Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δείτε το "χορό" της σελήνης και της Αφροδίτης στον ουρανό του Αυγούστου

Δείτε το "χορό" της σελήνης κα...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Δυνατή η αστροπαρατήρηση με γυμνό μάτι, ή ακόμη κυάλια

Αδράξτε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη σεληνιακή ημισέληνο να λάμπει δίπλα στο εκθαμβωτικό «πρωινό αστέρι», τον Αύγουστο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς και πότε θα δείτε τη Σελήνη και την Αφροδίτη, να βρίσκονται πολύ κοντά στον ουρανό και επίσης άλλα ενδιαφέροντα αστρονομικά γεγονότα.

Η Σύζευξη της Σελήνης και της Αφροδίτης
Το φωτεινό ντουέτο της Σελήνης και της Αφροδίτης θα είναι βέλτιστα ορατό στον ουρανό το Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020, στις 12:44 GMT (08:44 π.μ. EDT). Έχοντας επισκεφθεί τον Άρη στις 9 Αυγούστου 2020, η Σελήνη θα περάσει σε απόσταση 3 ° 59 'από την Αφροδίτη στον ουρανό. Η 26 ημερών σελήνη και το λαμπρό «πρωινό της αστέρι» θα κάνουν μια στενή προσέγγιση στον αστερισμό Δίδυμοι, λάμποντας σε μεγέθη -10,6 και -4,3, αντίστοιχα. Το μέγιστο μέγεθος της Αφροδίτης είναι -4,4 καθώς πρόκειται για τον πιο λαμπρό, ορατό πλανήτη στη Γη. Σύννεφα που καλύπτουν την επιφάνεια της Αφροδίτης αντανακλούν το 76% του ηλιακού φωτός που φτάνει στον πλανήτη.

Η Σελήνη και η Αφροδίτη θα εμφανιστούν στο ανατολικό τμήμα του ουρανού πριν από την ανατολή. Η φωτεινή ημισέληνος είναι εύκολο να βρεθεί και μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό σας. Μόλις παρατηρήσετε τη Σελήνη, θα δείτε εύκολα την Αφροδίτη που λάμπει δίπλα της. Τα ουράνια σώματα θα είναι ορατά ακόμη και στο αρχάριο μάτι. Κοιτάξτε τους μέσα από κιάλια για να δείτε ακόμη πιο προσεκτικά.

Η Αφροδίτη με τη μεγαλύτερη δυτική επιμήκυνση
Το "αστέρι του πρωινού" έφτασε στη δυτικότερη επιμήκυνση του και εμφανίστηκε σε μεγαλύτερο διαχωρισμό από τον Ήλιο (όπως φαίνεται από τη Γη) την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020. Είναι η καλύτερη στιγμή για να δείτε την Αφροδίτη να βρίσκεται στη μέγιστη γωνιακή απόσταση περίπου 46 ° από τον Ήλιο, το έντονο φως του οποίου ωστόσο  δεν μπορεί να ξεπεράσει. Όταν η Αφροδίτη βρίσκεται στο δυτικότερο μήκος, μπορείτε να απολαύσετε την καλύτερη πρωινή εμφάνισή της. Αυτές οι εμφανίσεις πραγματοποιούνται μόνο μία φορά σε περίπου 1,5 χρόνο, οπότε μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε την Αφροδίτη αυτές τις μέρες!

Φάσεις της Αφροδίτης

Η Αφροδίτη έχει φάσεις παρόμοιες με αυτές της Σελήνης. Ο πλανήτης αλλάζει τις φάσεις του καθώς ακολουθεί την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Η Αφροδίτη φτάνει στη μισή της φάση (ή διχοτομία) γύρω από τη μεγαλύτερη επιμήκυνση της, από το φλεγόμενο αστέρι του ηλιακού μας συστήματος. Η Αφροδίτη στη διχοτομία μπορούσε να παρατηρηθεί στις 12 Αυγούστου.

Ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος αστρονόμος που παρατήρησε τις φάσεις της Αφροδίτης μέσω ενός τηλεσκοπίου το 1610. Οι παρατηρήσεις του έρχονταν σε αντίθεση με το Πτολεμαϊκό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει ότι ο Ήλιος, η Σελήνη, οι πλανήτες και τα αστέρια σε τροχιά δεν ήταν ο Ήλιος αλλά η Γη. Η ανακάλυψη του Γαλιλαίου υποστήριξε το Κοπέρνικο σύστημα, δηλώνοντας ότι ο Ήλιος είναι το κέντρο του σύμπαντος. Όντας ισχυρός υποστηρικτής του επαναστατικού συστήματος του Κοπέρνικου, ο Γαλιλαίος γνώρισε μια σοβαρή σύγκρουση με την Καθολική εκκλησία. Έπρεπε να εγκαταλείψει τις απόψεις του που αποδείχθηκαν σωστές και έγιναν ευρέως δεκτές δεκαετίες αργότερα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις