Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Το δισάκι μου στον ώμο! Τι πρέπει να γνω...

Το δισάκι μου στον ώμο! Τι πρέπει να γνωρίζω ως τουρίστας

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δικαιώματα και υποχρεώσεις στα σύνορα, στο αεροπλάνο, στο πλοίο και το ξενοδοχείο

TOURISM RESTART
/

Το ταξίδι ξεκινά και η εξερεύνηση ενός νέου τόπου είναι πάντα μια όμορφη εμπειρία. Επειδή όμως κάποιες φορές υπάρχουν ανατροπές ή ανεπιθύμητες συμπεριφορές καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας ως τουρίστες. Ας δούμε λοιπόν  έναν μίνι ταξιδιωτικό οδηγό για όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα δικαιώματά μας, για τις διαδικασίες ακύρωσης  κρατήσεων, εισιτηρίων και των απαραίτητων εγγράφων για το ταξίδι μας αν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.

Δεδομένων των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού  πλέον στη ζωή μας έχει μπει το πράσινο πιστοποιητικό για τα ταξίδια μας. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ που ενεργοποίησε το  Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid.  Tο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αποδεικνύει ότι ένα πρόσωπο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το greenpass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
 

Τα διαγνωστικά κέντρα διαθέσιμα στον επισκέπτη μέσω ΕΟΤ Visit Greece App

Τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ενημερωθεί, μέσω ειδικής ενότητας και διαδραστικού χάρτη της χώρας, για τα σημεία όπου μπορεί να πραγματοποιήσει διαγνωστικό τεστ covid-19, τόσο κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, όσο και πριν την επιστροφή στην πατρίδα του, προσφέρει πλέον η επίσημη εφαρμογή του ΕΟΤ VisitGreece App.

Tαυτότητα ή διαβατήριο

Χρειάζεται πάντα να έχουμε μαζί μας ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες για τα ταξίδια μας στις χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν . Ενημερωθείτε έγκαιρα για τη χώρα που θα επισκεφθείτε αν χρειάζεται διαβατήριο ώστε να το εκδώσετε έγκαιρα. Για τις χώρες που χρειάζονται Visa θα πρέπει αρκετό καιρό πριν το ταξίδι σας,  να έχετε φροντίσει για τη διαδικασία χορήγησής της γιατί απαιτεί χρόνο.

Στο αεροπλάνο

Εξαιτίας της πανδημίας οι αεροπορικές πτήσεις προσαρμόζονται αντίστοιχα. Οι οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχουν ως εξής:

ΠΡΟŸΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι επιβάτες μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 23 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο.

  • NOTAM ΓΙΑ PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα έως την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΄Η ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ Ή ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΝΟΣΗΣΗΣ Ή ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: 

Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις ακόλουθες:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής των εμβολιασμών.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα,

3) Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

4) Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό δύναται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test ή PCR) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19.

Ειδικά, οι μόνιμοι κάτοικοι Μαυροβουνίου θα εισέρχονται στην Ελλάδα υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και

β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19.
Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης), για είσοδο στη Ελλάδα ισχύει και για παιδιά από έξι (6) ετών και άνω.

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ (RAPIDTEST): Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test). Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις (10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ: Όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να έχουν ολοκληρώσει προ, τουλάχιστον, δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.

β) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

γ) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (selftest) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και να το πιστοποιούν με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19, η φόρμα συμπλήρωσης της οποίας είναι αναρτημένη στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

δ) Να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο έως εννιά μήνες από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Τι μπορώ να πάρω μαζί μου στο αεροπλάνο;

Για τα αεροπορικά ταξίδια επικοινωνήστε με την εταιρεία που θα ταξιδέψετε ώστε να γνωρίζετε τα αντικείμενα που δεν επιτρέπεται να έχετε μαζί σας, διαφορετικά θα σας το κρατήσουν στο αεροδρόμιο, ενώ λάβετε σχετική ενημέρωση για τα ισχύοντα και για το αγαπημένο σας ζωάκι που θέλετε να ταξιδέψετε μαζί του. 

Για καταγγελίες σχετικά με καθυστέρηση πτήσης,  ακύρωση πτήσης  ή  άρνηση επιβίβασης απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίας στην οποία παραθέτονται αναλυτικά τα δικαιώματα των επιβατών. Ο αρμόδιος φορέας στη χώρα μας για την εφαρμογή και παρακολούθηση του εν λόγω Κοινοτικού Κανονισμού 

α) στις πτήσεις που αναχωρούν από ελληνικό αερολιμένα 
β) αναχωρούν από αερολιμένα Τρίτης Χώρας με προορισμό ελληνικό αερολιμένα  και πραγματοποιούνται με κοινοτικό αερομεταφορέα,  είναι η: Διεύθυνση Αεροπορικής Εκμετάλλευσης Τμήμα Οικονομίας Αερομεταφορών.


Σε περίπτωση που η πτήση σας ξεκινά από κοινοτικό αερολιμένα αρμόδιος φορέας είναι το Κράτος –Μέλος όπου βρίσκεται ο αερολιμένας.Tους εθνικούς Φορείς κάθε Κράτους –Μέλους μπορείτε να τους αναζητήσετε στην παρακάτω διεύθυνση: 

https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/themes/passengers/air/doc/2004_261_national_enforcement_bodies.pdf

Στο πλοίο

Από το 2000 προβλέπεται η αναγραφή του ονόματος στα εισιτήρια του πλοίου γι΄αυτό και εκδίδονται ονομαστικά. Ανάλογα με τον χρόνο κατά τον οποίο θα γίνει η ακύρωση εισιτηρίου προβλέπεται επιστροφή χρημάτων, ωστόσο για τις περιπτώσεις τις τελευταίας στιγμής δεν προβλέπεται επιστροφή. Κάθε εταιρεία έχει τη δική της πολιτική ενώ αρκετές παρέχουν τη δυνατότητα μετατροπής των εισιτηρίων σε ανοικτά εισιτήρια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάστημα 2-3 χρόνων. Οι επιβάτες και τα οχήματα υποχρεούται να προσέρχονται στον λιμένα επιβίβασης για έλεγχο των εισιτηρίων τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν την αναχώρηση. 

Για τη μεταφορά κατοικιδίων υπάρχουν  ειδικά διαμορφωμένοι χώροι σε πλοία ακόμα και σχετική πρόβλεψη για καμπίνες ενώ θα πρέπει να ακολουθούνται όλα τα προβλεπόμενα για τη μεταφορά τους τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν είναι μικρόσωμα, αν είναι εκτός κλουβιού μεταφοράς, ή αν πρόκειται πχ για σκύλους βοήθειας.
Οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες κατά κανόνα απαλλάσσουν από εισιτήριο τα βρέφη και τα παιδιά ως 5 ετών ενώ για μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως παρέχεται έκπτωση. Το όριο ηλικίας και το κόστος εισιτηρίου διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.

Ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΤ κατά τη διαμονή σας σε καταλύματα που διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας ισχύουν τα ακόλουθα:
 
Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να ενοικιάζει τα κενά δωμάτια που διαθέτει στους πελάτες και να παρέχει όσες ανέσεις διαφημίζει.
Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως μέσα σε 3 ημέρες ότι αποδέχεται ή όχι κάθε παραγγελία για δωμάτιο που του έχει υποβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο (τηλεφωνικά, εγγράφως ή με email) αναφέροντας τις λεπτομέρειες της μίσθωσης (τύπος δωματίου, ημέρες κράτησης, τιμή). Η έγγραφη απάντηση κατοχυρώνει τον πελάτη και τον ξενοδόχο ταυτόχρονα.

Η προκαταβολή για την κράτηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% του συνολικού κόστους διαμονής αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μίσθωμα μιας ημέρας.
Σε περίπτωση ακύρωσης από τον πελάτη εφόσον αυτή γίνει 21 ημέρες πριν από την συμφωνημένη άφιξη ο ξενοδόχος υποχρεούται να επιστρέψει ολόκληρη την προκαταβολή ενώ αν η ακύρωση γίνει σε λιγότερες από 21 ημέρες ο πελάτης οφείλει στον ξενοδόχο το μισό του συνολικού ποσού της παραγγελίας που ακύρωσε.

Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος αδυνατεί να προσφέρει δωμάτια που έχει αποδεχτεί να διαθέσει σε πελάτες, υποχρεούται να εξασφαλίσει την διαμονή τους σε άλλο κατάλυμα της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, στην ίδια πόλη που να προσφέρει τις ίδιες ανέσεις και εν γένει παροχές με εκείνες που διαφημίζει για το δικό του κατάλυμα.
Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη μόνο για τα πολύτιμα ή μεγάλης αξίας αντικείμενα και χρήματα που του έχει παραδώσει ο πελάτης, δίνοντας σχετική απόδειξη.
Η διατήρηση μέσα στο ξενοδοχείο κάθε είδους κατοικίδιων ζώων απαγορεύεται εκτός αν διατίθεται στο ξενοδοχείο ειδικός για τούτο χώρος. Σε κάθε περίπτωση να υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση μεταξύ ξενοδόχου και τουρίστα καταναλωτή για το θέμα αυτό.

Τουριστικά Γραφεία

Κατά τις συναλλαγές σας με τουριστικά γραφεία που διαθέτουν σήμα λειτουργίας ισχύουν τα ακόλουθα:
Το τουριστικό γραφείο είναι υπεύθυνο έναντι του καταναλωτή για όλες τις υπηρεσίες που του πούλησε ακόμα και για εκείνες που παράγονται από τρίτους(ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης, ενοικίαση αυτοκινήτων κλπ), εκτός των περιπτώσεων ευθύνης του ίδιου του καταναλωτή, τρίτου προσώπου ή ανωτέρας βίας.
Σε κάθε περίπτωση ο πελάτης του τουριστικού γραφείου και του γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων, πρέπει να έχει έγγραφη ενημέρωση για τους αναλυτικούς όρους της παροχής των προϊόντων και υπηρεσιών πριν προβεί στην αγορά τους.

Οργανωμένα Ταξίδια

Ειδικότερα για τα Οργανωμένα ταξίδια, (πδ 339/96) τα οποία σύμφωνα με τον νόμο είναι προκαθορισμένος συνδυασμός τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα στοιχεία, ήτοι μεταφοράς, διαμονής ή άλλης παροχής (συμμετοχή σε επαγγελματική, πολιτιστική ή καλλιτεχνική συνάντηση ή εκδήλωση, κλπ) είναι υποχρεωτική η σύναψη σχετικής σύμβασης στην οποία να αναφέρονται:

1.  οι όροι των παροχών που περιλαμβάνονται στη σύμβαση αυτή, (η τιμή, η κατηγορία του καταλύματος) 
2.  τα μέσα μεταφοράς, τα παρεχόμενα γεύματα, το δρομολόγιο, πληροφορίες σχετικά με τα διαβατήρια και τις απαραίτητες θεωρήσεις, προϋποθέσεις ακύρωσης, ξεναγήσεις, εισόδους σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, άλλες υπηρεσίες αναψυχής κλπ). 
3.  Η ύπαρξη ασφαλιστικής σύμβασης στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης του τουριστικού γραφείου ο καταναλωτής πέραν των άλλων αξιώσεων ,δικαιούται επιστροφής των καταβληθέντων και του τρόπου άμεσης καταβολής των εξόδων επαναπατρισμού.
 
Σε κάθε περίπτωση ο τουρίστας καταναλωτής για την καλύτερη εξυπηρέτησή του οφείλει να ενημερώνεται πάντοτε σχετικά με την χρήση των δημοσίων μέσων μεταφοράς του τόπου προορισμού του και ιδιαίτερα ως προς το κόστος διαδρομής, την ισχύ και ακύρωση εισιτηρίου, τους χρόνους προσέλευσης πριν την εκκίνηση.
Όταν χρησιμοποιεί ταξί πρέπει να γνωρίζει ότι οι οδηγοί υποχρεούνται εφόσον τους ζητηθεί να εκδίδουν θεωρημένες αποδείξεις για το σύνολο του ποσού στις οποίες αναφέρεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και το όνομα του ιδιοκτήτη.
 
Χρηστικά

http://www.gnto.gov.gr/
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (E.O.T.)
Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 7, Αθήνα, Τ.Κ. 11521
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8707000
 
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
 
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr