Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Με επιτυχία η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Agroinnoeco

Με επιτυχία η παρουσίαση των αποτελεσμάτ...

Το τελικό συνέδριο του έργου πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα

Το τελικό συνέδριο του έργου «AGROINNOECO» με θέμα «Ευκαιρίες Καινοτομίας στον Αγρο-διατροφικό Τομέα», πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας, με την συμμετοχή των εθνικών και διεθνών εταίρων.

Το ευρωπαϊκό έργο «ΑGROINNOECO» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Balkan-Mediterranean, με προϋπολογισμό πάνω από 900.000 ευρώ και στοχεύει στην ωρίμανση και ενσωμάτωση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω της δημιουργίας μιας δομής στήριξης, για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών-εταίρων (Ελλάδα-Κύπρος-Αλβανία-Βουλγαρία) του έργου, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους.

Οι εταίροι του έργου, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «AGROINNOECO», τις εμπειρίες και γνώσεις που απέκτησαν οι ωφελούμενοι, ενώ αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και προτάσεις, στην κατεύθυνση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Χρήστος Τζομάκας, ο οποίος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, στην περιοχή υλοποίησης.

Στο πλαίσιο του έργου, αναπτύχθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποβλήθηκαν 72 προτάσεις και  αξιολογήθηκαν ανά περιοχή εφαρμογής, από ανεξάρτητες επιστημονικές επιτροπές.

Στη συνέχεια διεξήχθη διαγωνισμός ταυτόχρονα στις τέσσερις περιφέρειες που συμμετείχαν στο έργο (Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος και Ελλάδα) με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες από νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες του αγρο-διατροφικού τομέα.

Οι νικητές του διαγωνισμού, εντάχθηκαν σε έναν μηχανισμό προ-επώασης επιχειρηματικών ιδεών, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου, στον χώρο του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και νυν Πανεπιστημίου Πατρών, και μέσω μιας διαδραστικής εκπαιδευτικής και μαθησιακής εμπειρίας, υποστηρίχθηκαν για την ανάπτυξη, του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Παράλληλα είχαν την δυνατότητα να δικτυωθούν με υφιστάμενες επιχειρήσεις, με θερμοκοιτίδες καινοτομίας και λοιπούς μέντορες, προκειμένου να αναπτύξουν και να διευρύνουν την καινοτόμα επιχειρηματική τους κουλτούρα.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου, αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά και μεθοδολογικά εργαλεία, τα οποία στήριξαν τους ωφελούμενους και μπορούν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές δράσεις προ-επώασης επιχειρηματικών ιδεών, πάντα στον τομέα της αγρο-διατροφής.

Στην ημερίδα, χαιρετισμό εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης κ. Φωκίωνα Ζαϊμη, απηύθυνε ο εκπρόσωπός του, κ. Δημήτριος Μπαρμπούνης.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε η Επίκουρος Καθηγήτρια  του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ιωάννα Γιαννούκου. Παρουσίασε την εκπαιδευτική διαδικασία του μηχανισμού προ-επώασης των ωφελουμένων του έργου, η οποία περιλάμβανε εξειδικευμένα  εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως σεμινάρια και workshops, επισκέψεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις του αγρο-διατροφικού τομέα, συμβουλευτική και υποστήριξη από μέντορες του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του έργου, δημιουργήθηκε και λειτουργεί ακόμα, ένας διαδικτυακός χώρος Virtual Hub, μέσω του οποίου, οι εκπαιδευόμενοι, είχαν την δυνατότητα πρόσβασης σε πληθώρα εκπαιδευτικών εργαλείων, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτές τους.

Η διαδικασία mentoring, παρείχε στους εκπαιδευόμενους την δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο, που παρουσίασαν στο πλαίσιο της έκθεσης μεταφοράς τεχνογνωσίας PATRASIQ 2019, αλλά και σε B2B συναντήσεις.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Παναγιώτης Βαφείδης παρουσίασε το μοντέλο προ-επώασης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «AGROINNOECO» και εφαρμόστηκε για τους ωφελούμενους.

Στόχος της «θερμοκοιτίδας», ήταν η επώαση και ενθάρρυνση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της αγρο-διατροφής, σε περιβάλλον περιορισμένου κινδύνου, ώστε οι ιδέες να μετασχηματιστούν σε επιχειρηματικό σχέδιο.

Ο κ. Βαφείδης, τόνισε ότι η «θερμοκοιτίδα» έδωσε επιπλέον, την ευκαιρία να χαρτογραφηθεί το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας στον αγρο-διατροφικό τομέα, οι υπάρχουσες συμμαχίες φορέων, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στόχος είναι, η συνέχιση λειτουργίας του μηχανισμού προ-επώασης, τον οποίο προς το παρόν, έχει «υιοθετήσει» το Πανεπιστήμιο Πατρών, ωστόσο, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα πρέπει να αποκτήσει νομική υπόσταση και μορφή και να υποστηριχθεί, από την Αγρο-διατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, οι εταίροι του έργου, από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα, παρουσίασαν τις εμπειρίες που απέκτησαν από αυτή την μακρά διεργασία, ενώ η διευθύντρια της «θερμοκοιτίδας» καινοτομίας Aroma Hub, καθηγήτρια Φωτεινή Λάμαρη, εστίασε στις δραστηριότητες προ-επώασης που εφαρμόστηκαν και αξιολόγησε τα αποτελέσματά τους, στους ωφελούμενους.

Ταυτόχρονα, οι εταίροι του έργου, αντάλλαξαν απόψεις σε στρογγυλά τραπέζια, προσδιορίζοντας τους παράγοντες – κλειδιά που συνετέλεσαν στην επιτυχία του μηχανισμού προ-επώασης, και εντόπισαν πιθανές αδυναμίες.

Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες καθόρισαν τις μελλοντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε το έργο «AGROINNOECO» να κάνει βήματα προς τα εμπρός και να αποκτήσει διαρκή παρουσία, στις χώρες εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν προτάσεις με στόχο την περαιτέρω ωρίμανση και ανάπτυξη του μοντέλου της προ-θερμοκοιτίδας για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το «Μνημόνιο Συνεργασίας» το οποίο θα υπογράψουν οι συμμετέχοντες εταίροι  με σκοπό την συνέχιση της διαδικασίας προ-επώασης και μετά την λήξη του έργου, και απευθύνθηκε ανοικτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα για συνεργασία. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση  της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από στελέχη της, και αναφέρθηκαν καλές πρακτικές επιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα.

Τέλος, πολύτιμες ήταν οι εμπειρίες που παρουσίασαν στους εταίρους και τους ωφελούμενους του έργου, εκπρόσωποι καινοτόμων εταιρειών του αγρο-διατροφικού τομέα, όπως οι Stefos Company και Coffee Island, οι εκπρόσωποι των θερμοκοιτίδων καινοτομίας THEA του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Orange Grove και Athens Digital Club, καθώς επίσης και εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας, που παρουσίασε τα εργαλεία χρηματοδότησης που παρέχει ο οργανισμός.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις