Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έξι βαριές απώλειες σε τέσσερα χρόνια για την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

Έξι βαριές απώλειες σε τέσσερα χρόνια γι...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Έφυγαν από τη ζωή καθηγητές που σηματοδότησαν με το έργο τους το ΑΕΙ της Πάτρας

Έξι επίλεκτα μέλη τους θρηνούν τα τελευταία χρόνια η ακαδημαϊκή κοινότητα της Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι καθηγητές Δημήτρης Κωνσταντίνου, Ιωάννης Βαράκης, Δημήτρης Καλπαξής, Πέτρος Περιμένης, Θεόδωρος Παπαδάς και Στέφανος Μανταγός έφυγαν από τη ζωή με διαφορά λιγων ετών αφήνοντας μεγάλο κενό στην ιατρική κοινοτητα της πόλης και φυσικά στην ιατρική σχολή του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Πάτρας.

Ο νευροχειρούργος που χάθηκε στις Άνδεις

Τον Ιανουάριο του 2018 η πόλη συγκλονίζεται από το θάνατο του 59χρονου νευροχειρούργου Δημήτρη Κωνσταντίνου που είχε πάει για ορειβασία στις Άνδεις όταν σε υψόμετρο περίπου 6.800 μέτρα, στην τοποθεσία που ονομάζεται "Φιλό ντε Γκουανάκο" και όπου το οξυγόνο είναι ελάχιστο, ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Οι άνθρωποι που ήταν μαζί του κάλεσαν αμέσως βοήθεια.

Ειδοποιήθηκε ελικόπτερο το οποίο δεν παρέλαβε όμως να τον μεταφέρει εγκαίρως σε νοσοκομείο της Αργεντινής. Ο γιατρός υπέστη πνευμονικό οίδημα και τελικά η καρδιά του δεν άντεξε.

Είχε ξεκινήσει στις 30 Δεκεμβρίου από την Πάτρα με παρέα φίλων και είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στη δουλειά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στις 23 Ιανουαρίου.

Ήταν παντρεμένος με την παιδίατρο του ΙΚΑ της οδού Γούναρη, Ασπασία Μούρτου και γιος του Θρασύβουλου Κωνσταντίνου, υποψήφιου Δημάρχου Πατρέων.

O Δημήτρης Κωνσταντίνου, γεννήθηκε στην Πάτρα (1-1-1959) και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983).
Ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν.Π και είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (1993). Εξειδικεύθηκε στην χειρουργική σπονδυλικής στήλης στο Phoenix – Arizona των ΗΠΑ και είναι μέλος της American Association of Neurological Session (AANS), Congress of Neurological Session (CNS).
Ήταν Διευθυντής των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του Ελληνικού Προγράμματος ATLS (Advance Trauma Life Support) του American College of Surgeon.
Ήταν υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος ιατρών και φοιτητών, που ασκούνται στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική και επιβλέπων σε τέσσερις διδακτορικές διατριβές, που είναι σε εξέλιξη.
Από τον Αύγουστο του 2009, ήταν Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

 

Η απώλεια του Δημήτρη Καλπαξή

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς φεύγει από τη ζωή ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Καλπαξής. Ο Δ. Καλπαξής ήταν Καθηγητής Βιοχημείας και πρώην Αντιπρύτανης στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της έρευνας (2010-2014).

Ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες.

Ο Δημήτρης Καλπαξής είχε μία αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή πορεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πέραν των διδακτικών και ερευνητικών του καθηκόντων, διετέλεσε διευθυντής σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Βασικές Ιατρικές Επιστήμες του τμήματος Ιατρικής (2006 - 2010), μέλος της Ε
Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών (2006 - 2008) και μέλος του επταμελούς οργάνου της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (2007 - 2010). To 2010, εξελέγη αντιπρύτανης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Ερευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σοκ από τον αιφνίδιο θάνατο του Πέτρου Περιμένη

Το 2019 ένας ακόμη γνωστος επιστήμονας της Πάτρας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Η απώλεια του 67χρονου καθηγητής Ουρολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Πέτρου Περιμένη, προκάλεσε σοκ στην Πάτρα. 

Ο Πέτρος Περιμένης είχε συνταξιοδοτηθεί λίγους μήνες πριν τον θανάτό του. Αποφοίτησε απο την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Ουρολογία στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά. Ήταν μέλος του ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1989 και διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής από το 2005.

Μετεκπαιδεύτηκε για 9 μήνες στο Glasgow Royal Infirmary και για 3 μήνες στο Musgrove Hospital, Taunton, Somerset στη γενική Ουρολογία.
Το 2003 και για διάστημα 6 μηνών μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημικακό Νοσοκομείο της Βέρνης υπο τον καθηγητή Urs Studer στη μείζονα ογκολογική χειρουργική του Ουροποιητικού και τη Νευροπροστασία.

Ιωάννης Βαράκης: Έφυγε ένας εκ των θεμελιωτών της ιατρικής σχολής

Ένα χρόνο μετά φεύγει από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Πατρών Ιωάννης Βαράκης σε ηλικία 79 ετών.

Ο εκλιπών ήταν ιατρός παθολογοανατόμος με λαμπρή σταδιοδρομία στις ΗΠΑ. Το 1980 εξελέγη Καθηγητής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας-Ιστολογίας-Εμβρυολογίας και υπηρέτησε από τις θέσεις αυτές το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο επί 28 συναπτά έτη.

Ο εκλιπών διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής για αρκετές περιόδους, όπως επίσης και πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Ανήκε στην γενιά των καθηγητών που οργάνωσαν, ανέπτυξαν και καθιέρωσαν το Τμήμα Ιατρικής και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ως δύο εκ των κορυφαίων ιδρυμάτων της χώρας.

Ο μεγαλύτερος του τίτλος ωστόσο ήταν αυτός του κορυφαίου πανεπιστημιακού δασκάλου για χιλιάδες ιατρούς της πόλης μας και της χώρας. 

Θλίψη για την απώλεια του Στέφανου Μανταγού

Την Πέμπτη 6 Μαίου κηδεύτηκε στην Αθήνα, ο καθηγητής παιδιατρικής και επί σειρά ετών διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πάτρας Στέφανος Μανταγός ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών. Ο πολύ γνωστός επιστήμονας από την Ικαρία και πρώην πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας, που είχε "πολιτογραφηθεί" πατρινός αφού εδώ κατοικούσε για δεκαετίες, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην πόλη, έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του ύστερα από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο Θεόδωρος Παπαδάς Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, έφυγε απο τη ζωή τη Δευτέρα 4 Μαϊου 2019. Ο Θεόδωρος Παπαδάς υποβλήθηκε εκτάκτως σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας. Είχε διακομισθεί επειγόντως από την Λάρισα για οξύ πρόβλημα υγείας και χειρουργήθηκε εκτάκτως αλλά κατέληξε λίγες μετεγχειρητικές ώρες αργότερα. Ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής ΩΡΛ του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις