Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

O αριθμός εισακτέων η «έκπληξη» των Πανελλαδικών 2017;

O αριθμός εισακτέων η «έκπληξη» των Πανε...

του Κυριάκου Σκιαθά

Σε μια εποχή που η εκπαίδευση και η κοινωνία της γνώσης  θεωρείται η ατμομηχανή της ανάπτυξης η Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκεται σε σταθερή τροχιά αποδόμησης. Η έλλειψη υποδομών, η υποχρηματοδότηση, ο υπερπληθυσμός, ο κομματισμός, η λαθεμένη διαχείριση, η εσωστρέφεια, η αδιαφορία και γενικά η στρεβλή ανάπτυξη δημιουργούν ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η «εθιμική» αποστολή και φέτος των εισηγήσεων των διοικήσεων των πανεπιστημίων στο υπουργείο Παιδείας για τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να δεχτούν την ερχόμενη χρονιά απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό για μια ακόμα φορά τα ΜΜΕ.

Με τις αιτιολογημένες εισηγήσεις τους οι διοικήσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ζητούν δραστικές περικοπές στον αριθμό εισακτέων. Υποστηρίζουν ότι, λόγω της υποχρηματοδότησης των τελευταίων χρόνων, της  έλλειψης υποδομών και διδακτικού προσωπικού εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων αλλά και του πρόσθετου αριθμού φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των μετεγγραφών, δεν μπορούν να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση.

Η αλήθεια είναι ότι δύο εισακτέους ζητούν τα πανεπιστήμια και τα δημοφιλή ΑΤΕΙ, τρεις τους στέλνει το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό που έχει συμβεί στην πραγματικότητα είναι η «φοιτητοποίηση» μεγάλου αριθμού νέων, 863.360 εισακτέοι σε έντεκα χρόνια (αριθμός που φτάνει το 1/10 του πληθυσμού της χώρας), χωρίς να έχει ληφθεί πρόνοια ούτε για την ποιότητα των σπουδών που παρακολουθούν, ούτε για το επαγγελματικό αντίκρισμα των πτυχίων που αποκτούν.

Ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε μια αντιφατική κατάσταση «αποκλεισμού μέσα από την ένταξη» καθώς περισσότεροι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να αποκτήσουν πτυχία τα οποία στην πλειονότητά τους παραπέμπουν σε επαγγελματικά δικαιώματα απολυτηρίου λυκείου.

Από την άλλη η μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν συνέβαλε στη δικαιότερη κατανομή των εκπαιδευτικών αγαθών, στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Στις περιζήτητες σχολές των Μηχανικών, στις Ιατρικές, στις Νομικές το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών στα μεσαία και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι φοιτητές από τις επαγγελματικές κατηγορίες των εργατών και των αγροτών αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στα ΑΤΕΙ και σε διάφορα ΑΕΙ χαμηλής επαγγελματικής προοπτικής. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται από τις συνθήκες να ακολουθήσουν το δόγμα «ας περάσω κάπου και μετά βλέπω τι θα κάνω».

Συμπερασματικά είναι φανερό ότι ο μεγάλος αριθμός των εισακτέων τα τελευταία χρόνια δεν οδήγησε στην καλύτερη παρεχόμενη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ύστερα και από τη σημερινή της εικόνα είναι επιτακτικός και απαραίτητος ένας εθνικός σχεδιασμός ο οποίος θα αφορά την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά γνωστικό αντικείμενο, με γνώμονα τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας στις αντικειμενικά δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες. Η χρυσή αναλογία ανάμεσα στην παραγωγή επιστημόνων και στις ανάγκες του παραγωγικού ιστού θα βοηθήσει τη μελλοντική πορεία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση ο φετινός αριθμός εισακτέων και οι ημερομηνίες των εξετάσεων που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας είναι οι κυριότεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις