Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το μετέωρο βήμα του ΕΣΥ

Το μετέωρο βήμα του ΕΣΥ

του Χρήστου Δάβουλου

Η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν αποκαλυπτική για το τι σημαίνει να υπολογίζεις την υγεία του λαού στην Ευρωενωσιακή λογική “κόστους – οφέλους”. Με άλλα λόγια, στη λογική που ακολούθησαν ΟΛΕΣ οι ως τώρα κυβερνήσεις – και η σημερινή της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ – που μετράνε τις ανάγκες των ΔΗΜΟΣΙΩΝ νοσοκομείων και συνολικά του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος Υγείας, ως κόστος που θα οδηγήσει σε κέρδος (άρα, αποδεκτό) και κόστος που δεν φέρνει λεφτά (άρα, ζημιογόνο και απαγορευτικό!). Οι ανάγκες του λαού μας μπαίνουν στη μέγγενη των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος Υγείας για να μπορεί να ανταγωνίζεται τάχα, το ιδιωτικό! Η ανταγωνιστικότητα, μαζί με την επιχειρηματικότητα, αποτελούν και στον κλάδο της Υγείας τα βασικά εργαλεία υλοποίησης των απαιτήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, απαιτήσεις που ασπάζονται όλα τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που περίσσεψαν όλο το προηγούμενο διάστημα!

            Σε αυτή τη λογική έκλεισε για παράδειγμα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το μοναδικό εξειδικευμένο Νοσοκομείο στην περιοχή, το Νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα – το οποίο βέβαια δεν ξαναλειτούργησε από τη ΝΔ ούτε στη φάση της πανδημίας. Σε αυτή τη λογική συγχωνεύτηκε (και έκλεισε) το πρώην 409 στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Πάτρα με αυτό του Αγίου Ανδρέα. Σε αυτή τη λογική καρκινοβατεί το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Πάτρα.

            Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία, όχι απλά δεν επιτάσσεται όπως διεκδικεί το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και άλλοι λαϊκοί φορείς, αλλά γιγαντώνεται και με μέτρα στήριξής του από το αστικό κράτος!

            Τι ζήσαμε αυτή την περίοδο στο ΠΓΝΠ– πέρα από τα αυτονόητα των εξαντλητικών ωραρίων κλπ:

 

·      Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) – που είναι νοσοκομείο αναφοράς για covid19 -  λειτούργησαν κατά την πανδημία 13 κλίνες ΜΕΘ με σύνολο αναπνευστήρων περίπου 25 (μισοί από “δωρεές” και μισοί δανεισμένοι από άλλα νοσοκομεία-ΜΕΘ που είναι υπό λειτουργία ή δεν λειτουργούν πχ Ζάκυνθος-Κεφαλονιά) τη στιγμή που, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, θα έπρεπε το 15% των συνολικών κλινών του νοσοκομείου (800 περίπου) να αντιστοιχούν σε 70 περίπου κλίνες ΜΕΘ και 20% κλίνες μονάδων αυξημένης φροντίδας (σήμερα δεν υπάρχει καμία) και όλα αυτά, για τις πάγιες ανάγκες, προ covid19. Να σημειώσουμε ότι, η ύπαρξη αναπνευστήρων δεν ισοδυναμεί και με κλίνη ΜΕΘ, μιας και απαιτείται ειδικό περιβάλλον σε σχέση με μέτρα υγιεινής ,4 εξειδικευμένοι νοσηλευτές ανά ασθενή, monitor κλπ.

 

·      Σαν χώρος επέκτασης της ΜΕΘ για covid19 (μόνο) περιστατικά χρησιμοποιήθηκε ο χώρος που σχεδιάζεται για ΜΕΘ καρδιοχειρουργικής και ένας χώρος με χωρητικότητα 4 κλινών με συνθήκες αρνητικής πίεσης . Αυτός λειτούργησε με μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από το τμήμα επειγόντων χωρίς να υπάρχει εμπειρία στο προσωπικό αυτό από συνθήκες περιβάλλοντος μονάδας εντατικής.

 

            Ο συγκεκριμένος χώρος που προορίζεται για ΜΕΘ καρδιοχειρουργικής  αυτή τη στιγμή είναι κλειστός. Δεν             νοσηλεύεται κανένας. Παραμένει stand by για πιθανά νέα περιστατικά κορωνοϊού. Είναι λοιπόν θέμα: τελικά θα λειτουργήσει η Καρδιοχειρουργική;;;και αν ναι, πού θα νοσηλευτούν τυχόν συμπολίτες μας σε πιθανό νέο κύμα πανδημίας;

 

· Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών τα ύποπτα από τα λοιπά περιστατικά  διαχωρίστηκαν με ένα παραβάν!. Η φιλοξενία ύποπτων-επιβεβαιωμένων περιστατικών έγινε σε βάρος των κλινικών ΩΡΛ-οφθαλμολογικής που συμπτύχθηκαν μαζί με τη δερματολογική κλινική και τώρα, επανήλθαν οι 2 αυτές στο χώρο των πρώην ύποπτων, άρα και οι κλινικές για φιλοξενία ύποπτων μειώθηκαν.

 

· Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το τι θα γίνει αν ξανά έχουμε νέο κύμα περιστατικών κορωνοϊού. Μέσα σε 3 μήνες – χρονικό περιθώριο που έδωσε ο λαός στην κυβέρνηση της ΝΔ, θα μπορούσε να κατασκευαστεί π.χ μια νέα πτέρυγα.       

