Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιατρική φροντίδα σε 400 μετανάστες στην Ηγουμενίτσα

Ιατρική φροντίδα σε 400 μετανάστες στην ...

Οι «Γιατροί του Κόσμου» προσέφεραν τις υπηρεσίες τους

Τους περίπου 400 μετανάστες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, περιμένοντας μήνες τώρα, να μπουν σε κάποιο πλοίο για την Ιταλία, επισκέφθηκε ομάδα από τη διεύθυνση Βόρειας Ελλάδας των «Γιατρών του Κόσμου», όπου τους παρείχε ιατρική φροντίδα, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας.
Πρόκειται για 400 Αφρικανούς, άνδρες κυρίως, ηλικίας μεταξύ 15 και 30 ετών, που εδώ και καιρό (όπως επανειλημμένα έγραψε ο «Πρωινός Λόγος») τριγυρνούν υπό άθλιες συνθήκες, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Με δυσκολία βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό, δεν είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι, ενώ είναι και απροστάτευτοι στο κρύο, που τις τελευταίες ημέρες είναι τσουχτερό.
Η ομάδα των γιατρών, τους μοίρασε κουβέρτες, τους εξέτασε και όπως διαπίστωσε είναι φανερά υποσιτισμένοι, ενώ λόγω του κρύου και της έκθεσής τους στις καιρικές συνθήκες, ταλαιπωρούνται από λοιμώξεις.

«Πρόκειται για άνδρες, από το Σουδάν, την Ερυθραία, την Τυνησία, την Αλγερία, το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Έχουν εγκλωβιστεί στην Ηγουμενίτσα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Κοιμούνται κάτω από τα δέντρα, σκεπασμένοι με πλαστικά και με κάποιες κουβέρτες που τους δώσαμε στο παρελθόν, ενώ είναι υποσιτισμένοι» ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η γιατρός του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας Πολυξένη Ανδρεάδου.

«Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα τραύματα που έχουν στο σώμα από πτώσεις από νταλίκες, στην προσπάθειά τους να ανέβουν στα οχήματα για να περάσουν στην Ιταλία. Από κει και μετά, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, ταλαιπωρούνται από λοιμώξεις του αναπνευστικού, βρογχίτιδες, δερματοπάθειες, ενώ έχουν αλλεργικές και οφθαλμολογικές παθήσεις».

Η κ. Ανδρεάδου εδώ κι έναν χρόνο έχει στήσει υπαίθριο ιατρείο, σε συνεργασία με εθελοντές της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας. Παρέχει στους πρόσφυγες πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ τούς δίνει τα απαραίτητα φάρμακα. Οι μετανάστες δεν έχουν δουλειά και τα βράδια αναζητούν τρόφιμα μέσα στους κάδους απορριμμάτων!
«Ξέρουν ότι είναι σε αδιέξοδο, όμως εξακολουθούν να αναζητούν μία ευκαιρία να περάσουν στη γειτονική χώρα. Οι υπόλοιποι θέλουν να κάνουν τα χαρτιά τους για πολιτικό άσυλο», σημειώνει η γιατρός.

Στο μεταξύ, συνέχιζαν χθες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, την απεργία πείνας έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων 35 μετανάστες από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν. Δύο από τους απεργούς, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με προβλήματα από το κρύο.
Οι μετανάστες δούλευαν σε θερμοκήπια, έμεναν σε άθλιες συνθήκες στις αποθήκες εταιρείας στο Καλπάκι και διαμαρτύρονται για τη μη πληρωμή τους, ενώ υπάρχει κίνδυνος απέλασής τους, αφού δεν θα μπορούν να ανανεωθούν οι κάρτες παραμονής τους.
Συνολικά το ποσό που τους οφείλεται για όλους τους μήνες της δουλειάς τους είναι 62.000 ευρώ, ενώ ο Εισαγγελέας έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασίες κατά των υπευθύνων της εταιρείας, που έως τώρα παραμένουν άφαντοι.
Αρκετοί Γιαννιώτες προσφέρουν στους απεργούς κουβέρτες, φάρμακα και τρόφιμα, ενώ ανοίχτηκε και «απεργιακό ταμείο» για την οικονομική ενίσχυσή τους.

Στο πλευρό των 35 μεταναστών είναι και η δημοτική παράταξη «3 κλικ Αριστερά». Σε χθεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η εταιρεία «Κ.Ε. Τζαρτζούλης» δεν εμφανίζεται πουθενά» και καλεί τους κατοίκους των Ιωαννίνων και τους Φορείς της πόλης να εκφράσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν την αλληλεγγύη τους. Ο επικεφαλής της παράταξης, Χρήστος Μαντάς έχει επικοινωνήσει με τους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη και δήμαρχο κ. Φιλ. Φίλιο ζητώντας να πάρουν πρωτοβουλία για επείγουσα σύσκεψη των αρμόδιων τοπικών Φορέων, ώστε να διερευνηθεί πλήρως η κατάσταση και να δρομολογηθεί άμεση λύση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις