Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Τάσος Γκόβας: «Πτήσεις» του τουρισμού υπ...

Τάσος Γκόβας: «Πτήσεις» του τουρισμού υπό προϋποθέσεις

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια»

TOURISM RESTART
/

Για τον τουρισμό στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι μίλησε στο thebest.gr  ο Τάσος Γκόβας, Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», εστιάζοντας  στην ανάγκη στήριξης του τουριστικού κλάδου, αλλά και στις προοπτικές που υπάρχουν για επενδύσεις. Να σημειώσουμε ότι τα υδροπλάνα που θα ξεκινήσουν πτήσεις στο Ιόνιο τον Σεπτέμβριο, θα φέρουν τεράστιες αλλαγές στο κομμάτι των μεταφορών αλλά και στον κλάδο του τουρισμού όπως και στον κλάδο των μεταφορών αρχής γενομένης από τη Δυτική Ελλάδα.

Ο Τουρισμός άνοιξε. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα δυναμικό come back; Ποιο είναι το προσδόκιμο αποτέλεσμα, το καλό σενάριο αν μπορούμε να το πούμε έτσι και τι είναι αυτό που απεύχεστε;

Το καλό σενάριο είναι να προχωρήσουν τα πράγματα με κοινή λογική. Να έρθουν πολίτες χωρών που είναι πελάτες μας από πλευράς τουρισμού, αλλά και άλλοι. Να ανοίξουν οι καλές αγορές, Αγγλία – Γερμανία. Αν φτάσουν στην Ελλάδα οι τουρίστες είμαι σίγουρος, κι αφού θα έχουν ξεκινήσει στο Ιόνιο δρομολόγια με υδροπλάνα, ότι θα πάρουμε ένα καλό κομμάτι αυτής της αγοράς.
Αυτό που απεύχομαι είναι να έχουμε «πισωγυρίσματα» σε επίπεδο πανδημίας, να μην έχουμε μεταλλάξεις. Να μην βάλει στην για παράδειγμα η Αγγλία στην «πράσινη» λίστα, να μην αφήνουν ή να εισηγούνται στους πολίτες να μην έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα.  Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα δυναμικό come back , με βάση αυτά που μαθαίνουμε και ακούμε από τους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ αλλά και τους επαγγελματίες στον τουρισμό.

Πόσο μεγάλη και τι είδους στήριξη χρειάζεται πλέον ο τουριστικός κλάδος ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη στασιμότητα τόσων μηνών;

Χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει, πάνω και σε ζητήματα που είναι πρακτικά, όπως η τροφοδοσία, η προετοιμασία των υποδομών, η πρόσληψη η παραμονή του προσωπικού. Αυτά τα θέματα χρειάζονται στήριξη από την κυβέρνηση μέσα από ειδικά προγράμματα που πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και πρέπει να στηριχθεί γιατί η ανάκαμψη του τουρισμού είναι αυτή που θα δώσει όχι μόνο το μήνυμα αλλά και το οξυγόνο για να επανακάμψει και η οικονομία ευρύτερα. Είναι η κινητήριος δύναμη. 

Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλες οι προοπτικές που υπάρχουν για τον τομέα του τουρισμού, και ειδικά αν πάμε σε πιο στοχευμένες κατηγορίες, όπως είναι ο δικός μας τομέας, τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα.

Πως είναι το επενδυτικό περιβάλλον στον τουρισμό και πόσα περιθώρια υπάρχουν για τη στήριξη νέων επενδυτικών σχεδίων;

Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλες οι προοπτικές που υπάρχουν για τον τομέα του τουρισμού, και ειδικά αν πάμε σε πιο στοχευμένες κατηγορίες, όπως είναι ο δικός μας τομέας, τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα.
Είναι μια νέα βιομηχανία, συγκοινωνιακή, που έχει ξεκινήσει να δημιουργείται και  θα παρέχεται σε μία καθαρά τουριστική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, με 16.000 χλμ ακτογραμμή και πάνω από 220 κατοικημένα νησιά που δεν έχουν αεροδρόμιο και άρα έχουν αυξημένες ανάγκες προσβασιμότητας. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό λιμνών και ήπιες καιρικές συνθήκες σε 12μηνη βάση. Ο τουρισμός μας μπορεί να επεκταθεί χρονικά και να φτάσουμε κάποια στιγμή να έχουμε 12 μήνες το χρόνο σαιζόν. Η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα να αναπτυχθούν τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα, να επεκταθεί περισσότερο ο τουρισμός και όσο γίνεται αυτό και σε διάρκεια και σε παρεχόμενες υπηρεσίες, τόσο θα μεγαλώνει το ενδιαφέρον επενδυτών ακόμα και σε καινοτόμους τομείς όπως οι δημιουργίες μαρίνων, ο θεματικός τουρισμός κ.α. Θα μπορούσε για παράδειγμα να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός. 

Υπάρχει ετοιμότητα στη χώρα για τον εντοπισμό ταξιδιωτών υψηλού ρίσκου με βάση και την εμπειρία που είχαμε από πέρυσι; Είναι εφικτή η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων;

Όσοι καλούνται να τηρήσουν τα μέτρα έχουν όφελος να το κάνουν. Και μιλάω και για την πλευρά του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών, γιατί όσο πιο καλά πάει ο τουρισμός, τόσο πιο πολύ κερδισμένοι θα είμαστε και το κράτος θα έχει τα έσοδα που προσβλέπει και η οικονομία θα κάνει επανεκκίνηση. Από την άλλη πλευρά οι επαγγελματίες τουρισμού που θα πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα στις εγκαταστάσεις τους, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια στις ταβέρνες, έχουν κάθε λόγο και όφελος, για να υπάρξει καλή ροή τουρισμού και τα ανάλογα έσοδα. Και οι τουρίστες όσο πιο πολύ προσέχουν,  μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσουν με αποτέλεσμα να μπουν σε καραντίνα. Εύχομαι να υπερισχύσει αυτή η οπτική.
Πιστεύω και στην αξία του εμβολιασμού ενώ και τα τεστ και τα φάρμακα που έρχονται κατά της πανδημίας, θα διευκολύνουν στην κατάσταση.  

Πιστεύω και στην αξία του εμβολιασμού ενώ και τα τεστ και τα φάρμακα που έρχονται κατά της πανδημίας, θα διευκολύνουν στην κατάσταση.

Από ποιες χώρες αναμένεται να προέλθει φέτος η μεγαλύτερη εισροή τουριστών και ποιες χώρες που μας τροφοδοτούν παραδοσιακά με τουρισμό θα πρέπει να ξεχάσουμε για το 2021;

Από τις βασικές μας αγορές, μεγάλο ερωτηματικό είναι η Αγγλία. Δε θα έλεγα να την ξεχάσουμε, αλλά ίσως καθυστερήσει να δώσει το πράσινο φως στους κατοίκους της για να έρθουν για διακοπές.
Βλέπω τα πράγματα πιο θετικά από την πλευρά της Ρωσίας, ότι υπάρχει πιο μεγάλη ροή, όπως και από το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει μεγάλο αριθμό των κατοίκων του. Είναι δυνητικά μία πολύ καλή αγορά για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr