχει λάβει την τελική έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA). H Moderna δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της στους εφήβους.

πηγή Iatropedia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being