 

            Τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μίας ασθένειας με τη λοιπή τους λειτουργία να παύει. Αναβλήθηκαν μόνο στο ΠΓΝΠ περίπου 10000 τακτικά ραντεβού (500 τη μέρα μόνο τα τακτικά) όπως επίσης και ραντεβού ακτινοβολίας) για ογκολογικούς ασθενείς. (γινόντουσαν μόνο τα “επείγοντα” – ποια είναι επείγοντα περιστατικά στους ογκολογικούς ασθενείς, είναι ένα ερώτημα).  Η  λειτουργία του ογκολογικού τμήματος συνέχισε όπως και πριν με την απαράδεκτη κατάσταση να λαμβάνουν θεραπεία σε 2κλινο δωμάτιο 4-5 ασθενείς σε καρέκλες! Διαχρονικό πρόβλημα  και η ανυπαρξία σε όλο το νομό ογκολογικού νοσοκομείου, ούτε καν κλινικής μιας και οι ασθενείς εξυπηρετούνται για τα πάντα σε χώρο τακτικών ιατρείων (8 π.μ. έως 3 μ.μ.) και   ό,τι χρήζει πιο εντατικής φροντίδας εισάγεται στην παθολογική. Να σημειωθεί ότι το ογκολογικό τμήμα εξυπηρετεί ασθενείς από Ιόνια νησιά,  Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα,  Ηλεία.

            Η ίδια και χειρότερη κατάσταση και στην ψυχιατρική κλινική που ψυχορραγεί με το ένα ράντζο δίπλα στο άλλο με πληρότητα πάνω από  100% (τα αποτελέσματα της περιβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης της ΕΕ με το κλείσιμο πολλών ψυχιατρικών δομών). Και όσον αφορά στις προσλήψεις? σταγόνα στον ωκεανό μιας και πρόκειται για εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης που δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τα τεράστια κενά (3000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με 30000 συνολικά κενά πανελλαδικά).

            Η λίστα δεν τελειώνει εδώ μιας και δεν αγγίξαμε καθόλου την κατάσταση στα υπόλοιπα νοσοκομεία του Νομού – που δεν διαφέρει και πολύ, ακόμα περισσότερο, την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν αρκεί όμως ένα άρθρο για να εξαντλήσεις το θέμα!

 

            Αυτή την περίοδο επίσης, ακούσαμε πολλά και ακούμε ακόμα περισσότερα σήμερα, με το ξέσπασμα της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

 

·           Η ΝΔ αποθέωσε την «ατομική ευθύνη », που όσο κι αν είναι αναγκαία, αποτελεί ομολογία και ταυτόχρονα προσπάθεια νομιμοποίησης αυτού του άθλιου συστήματος Υγείας, που έφτιαξαν με τον πολιτική τους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Χώρια που η «ατομική ευθύνη » και συνεισφορά, ειδικά στα ζητήματα Υγείας, δεν μπορεί να αποτελεί λύση, αν δεν πατάει σ' ένα κρατικό σύστημα πλήρως στελεχωμένο, αν δεν υπακούει σε έναν γενικότερο σχεδιασμό, που έχει για κριτήριο τις ανάγκες του λαού.

·           Να δεις τι σου χω για μετά: την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ ασθμαίνει, υπουργείο και ΜΜΕ προωθούν τις ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία. Τι σημαίνει αυτό; Εργασιακός μεσαίωνας για τους εργαζόμενους ,περαιτέρω υποβάθμιση των νοσοκομείων ,πελάτες υπηρεσιών υγείας οι ασθενείς που θα καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

·           Ο ΣΥΡΙΖΑ με θράσος ζητάει ενίσχυση του συστήματος Υγείας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό την περίοδο της πανδημίας. Πότε δηλαδή; Όταν ο ίδιος έλεγε ότι «θα λογαριαστούμε μετά», δίνοντας συναίνεση στην πολιτική διαιώνισης των ελλείψεων, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, την οποία άλλωστε εφάρμοσε και ως κυβέρνηση.

 

Αυτή είναι η κανονικότητα που μας επιφυλάσσουν, που μπροστά στη διόγκωση των κερδών της οικονομικής ναυαρχίδας του τουρισμού λιποθυμάνε μικρά παιδιά από την πείνα, θυσιάζεται ο μαζικός έλεγχος των ταξιδιωτών με διαγνωστικά τεστ.

 

Αυτή η κατάσταση δεν είναι όμως μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Τα συστήματα υγείας των θεωρητικά “αναπτυγμένων” χωρών απέτυχαν παταγωδώς με εκατόμβες νεκρών άσχετα με τον τρόπο αντιμετώπισης που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν δηλαδή εφάρμοσαν περιορισμό ή τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Ποιο είναι το κοινό όλων των συστημάτων υγείας; Μα φυσικά ότι η υγεία αποτελεί κόστος για τις αστικές κυβερνήσεις με τις περικοπές τα τελευταία χρόνια να αποτελούν τον κοινό τους παρονομαστή. Η παροχή υπηρεσιών υγείας μετατρέπεται σε ένα καλοπληρωμένο εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό ακριβώς επειδή “νόμος” του συστήματος είναι η εξασφάλιση της αέναης κερδοφορίας των λίγων σε βάρος της μεγάλης μάζας του πληθυσμού.

 

Σήμερα ο λαός μας έχει πείρα! Αυτή η πείρα πρέπει να γίνει δύναμη συσπείρωσης και διεκδίκησης, μαζί με τους υγειονομικούς και τα σωματεία των εργαζομένων, για προσλήψεις και χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους,με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα , στο επίπεδο των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Δεν είναι ουτοπία αλλά ανάγκη!

Πάτρα, 15/7/2020

 

*του Χρήστου Δάβουλου, μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑ(Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας)

και μέλους της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις