Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες: όλο το παρασκήνιο της διεκδίκησης - Τα προβλήματα, πώς τα διαχειριστήκαμε και η ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες: όλο το παρ...

Γράφει ο Ν.Π. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η Πάτρα είναι η διοργανώτρια πόλη των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, όπως επισήμως ανακοίνωσε και μέσω της σελίδας της στο facebook η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων. Η Ελληνική αποστολή επέστρεψε από την Tarragona της Ισπανίας έχοντας επιτύχει το στόχο της.

Όμως στη δίμηνη διαδρομή από την έναρξη της διεκδίκησης έως την επιτυχή της κατάληξη, δεν ήσαν όλα ρόδινα και εύκολα. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, ακόμα και την παραμονή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΔΕΜΑ, που η πατρινή υποψηφιότητα κινδύνευσε.

Τώρα που όλα τελείωσαν καλά, μπορούμε με ψυχραιμία να ανατρέξουμε και να αποκαλύψουμε το παρασκήνιο για να δούμε όλα όσα συνέβησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Γιατί καμία υποψηφιότητα δεν εξελίσσεται χωρίς να συμβαίνουν πράγματα στο παρασκήνιο.

Ήταν Παρασκευή 4 Αυγούστου, όταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και η διευθύντρια του γραφείου του Ιωάννα Σεραφείμ, επικοινώνησαν με τους Τάκη Πετρόπουλο, Νάσο Νασόπουλο και Θεόδωρο Μενεγή και τους ανακοίνωσαν ότι ορίζονται μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης και αναλαμβάνουν να οργανώσουν τη διεκδίκηση για λογαριασμό της Πάτρας καθώς και ότι μέσω χορηγίας τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν να καλύψουν ένα κόστος 48.000 ευρώ+ΦΠΑ για τις ανάγκες δημιουργίας του Φακέλου και υλοποίησης όλων των υπολοίπων ενεργειών που θα κριθούν απαραίτητες.

Και οι τρείς διακόπτουμε τις διακοπές μας και από την επόμενη κιόλας ημέρα αρχίζουμε να σχεδιάζουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Οι άλλες υποψήφιες πόλεις

Όσον αφορά σε πιθανές άλλες υποψήφιες πόλεις, φτάνει στα χέρια μας ένας Φάκελος που είχε ήδη καταθέσει η Αλεξάνδρεια και η πληροφορία ότι η Μασσαλία είχε δηλώσει πως «αν το Παρίσι κέρδιζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, θα διεκδικούσε τους Μεσογειακούς του 2019 με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας». Άλλωστε η Μασσαλία είχε έτοιμο Φάκελο, γιατί είχε διεκδικήσει και τους Παράκτιους Μεσογειακούς του 2015, αλλά έχασε από την Πεσκάρα.

Άρα κατά την εκκίνηση είχαμε ήδη δύο πιθανούς αντιπάλους.

Ωστόσο πέραν των πιθανών αντιπάλων, έγινε φανερό από την πρώτη στιγμή, ότι βρισκόμασταν αντιμέτωποι και με τρία προβλήματα για τα οποία αν δεν βρίσκαμε λύσεις κινδυνεύαμε να χάσουμε τη διεκδίκηση ακόμα και να δεν υπήρχε άλλος αντίπαλος. Γιατί, ναι, σε αυτές τις διεκδικήσεις υπάρχει περίπτωση να τρέξεις μόνος σου και να βγεις δεύτερος. Δεν έχεις να πείσεις το εκλεκτορικό Σώμα μόνον για το αν είσαι καλύτερος από τους άλλους, αλλά και για το αν διαθέτεις τα εχέγγυα να διοργανώσεις άρτιους Αγώνες. Αν δεν πείσεις για αυτό, δεν σου δίνουν τους Αγώνες. Το ξεκαθάρισε αυτό και ο Ισίδωρος Κούβελος, μιλώντας στις 27 Σεπτεμβρίου μέσω skype στους Πατρινούς δημοσιογράφους.

Τα τρία μεγάλα προβλήματα

Τα τρία μεγάλα προβλήματα που έγιναν φανερά από την αρχή ήσαν:

Πρώτον, η έλλειψη πολλών ξενοδοχειακών μονάδων μέσα στην πόλη της Πάτρας και σε μικρή απόσταση από τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η συγκεκριμένη διοργάνωση απαιτεί την ύπαρξη τουλάχιστον 2.000 κλινών σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 15 λεπτών από τους χώρους που θα γίνουν οι Αγώνες.

Δεύτερον, η πληγωμένη αξιοπιστία της χώρας απέναντι στη ΔΕΜΑ καθώς είχε αναθέσεις το 2007 στο Βόλο να διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 και το 2010, επιστρέψαμε τη διοργάνωση δηλώνοντας αδυναμία.

Τρίτον και σημαντικότερο, δεν είχαμε την έγγραφη συναίνεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η ΔΕΜΑ όπως και η ΔΟΕ για να αναθέσουν μια διοργάνωση απαιτούν τρεις έγγραφες εγγυήσεις. Μία από τον Δήμο της πόλης που διεκδικεί τους Αγώνες ότι θέλει να τους διοργανώσει, μία από την κυβέρνηση ότι εγγυάται την κάλυψη του κόστους και μία Τρίτη από την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας η οποία εγγυάται τη διοργάνωση των αθλημάτων. Στην περίπτωση της Πάτρας είχαμε τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του Δήμου και της Κυβέρνησης, αλλά δεν είχαμε την έγγραφη διαβεβαίωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, λόγω της διοικητικής αναταραχής που επικρατούσε στον εν λόγω Οργανισμό (λειτουργεί με διορισμένη από τη Δικαιοσύνη διοίκηση περιορισμένων αρμοδιοτήτων και έως ότου γίνουν εκλογές για την ανάδειξη εκλεγμένη διοίκησης δεν μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε εγγύηση σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η ΔΕΜΑ).

Πώς διαχειριστήκαμε τα προβλήματα

Αναλογιζόμενοι τα προβλήματα και τους πιθανούς αντιπάλους, ως Επιτροπή Διεκδίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη διαμορφώσαμε την εξής στρατηγική:

  • Να δημιουργήσουμε έναν πολύ καλό Φάκελο, πολύ καλύτερο από ό,τι ίσως απαιτούν διοργανώσεις αυτού του βεληνεκούς, ώστε να επιχειρήσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της τρωθείσας αξιοπιστίας.
  • Τον Φάκελο να διαπνέει η φιλοσοφία ότι «θα κάνουμε άρτιους Αγώνες, χωρίς σπατάλες και περιττές πολυτέλειες», ώστε να πείσουμε τους εκλέκτορες ότι το κόστος που θα απαιτηθεί μπορεί να εξασφαλιστεί και άρα δεν υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε πάλι τη διοργάνωση λόγω οικονομικής αδυναμίας.
  • Να καταθέσουμε και εναλλακτικά σενάρια για την διαμονή των ξένων αποστολών όπως και τελικά κάναμε παρουσιάζοντας και το ενδεχόμενο διαμονής των ξένων αποστολών σε κρουαζιερόπλοιο το οποίο θα «δέσει» στο παλιό λιμάνι της Πάτρας.
  • Να ζητήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την διεξαγωγή εκλογών στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), υποσχόμενοι στη ΔΕΜΑ ότι θα καταθέσουμε την εγγύηση της ΕΟΕ στις 13 Οκτωβρίου, την ημέρα που θα κάνουμε την παρουσίαση της υποψηφιότητάς μας.

Η αξιολόγηση του Φακέλου

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε στις 31 Αυγούστου. Στέλνοντας τον Φάκελο στην ΔΕΜΑ, αμέσως διατυπώθηκαν διθυραμβικά σχόλια από τα στελέχη της Επιτροπής που ανέλαβαν να τον αξιολογήσουν.

Έγινε φανερό ότι στους κόλπους της ΔΕΜΑ είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πολύ θετικό κλίμα για την Πατρινή υποψηφιότητας. Ο Φάκελος είχε εντυπωσιάσει όσους τον διάβαζαν. Έδειχνε μια πόλη που ξέρει και μπορεί να οργανώσει διοργανώσεις του βεληνεκούς των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων και έδειχνε την κυβέρνηση αποφασισμένη να υποστηρίξει τη διοργάνωση. Εκτός της εγγύησης του Υφυπουργού Αθλητισμού, στον Φάκελο συμπεριελήφθησαν επιστολές και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τις οποίες εγγυούνταν για θέματα της αρμοδιότητά τους. Ε, όταν τέσσερις Υπουργοί παρέχουν γραπτές εγγυήσεις, γίνεται φανερό ότι η Πολιτεία, το Κράτος είναι αποφασισμένη να οργανώσει τους Αγώνες.  Η πληγωμένη αξιοπιστία άρχισε να ανακτάται.

Παράλληλα, ο Φάκελος που καταθέσαμε (316 σελίδες) ανέβαζε πολύ ψηλά τον πήχη της αξιολόγησης. Με τον Φάκελο που είχε η Μασσαλία από το 2015 (40 περίπου σελίδες) και με τον Φάκελο που είχε καταθέσει η Αλεξάνδρεια (επίσης 40 σελίδες), η σύγκριση κατέληγε αβίαστα υπέρ της Πάτρας.  Εκείνη τη στιγμή λοιπόν ανοίγει και η συζήτηση για την απόσυρση από τη διεκδίκηση των δύο υποψηφιοτήτων. Και η κατάληξη είναι θετική: Μασσαλία και Αλεξάνδρεια αποσύρονται από τη διεκδίκηση. Η Πάτρα μένει μόνη της, να παρουσιάσει στις 13 Οκτωβρίου την υποψηφιότητά της.

Το άλυτο πρόβλημα με την ΕΟΕ

Όλα έβαιναν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Όλα εκτός από ένα: οι εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν ορίζονταν. Και αναγκαστικά φτάναμε στην Tarragona για την τελική φάση της διεκδίκησης χωρίς να έχουμε μία από τις τρεις εγγυήσεις.

Φτάνοντας στην Ισπανική πόλη, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, μαθαίνουμε ότι δύο χώρες, η Αλβανία και η Κροατία, θέτουν θέμα να μην ανατεθούν οι Αγώνες στην Πάτρα, αν δεν προσκομιστεί η εγγύηση της ΕΟΕ. Αν επιμείνουν τα πράγματα είναι δύσκολα για τον εξής απλό λόγο: ο Καταστατικός Χάρτης της ΔΕΜΑ προβλέπει ρητά ότι για να ανατεθούν Αγώνες σε μια πόλη πρέπει να υπάρχουν και οι τρεις γραπτές εγγυήσεις (Κυβέρνησης, Δήμου, ΕΟΕ). Αν λοιπόν κάποιος θέσει θέμα πιστής εφαρμογής του Καταστατικού Χάρτη, τότε οι υπόλοιποι δεν μπορούν να τον αγνοήσουν.

Οι διαβουλεύσεις στην Tarragona της Ισπανίας

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου φτάνουν στην Tarragona ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο «υπηρεσιακός» πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος. Και οι δύο, όπως και ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ (αλλά και αντίπαλος του κ. Καπράλου στην ΕΟΕ) Ισίδωρος Κούβελος, αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις με στελέχη της ΔΕΜΑ αλλά και άλλων Κρατών.

Στο τραπέζι πέφτει το εξής εναλλακτικό σενάρια:

Η Ολομέλεια της ΔΕΜΑ να αξιολογήσει  την υποψηφιότητα της Πάτρας, αλλά αν τοποθετηθεί θετικά, να μην αναθέσει τους Αγώνες έως ότου γίνουν οι εκλογές στην ΕΟΕ και υπάρξει η γραπτή εγγύηση της.  Σε αυτή την περίπτωση θα φεύγαμε  από την Tarragona με πολλά μπράβο, αλλά χωρίς τους Αγώνες!!!

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αρνείται και επιμένει ότι θέλει μια καθαρή απόφαση. «Ή υπογράφετε με τον Δήμαρχο το συμβόλαιο ανάθεσης, ή τίποτα» αντιτείνει και υποδεικνύει στη ΔΕΜΑ να ζητήσει και την προφορική διαβεβαίωση του κ. Καπράλου ( ο οποίος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος για της ΕΟΕ), ότι συναινεί στη ανάθεση των Αγώνων την Πάτρα.

Είναι φανερό ότι Καπράλος και Κούβελος, παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις στην ΕΟΕ, στηρίζουν και οι δύο την Πατρινή υποψηφιότητα. Ένας ακόμα ισχυρός σύμμαχος της χώρας και της Πάτρας είναι ο Κύπριος Κίκης Λαζαρίδης, ταμίας της ΔΕΜΑ, που εξαντλεί όλη την επιρροή του υπέρ της Πάτρας.

Κάπου τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι πολύωρες διαπραγματεύσεις καταλήγουν.

Έχει ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο. Αρκεί να μην πάει κάτι στραβά στην τελική παρουσίαση που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11.30 το μεσημέρι ώρα Ισπανίας.

Εκεί η Πατρινή αποστολή κάνει την καλύτερη παρουσίαση που θα μπορούσε. Το βίντεο που προβάλλεται ενθουσιάζει, οι ομιλίες σύντομες και ουσιαστικές προκαλούν ενδιαφέρον. Η Πατρινή αποστολή καταχειροκροτείται.

Ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ ανακοινώνει λίγο μετά τη 1 ότι «η Πάτρα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους 2ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες» πλέκοντας το εγκώμιο της Πατρινής υποψηφιότητας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις