Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Σε σκηνοθεσία Χρ. Στρέπκου ετοιμάζεται η "Γκόλφω" για το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Σε σκηνοθεσία Χρ. Στρέπκου ετοιμάζεται η...

Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 η πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι πρόβες της νέας παράστασης του σχήματος Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που θα είναι το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας, του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, η «Γκόλφω».

Η παράσταση αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Η σκηνοθεσία & Δραματουργική επεξεργασία είναι του συμπολίτη ηθοποιού Χρήστου Στρέπκου, ο οποίος αξίζει να αναφερθεί ότι έχει σκηνοθετήσει όλα τα προηγούμενα έργα που με επιτυχία ανέβηκαν στο Άρμα Θέσπιδος, το «Ελιξίριον Τσέχωφ», «Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης» του Μαριβώ, την «Τρελή του Σαγιό» του Ζιροντού και το «Μαμ» του Σάκη Σερέφα.

Στη νέα παράσταση, την «Γκόλφω», το στόρι της οποίας εκτυλίσσεται στο Χελμό, παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας και η Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου.

Βοηθός σκηνογράφου της παράστασης είναι ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, ένα νέο ταλαντούχο παιδί, απόφοιτος της σχολής δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Η «Γκόλφω» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον θίασο «Πρόοδος» του Δημητρίου Κοτοπούλη, στις 10 Αυγούστου 1894.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση.

Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα».

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος  των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι.  Παρά το τραγικό τους τέλος, ο  έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος  τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί. Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι  μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

Η παράσταση αφού παιχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, αναμένεται στη συνέχεια να παρουσιαστεί σε συλλόγους, ιδρύματα, γειτονικές πόλεις, κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture