Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Έτοιμοι για βουτιές; Τα δικαιώματα των λουόμενων

SUMMER

Έτοιμοι για βουτιές; Τα δικαιώματα των λουόμενων

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τι ισχύει για τις οργανωμένες παραλίες

TOURISM RESTART
/

Οι  βουτιές ξεκίνησαν για δεύτερο καλοκαίρι με προσαρμογή στους περιορισμούς των  μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις οργανωμένες παραλίες. Οι λουόμενοι λοιπόν έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Και καλό είναι να γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει στον… κόσμο της παραλίας.

Οι ομπρέλες και οι αποστάσεις

Η απόσταση της μιας ομπρέλας από την άλλη έχει οριστεί στα 3.8 μέτρα. Οι ξαπλώστρες ή οι καρέκλες ανά ομπρέλα είναι δύο, με εξαίρεση τις οικογένειες. Η μια ξαπλώστρα από την άλλη (γι αυτές που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες) πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1.5 μέτρο.

Για τις παραλίες με είσοδο προβλέπεται ο ανώτατος αριθμός των 80 ατόμων ανά στρέμμα. Στο πλαίσιο των μέτρων σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να φορούν μάσκα, να υποβάλλονται σε self testαλλά και να καθαρίζονται με αντισηπτικό ξαπλώστρες και κατάλογοι πριν τους χρησιμοποιήσει ο επόμενος πελάτης.

Η πρόσβαση, οι αποδείξεις και οι ναυαγοσώστες

Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών διέπεται από μια σειρά κανόνων τις οποίες οι λουόμενοι χρειάζεται να γνωρίζουν.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.  Το αντίτιμο για τη χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας θα πρέπει να είναι σε εμφανές σημείο καθώς και να εκδίδονται αποδείξεις για την παροχή υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, οι οργανωμένες παραλίες που έχουν αντίτιμο για την είσοδο υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσώστες από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, από τις 10.30 το πρωί ως τις 5.30 το απόγευμα.

Τα όρια

Είναι απαραίτητο να υπάρχει επίσης πλωτή σήμανση  για τους λουόμενους μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, ενώ στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Τα θαλάσσια μέσα αναψυχής όπως σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ. και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike), απαγορεύεται να είναι σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες. Επίσης η κυκλοφορία τους απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο από 14:00 ως 17:00.

Τέλος τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Η παραχώρηση

Ως προς την παραχώρηση της ακτής  η νομοθεσία προβλέπει την απλή χρήση της με ομπρέλες και ξαπλώστρες, καντίνες με τραπεζοκαθίσματα, πλωτές εξέδρες για θαλάσσια σπορ αλλά και φουσκωτές παιδικές χαρές, χωρίς όμως όλα αυτά να είναι εις βάρος του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους και η παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% μιας παραλίας και σε έκταση τα 500 μ.

Σύμφωνα με τον νόμο 1337/83 εφόσον δεν υπάρχει άλλη ελεύθερη πρόσβαση, απαγορεύονται οι περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, που παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτή και η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη είτε να δημιουργήσει μία ή να επιτρέψει τη διέλευση πολιτών προς την παραλία για μπάνιο. Ωστόσο, μπορεί να μην επιτρέψει την κίνηση οχημάτων στην περίπτωση που  ο δρόμος είναι ιδιωτικός ή τη στάθμευση μέσα στους χώρους της.

Επίσης, οι μισθωτές θα πρέπει να τοποθετούν σε εμφανές σημείο πινακίδα στην οποία να αναγράφεται καθαρά η έκταση που έχουν μισθώσει. 

Σε περιπτώσεις υπερβάσεων και γενικότερα μη τήρησης των προβλεπόμενων ο πολίτης μπορεί  να απευθύνεται για ζητήματα στην ξηρά, στην αστυνομία, και για θέματα στη θάλασσα και τις ζώνες λιμένα, στο Λιμενικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr