Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Ινστιτούτο Υπολογιστών Πάτρας έχει την ευθύνη για τις λοταρίες των αποδείξεων - Κάνει επίσης τις κληρώσεις για το ΚΙΝΟ

Το Ινστιτούτο Υπολογιστών Πάτρας έχει τη...

Οι ενστάσεις από Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την… έδρα του στην Πάτρα έχει το πληροφοριακό σύστημα βάσει του οποίου εκτελούνται, κάθε μήνα, οι λοταρίες των ηλεκτρονικών συναλλαγών που διενεργεί το Υπουργείο Οικονομικών, μια διαδικασία που βρέθηκε στο στόχαστρο του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως πληροφορείται το thebest.gr το λογισμικό των πολυσυζητημένων κληρώσεων έχει στην... ούγια την υπογραφή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) το οποίο εδράζει στο κτίριο "Δ. Μαρίτσας", της Πανεπιστημιούπολης Πατρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Ι.Τ.Υ.Ε.., Χρήστος Κακλαμάνης. Το όλο πρότζεκτ που έχει δημιουργήσει για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών το ΙΤΥΕ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τις πρώτες κληρώσεις αποδείξεων που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες του 2017 μετά από αιχμηρές ανακοινώσεις κομμάτων, κυρίως του Ποταμιού, το οποίο άφηνε υπονοούμενα διαβλητότητας.

Μάλιστα οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες (ΔΗΣΥ-ΠΟΤΑΜΙ) κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή όπου μεταξύ άλλων επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία από τις συνολικά 11 δημόσιες κληρώσεις προέκυψαν συνολικά 10.963 τυχεροί εκ των οποίων οι είκοσι εννέα 29 κέρδισαν από 2.000 ευρώ (κέρδισαν σε δύο διαφορετικές κληρώσεις) και τέσσερις από 3.000 ευρώ κέρδισαν σε τρεις διαφορετικές μηνιαίες κληρώσεις.

Όπως σημειώνουν: «Βασική προϋπόθεση για την διεξαγωγή μιας αξιόπιστης και αμερόληπτης κλήρωσης είναι ότι όλοι οι λαχνοί έχουν ίσες πιθανότητες στην ίδια κλήρωση και ότι κάθε κλήρωση αποτελεί ανεξάρτητο γεγονός από τις υπόλοιπες κληρώσεις.

Με βάση την κοινή λογική και τη στατιστική επιστήμη είναι εξαιρετικά απίθανο ένας φορολογούμενος από τους 6 περίπου εκατομμύρια συμμετέχοντες να κερδίσει δύο ή τρεις από τις ένδεκα διαφορετικές και ανεξάρτητες κληρώσεις, όπου κληρώνονται 1.000 από 1 και πλέον δισεκατομμύριο λαχνούς.

Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι νικητής διαθέτει αρκετά μεγαλύτερο αριθμό κλήρων από το μέσο όρο (περίπου 170 κλήροι), η πιθανότητα να κερδίσει πολλαπλές φορές σε τόσο μικρό διάστημα (11 κληρώσεις) είναι εξαιρετικά μικρή».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος έδωσε άμεσα απάντηση στα σαφή υπονοούμενα των δύο κομμάτων, η «καθαρότητα» της λοταρίας των αποδείξεων είναι αδιαμφισβήτητη δεδομένου του κύρους του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ι.Τ.Υ.Ε. το οποίο μεταξύ πολλών άλλων προγραμμάτων που έχει αναλάβει είναι υπεύθυνο και για τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ από τον ΟΠΑΠ, για τις οποίες δεν έχει ακουστεί ποτέ το παραμικρό.

Ωστόσο το θέμα σίγουρα θα απασχολήσει και τη Βουλή των Ελλήνων καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται ν’ απαντήσουν τα εφτά ερωτήματα που τους θέτουν οι βουλευτές του Ποταμιού και του ΔΗΣΥ, τα οποία είναι τα εξής:

-Να μας γνωρίσετε τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η χρησιμοποίηση ηλεκτρονικής κληρωτίδας αντί της μηχανικής

-Να μας γνωρίσετε τις τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας της ηλεκτρονικής κληρωτίδας και τον τρόπο επιλογής του συγκεκριμένου συστήματος

-Να μας γνωρίσετε αν ελέγχθηκε και πιστοποιήθηκε το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα

-Να μας γνωρίσετε με βάση το σύστημα ηλεκτρονικής κληρωτίδας που χρησιμοποιήθηκε, ποιες είναι οι πιθανότητες ύπαρξης πολλαπλών πολυνικητών. Συγκεκριμένα να μας γνωρίσετε ποιες οι πιθανότητες ύπαρξης 4 νικητών με 3 νίκες σε 11 κληρώσεις και ποιες είναι οι πιθανότητες ύπαρξης 29 νικητών με 2 νίκες σε 11 κληρώσεις

-Να μας γνωρίσετε τον ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα που συμμετείχε στην διενέργεια των κληρώσεων με βάση το άρθρο 70 του Ν. 4446/2016 και τον τρόπο επιλογής του. Ποια η συνεισφορά του φορέα στο σχεδιασμό, αξιολόγηση και υλοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος και ποια η συμμετοχή του στον έλεγχο και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων

-Να μας γνωρίσετε τους λόγους για τους οποίους οι κληρώσεις πραγματοποιήθηκαν πίσω από «κλειστές πόρτες» και δεν έγινε ζωντανή τηλεοπτική προβολή της διαδικασίας

-Να μας γνωρίσετε τις πρωτοβουλίες που θα λάβετε για την άμεση αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος και την αύξηση της διαφάνειας της εν λόγω διαδικασίας.

 

«Έβρεξε» ευρώ – Τέσσερις φορολογούμενοι στάθηκαν τυχεροί σε τρεις κληρώσεις! Δείτε εάν είστε ένας από αυτούς που κερδίζουν

 

«Βόμβα» από το Ποτάμι για τη λοταρία των αποδείξεων – Αφήνει υπόνοιες για τις κληρώσεις

 

Και Πατρινοί κέρδισαν στη λοταρία των αποδείξεων

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις