Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

«Το κύρος σώθηκε, το κόμμα χωρίστηκε» - Τι γράφει ο διεθνής τύπος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

«Το κύρος σώθηκε, το κόμμα χωρίστηκε» - ...

Αναφορές και στα επεισόδια στην Αθήνα

Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα απασχολεί τον διεθνή τύπο, ο οποίος καταγράφει το αποτέλεσμα στη χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, το εσωτερικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα επεισόδια στην Αθήνα.


Ιδιαίτερη μνεία στις ανταποκρίσεις γίνεται στην αρχική απουσία του Αλ.Τσίπρα αλλά και στην στάση της προέδρου της Βουλής.

Ο βρετανικός Guardian βάζει τίτλο «οι βουλευτές πέρασαν το νομοσχέδιο λιτότητας την ώρα που η αστυνομία συγκρουόταν με διαδηλωτές» και, αντί για φωτογραφία από την Ολομέλεια, δείχνει στιγμιότυπα από το κυνηγητό στο Σύνταγμα. «Ο Αλέξης Τσίπρας περνά φόρους και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό εν μέσω οργισμένων διαφωνιών στον ΣΥΡΙΖΑ» γράφει.

«Το κόμμα του πρωθυπουργού υπέστη τεράστιες απώλειες καθώς 40 βουλευτές του εξεγέρθηκαν εναντίον των μέτρων, τα οποία πέρασαν όπως αναμενόταν με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά απορρίφθηκαν μαζικά από την σκληρή εσωτερική ομάδα της "Αριστερής Πλατφόρμας"» γράφει η εφημερίδα. «Το αποτέλεσμα θα αποδυναμώσει σημαντικά τον Τσίπρα όταν "κάτσει" η έκταση της ανταρσίας» συνεχίζει, αν και επισημαίνει ότι «υπήρξε η ανακούφιση για το ότι η Βουλή υποστήριξε με μεγάλη πλειοψηφία τις μεταρρυθμίσεις».

Oι Financial Times, επίσης με φωτογραφία από τα επεισόδια στο Σύνταγμα, γράφει ότι «ο Τσίπρας κερδίζει την ψηφοφορία για την υποστήριξη του πακέτου διάσωσης», όμως τονίζει ότι «η ανταρσία μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό ενισχύει τους φόβους πως ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί μάχη για να κρατήσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του και του κόμματός του». 

Τα επεισόδια στο Σύνταγμα αναφέρονται ως «ένδειξη της έντασης πριν την ψηφοφορία», στην οποία σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός «αναγκάστηκε να βασιστεί στην στήριξη της αντιπολίτευσης». Για να δείξουν το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι FT στέκονται στις αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Το κύρος σώθηκε, το κόμμα χωρίστηκε» βάζει τίτλο το γερμανικό Spiegel, λέγοντας πως τελικά ο Αλέξης Τσίπρας «πέρασε από τη Βουλή την αρχή ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων στο οποίο λέει ότι δεν πιστεύει, αλλά χάνει την εμπιστοσύνη ενός τμήματος του κόμματός του». Σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός «έλειπε για ώρες από την αίθουσα, για να εμφανιστεί στο τέλος», το περιοδικό σημειώνει πως η ισχυρή αντίσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «κάνει τους πάντες να συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι η σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης μπορεί να φτάσει ακόμη και την Πέμπτη στο τέλος της».

Για να δείξει το κλίμα μάλιστα, το περιοδικό επιλέγει να ξεκινήσει το κείμενό του για την ψηφοφορία ως εξής: «Με ψηλά το κεφάλι και ήρεμο βηματισμό αποχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την συνεδρίαση της οποίας μέχρι τότε προήδρευε, έχοντας περιγράψει με τη γνωστή της αυστηρότητα τους κανονισμούς της διαδικασίας» γράφει. «Η αποχώρηση της προέδρου ήταν μία παό τις πολλές πράξεις των τελευταίων ημερών που αποσκποούν κυρίως σε ένα πράγμα: Να τηρηθούν τα προσχήματα» αναφέρει το περιοδικό, λέγοντας πως «όλοι στην Ολομέλεια γνωρίζουν πως η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περάσει». 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως «μόνο με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης κατάφερε ο Τσίπρας να περάσει τα συμφωνημένα με τους πιστωτές», σημειώνοντας πως «μέχρι κι ο τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης καταψήφισε». «Αμέσως πριν την ψηφοφορία, ο Τσίπρας είχε απειλήσει με παραίτηση για να περιορίσει τις ανταρσίες, που έφτασαν τελικά τις 40» γράφει. 

Σε ξεχωριστό της κείμενο, η εφημερίδα παρουσιάζει τον «ώριμο κύριο Τσίπρα»: «Ήταν ένας διαφορετικός, ένας ώριμος Αλέξης Τσίπρας που είχε μιλήσει στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, που με περισυλλογή και ανησυχία υπογράμμισε την ανάγκη παραμονής στο ευρώ[...] λίγα είχαν μείνει από εκείνη την παλιά ορμή να αλλάξει όχι μόνο τη χώρα του, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη» γράφει, προσθέτοντας πως «με ρεαλισμό παραδέχθηκε πως "σε αυτήν την Ευρώπη" δεν είναι δυνατή άλλη λύση». Όταν φτάνει στην ψηφοφορία και τις εσωκομματικές αντιδράσεις, η εφημερίδα λέει: «Η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να σαμποτάρει το πακέτο, και δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα». «Ήδη με την στάση της την περασμένη Παρασκευή είχε γίνει ασταμάτητη, και πλέον κινδυνεύει να αποχωρήσει» γράφει η εφημερίδα.

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει πως στην ψηφοφορία φάνηκε πως οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ «είναι απρόβλεπτοι»: «Το ότι 38 βουλευτές του κόμματός του δεν τον ακολουθήσαν, είναι πλήγμα για τον πρωθυπουργό». «Το πώς θα συνεχίσει δεν το γνωρίζει κανείς» σημειώνει, λέγοντας πως «καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας φαινόταν πόσο διχασμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, βάση του οποίου ήταν η αντίθεση στη λιτότητα που τώρα καλείται να εφαρμόσει, και γεγονός παραμένει πως η πλειοψηφία για τα μέτρα διασφαλίστηκε μόνο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης» τονίζει. 

«Την πιο ασυνήθιστη ομιλία την έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η αμφιλεγόμενη πρόεδρος της Βουλής» συνεχίζει η εφημερίδα, που αναφέρεται εκτενώς όχι μόνο στα όσα είπε αλλά και στο ότι «ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για το ότι η συζήτηση έφτασε μέχρι τις δύο το πρωί, έχοντας καθυστερήσει για δύο ώρες με επιχειρήματα επί του διαδικαστικού τη συζήτηση». Μερικές ώρες νωρίτερα, η εφημερίδα είχε αφιερώσει ξεχωριστό κείμενο στην πρόεδρο της Βουλής, ξεκινώντας με την εξής χαρακτηριστική επισήμανση: «Όποιος νομίζει πως οι πραγματικά σκληροί συνομιλητές του Τσίπρα βρίσκονται μόνο στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, δεν ξέρει μία γυναίκα: Τη Ζωή Κωνσταντοπούλου». 

Η γαλλική Monde βάζει τίτλο: «Η Βουλή ψήφισε το πακέτο βοήθειας... και τώρα;». «Η ισχυρή πλειοψηφία», γράφει, «δεν κρύβει το βαθύ πρόβλημα», υπογραμμίζοντας τον αριθμό των ανταρτών στον ΣΥΡΙΖΑ «ανάμεσα στους οποίους ο τεώς υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα, Γ.Βαρουφάκης, και η πρόεδρος της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου που κατήγγειλε "κοινωνική γενοκτονία». 

«Μπορεί να τώρα συνεχίσει ο Αλ.Τσίπρας σαν να μην συνέβη τίποτα;» ρωτά η εφημερίδα, για να απαντήσει «όχι». «Σε αυτήν τη φάση, η καλύτερη επιλογή φαίνεται ο ανασχηματιμός, όμως ο πρωθυπουργός θα βρει με δυσκολία υπουργούς που έχουν ταχθεί εναντίον του ευρωπαϊκού σχεδίου να το εφαρμόσουν» σημειώνει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις