Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικά κτίρια με το ερευνητικό έργο GAIA

Εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικά κτίρια...

Υλοποιείται από το ΙΤΥΕ Διόφαντος σε Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία

Η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας θεωρείται ως ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το εγγύς μέλλον σχετικά με την αειφορία.

Επιπλέον, κατά μέσο όρο, στην ΕΕ τα σχολικά κτίρια αποτελούν το 17% της συνολικής επιφάνειας (σε τ.μ.) των μη οικιστικών κτιρίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα σεβαστό μέρος της συνολικής ενεργειακής μας κατανάλωσης λαμβάνει χώρα μέσα στα σχολικά κτίρια, ενώ παράλληλα η ενεργειακή συμπεριφορά των μαθητών μεταφέρεται και στην υπόλοιπη καθημερινότητά μας.

Επομένως, η εξοικονόμηση ενέργειας από εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσα στα σχολικά κτίρια μπορεί να έχει θετικά και απτά αποτελέσματα σε ένα αρκετά μεγάλο πλαίσιο.

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, το ερευνητικό έργο GAIA (Green Awareness In Action – Πράσινη Ευαισθητοποίηση στην Πράξη, χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Horizon 2020 από την ΕΕ και το EASME), απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα που συνδυάζει αισθητήρες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ένα σύνολο από εφαρμογές. Στόχος είναι η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας από εκπαιδευτικούς και μαθητές αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει το GAIA και αλλάζοντας τη συμπεριφορά τους μέσα στα σχολικά κτίρια.

Το έργο υλοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα 1 του ΙΤΥΕ Διόφαντος στην Πάτρα και άλλους 7 φορείς στην Ευρώπη, ενώ συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σουηδία. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν συμμετάσχει στις δράσεις του έργου ως τώρα 22 σχολεία, ενώ στην περιοχή της Πάτρας συμμετέχουν τα πειραματικά σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), το Πειραματικό Γυμνάσιο Πάτρας (Λάγγουρα), το 46ο Δημοτικό, το 8ο Γυμνάσιο, το 2ο Δημοτικό Παραλίας, το 1ο ΕΠΑΛ/Εργ. Κέντρο, καθώς και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των προτεινόμενων δράσεων του έργου, δείχνουν ότι είναι εφικτή εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10%-20% σε τομείς όπως ο φωτισμός του κτιρίου, ή η κατανάλωση από συσκευές όπως υπολογιστές, απλά με μια πιο συνειδητή διαχείριση και υπεύθυνη συμπεριφορά μαθητών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο έργο είχαν την ευκαιρία να εντάξουν τα εργαλεία του έργου στο μάθημά τους, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στη διδασκαλία μαθημάτων όπως η Πληροφορική και η Φυσική, ή η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Περισσότερες πληροφορίες για το GAIA μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου (http://gaia-project.eu), καθώς και στις σχετικές σελίδες στο Twitter (https://twitter.com/eu_gaia) και το Facebook (https://www.facebook.com/EUGAIAProject). Το GAIA θα συμμετέχει επίσης στο φετινό PatrasIQ που θα διεξαχθεί στις 12-14 Απριλίου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις