Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένας μήνας από τον σεισμό της Ιαπωνίας-150.000 οι άστεγοι πάνω από 30.000 τα θύματα

Ένας μήνας από τον σεισμό της Ιαπωνίας-1...

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από τον καταστρεπτικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και του τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία και οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα Νο 1 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα συνεχίζονται, με τους μηχανικούς που επιχειρούν στο σημείο να δηλώνουν ότι οι εργασίες αποκατάστασης δεν προχωρούν ικανοποιητικά. Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό, αναμένεται σήμερα να σταματήσει η διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό και η μεταφορά αυτού σε ειδικά ασφαλισμένη περιοχή μέσα στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα. Ξεπερνούν τους 150.000 οι άστεγοι, τουλάχιστον 30.000 τα θύματα

Ωστόσο σύμφωνα με την κυβέρνηση ο κίνδυνος μεγάλης διαρροής ραδιενέργειας από το Φουκουσίμα 1 "έχει μειωθεί σημαντικά", ενώ ο ιαπωνικός τύπος αναφέρει ότι ενδέχεται να επεκταθεί η ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο.

"Ο κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο και να προκληθεί νέα μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο και πρόσθεσε ότι: "Είναι προφανές ότι το εργοστάσιο δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά...θα πρέπει να ζητήσουμε από τους κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα (...) Ομως πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν από μία ή ακόμη και δύο εβδομάδες μετά το σεισμό".

Εκτίμησε δε, ότι η ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το Φουκουσίμα 1 "αναμένεται να είναι επαρκής".

Όμως δεν είναι λίγα τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Ωστόσο οι ανησυχίες για την ανικανότητα της Ιαπωνίας να ελέγξει την πυρηνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το σεισμό, αυξάνονται, με το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ναότο Καν να ηττάται σε τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή και τις γειτονικές Κίνα και Νότια Κορέα να αυξάνουν τις επικρίσεις τους.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Φουκουσίμα Γιουχέι Σάτο επέκρινε την πολιτική εκκένωσης της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι αρχικά είπαν στους κάτοικους σε ακτίνα 20 με 30 χιλιόμετρα γύρω από το Φουκουσίμα να κλειστούν στα σπίτια τους και στη συνέχεια να εκκενώσουν εθελοντικά την περιοχή.

"Οι κάτοικοι είναι πραγματικά μπερδεμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν", δήλωσε χθες ο Σάτο στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Σάτο θα αρνηθεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας Tokyo Electric Power Co (Tepco), η οποία διαχειρίζεται το Φουκουσίμα 1, σήμερα που θα επισκεφθεί την περιοχή για να ζητήσει συγγνώμη από τους τοπικούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος της Tepco Μασατάκα Σιμίζου, 66 ετών, αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη από τους τοπικούς αξιωματούχους της επαρχίας Φουκουσίμα για τη συνεχιζόμενη κρίση στο εργοστάσιο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Jiji.

Και ο εκπρόσωπος της Tepco, Ταΐτσι Οκαζάκι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της εταιρείας, θα συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους υπαλλήλους στους οποίους θα εκφράσει για ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη του για τη δουλειά που κάνουν.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν, σε περιοδεία του στις περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι, υποσχέθηκε στους πληγέντες ότι η κυβέρνηση δεν θα τους εγκαταλείψει ποτέ και πως θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να τους βοηθήσει.

Υποσχέθηκε δε, ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται προκειμένου να μπορέσουν να φτιάξουν τις υποδομές εκείνες που θα στεγάσουν τους χιλιάδες άστεγους.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα ενισχύσει τις παράκτιες κοινότητες που ζούσαν από την αλιεία, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις των αλιέων που εκτός από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι είδαν το βιοποριστικό τους επάγγελμα να καταρρέει καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα διέρρευσε μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις