Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εγκρίθηκε από τις Επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο - Βαρουφάκης: Έχουμε μια συνθήκη των Βερσαλλιών - Ραχήλ Μακρή: Δεν υπάρχει περίπτωση να πω ναι-Παραιτήθηκε η Νάντια Βαλαβάνη, δεν ψηφίζει ο Λαφαζάνης

Εγκρίθηκε από τις Επιτροπές της Βουλής τ...

Η συζήτηση ξεκινά στις 10 το πρωί - Στο βάθος ανασχηματισμός

14:46 Ραχήλ Μακρή: Η ελληνική συμφωνία μπορεί να είναι τρεις φορές χειρότερη. Δεν υπάρχει περίπτωση να πω ναι σε μια τέτοια κατάπτυστη συμφωνία που θα διαλύσει τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Γίνονται προσπάθειες να φιμωθούν οι βουλευτές.

 

14.36: Κατ' αρχήν και κατ' άρθρο και στο σύνολό του, όπως τροποποιήθηκε, έγινε δεκτό το νομοσχέδιο στην κοινή συνεδρίαση των 4 επιτροπών της Βουλής.

14.32: «Κατάπτυστη» χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας, Θανάσης Πετράκος, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή.

Ο κ. Πετράκος δήλωσε ότι η ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πουν όχι, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αναγκάστηκε να αποδεχτεί την ήττα, αλλά δεν επιτρέπεται να σταλεί λάθος μήνυμα στον λαό. Έκανε λόγο για «κατάπτυστη» συμφωνία, προσθέτοντας όμως ότι καταλαβαίνει τον εκβιασμό.

14.27: «Είναι φανερό ότι αν κάποιος δεν ψηφίσει τη συμφωνία, δεν μπορεί να μείνει στο κυβερνητικό σχήμα».

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο η παραιτηθείσα υπουργός Νάντια  Βαλαβάνη, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους συναδέλφους της υπουργούς που διαφωνούν. Η κυρία Βαλαβάνη συμπλήρωσε πως έκανε ό,τι μπορούσε από τη δική της πλευρά σε έναν τομέα εξαιρετικά κρίσιμο.

 

14.22:  «Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μία νέα συνθήκη των Βερσαλλιών. Μαζί με την καγκελαρία φτιάξαμε το πρόγραμμα - γέφυρα για να βγάλουμε εκτός τον κ. Σόιμπλε την 20η Φεβρουαρίου. Το ΔΝΤ τον επανέφερε.» Αυτό τόνισε μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή ο τέως υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως επεσήμανε με τη συμφωνία: «Το ταμείο εγγυοδοσίας μετατρέπεται σε ταμείο εκποίησης. Δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη. Τα ποσά που αναφέρονται για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο από τον ESM αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους. Υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία, ήδη το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει την ώρα που ο ESM την απαιτεί.»

Και συνέχισε: «Υπάρχουν διαφορές του ν/σ από την απόφαση του Eurosummit. Θα αρκέσουν αυτές οι υποχωρήσεις ώστε στο Eurogroup να γίνουν δεκτά αυτά που ψηφίζονται;

Αυτή η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη; Μπορούμε να φανταστούμε πιθανότητα βιωσιμότητας;

Αυτό το 6 δισ. πλεόνασμα μου δείχνει απώλεια ΑΕΠ 22% τα επόμενα τρία χρόνια. Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, ή μάλλον μας επιβάλλεται ακριβώς το αντίθετο.

Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν επέκταση της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Σήμερα επιβάλλεται η ίδια λογική χωρίς χρηματοδότηση.»

 

14.15: Αυτή την ώρα μιλά στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας ως τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης τη συμφωνία.

 

14.07: Συνεδριάζει στις 16.30 στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

 

14.03: Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης μιλώντας στο BHMA FM, δήλωσε ότι: «Τα μέτρα τα ψηφίζουμε. Ότι πρέπει να κυρώσουμε τη συμφωνία, δεν αναφέρεται πουθενά».

Ωστόσο, η κυβέρνηση απέσυρε το 1ο άρθρο (συμφωνία) και το ενέταξε στην αιτιολογική. Επομένως οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να ψηφίσουν το σύνολο νομοσχεδίου.

13:20 Θα καταψηφίσει τα μέτρα και θα παραιτηθεί η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Την πρόθεσή της αυτή ανακοίνωσε με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπυργό. Διαβάστε την επιστολή: Η επιστολή παραίτησης της Νάντιας Βαλαβάνη στον πρωθυπουργό

12.51: Λαφαζάνης: Δεν θα ψηφίσω και το τρίτο μνημόνιο, που έρχεται σήμερα στη Βουλή. Με τα μνημόνια η χώρα δεν πάει μπροστά αλλά καταστρέφεται. Η Ελλάδα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις, χρειάζεται πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν.

Ο κ. Λαφαζάνης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα παραιτηθεί και απάντησε «όχι».

 

12.43: Σκλήρη κριτική σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση άσκησε ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ  Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας προ ολίγου στη Βουλή.

Δεν πρωτοτυπείτε στο ψευτοδίλημμα «νέο μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Αχαιός βουλευτής για να προσθέσει πως:

«Ο προσανατολισμός και το περιεχόμενο είναι ξεκάθαρος. το νέο μνημόνιο θα ειναι ακόμα πιο βαρύ, τα νέα βάρη θα προστεθούν στην απλή λαϊκή οικογένεια.

Ανθρακες η υπόθεση διαχείρισης του δημόσιου χρέους, αφού έρχεται νέο δάνειο 82 δισ. Δεν αμφισβητείται η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Δεν είναι καθαροί οι όροι του νέου δανείου από τον ESM.

To πακέτο των 35 δισ. θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων»

 

12.11: Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προεδρεύσει ο ίδιος το απόγευμα στην Ολομέλεια. «Αλλά η πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο, θα το αποφασίσει η ίδια», πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.

 

11.52: Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η συμφωνία, τόνισε μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός υπογράμμισε πως «ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα», για να παραδεχθεί ότι:  «Δεν μπορέσαμε να περάσουμε όλα τα μέτρα αναδιανομής που θέλαμε».

Αναφερόμενος στη συμφωνία ο κ. Τσακαλώτος είπε πως:

«Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζουν να είναι σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, με αμφίβολη αναπτυξιακή τροπή. Αλλά υπάρχουν και αρκετά πράγματα που έχουν κατεύθυνση αναδιανομής. Ο φόρος αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ κλιμακωτά, για παράδειγμα».

Για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές είπε ότι: «Οι πιο εχθρικές χώρες μας έλεγαν ότι αφού παίρνετε πρόγραμμα 82 δισ. θα πρέπει να πάρετε και μεγαλύτερο πρόγραμμα. Διαπραγματευόμαστε μέτρα για διαφθορά, διεύρυνση φορολογικής βάσης, μετασχηματισμό κράτους.

Δυνατότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις στο μέλλον να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα. Έχουμε μια υπόσχεση πολύ πιο ισχυρή από αυτό που πήρε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012.»

11.30: Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κ. Κωνσταντοπούλου τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα κωλυσιεργήσει στις διαδικασίες και δεν πρόκειται να προεδρεύσει- ωστόσο δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Οπότε, περαιτέρω εξελίξεις αναμένονται μετά τη συνεδρίαση και ψηφοφορία.

11.15 Στο βήμα αυτή την ώρα ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

 

11.05 Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλάει αυτή την ώρα στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών. Προκλήθηκαν αντιδράσεις. "Αισθάνθηκα πραγματική αγανάκτηση όταν άκουσα τη Μέρκελ να ανακοινώνει τι και πώς θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο - Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης ψήφισης αν υλοποιηθεί η διαδικασία, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.Με τις ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται ως εκβιασμός, διακυβεύεται η δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. Η Βουλή δεν πρέπει να επιτρέψει την ολοκλήρωση του εκβιασμού, δεν πρέπει να αποδεχτεί τον εκβιασμό, υποστήριξε".

 

10.51 Ξεκίνησε η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής. ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ.

 

10.35 Σύσκεψη με τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στις Επιτροπές εν όψει της συζήτησης στη Βουλή, έχει αυτή την ώρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Πριν από την Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

 

10.25 "Οι δανειστές επέβαλαν πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα. Υπό κανονικές συνθήκες κανείς δεν έπρεπε να τα στηρίξει, αλλά η κοινωνία δεν θέλει τη ρήξη και επιβάλλεται άμεσα ανασχηματισμός και δημοκρατική διαχείριση στο εσωτερικό θέμα που έχει προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ  δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος προσερχόμενος στη Βουλή.

“Περιμένω κι εγώ να μου ανατεθούν καθήκοντα στην περίπτωση που η Πρόεδρος δεν προεδρεύσει” είπε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

10.10 Βαρουφάκης προσερχόμενος στη Βουλή: Θα ακούσετε τις τοποθετήσεις μας και θα δείτε

10.05 Η μεγάλη μάχη για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα  δίνεται σήμερα στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση την ίδια ώρα να μετρά τις δυνάμεις της. Σήμερα μάλιστα  στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε νωρίτερα ότι θα ψηφίσει τα μέτρα με βαριά καρδιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση δεν θα προεδρεύσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λίγο πριν ο  Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι  η κυβέρνηση φέρνει συμφωνία εκβιαζόμενη, αλλά στην παρούσα φάση δεν είχε άλλη επιλογή για να μην σημειωθεί ανθρωπιστική τραγωδία. Ζητούμε υπερψήφιση συμφωνίας, χωρίς να ωραιοποιούμε και θα προσπαθήσουμε να απαλύνουμε ταδύσκολα μέτρα.

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί για τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, και εάν θα υπάρξουν περισσότερες διαρροές απ' ότι στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση. 

Ήδη τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν, ζητούν απόσυρση της συμφωνίας και προτείνουν ως επιλογή την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.

Στάθης Λεουτσάκος: Μονόδρομος η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα

 

Σταθάκης για παράλληλο νόμισμα: "Ας σοβαρευτούμε"

Nτόρα Μπακογιάννη: Να δράσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού, στη βάση του Συντάγματος και των νόμων

 


 

08.00 Σήμερα στις 10:00  το πρωί ξεκινάει η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Την ίδια ώρα η ψηφοφορία θα αποτελέσει το crash test για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπάρχουν διαφωνίες. Μάλιστα χθες ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "Θα κάνω ότι μπορώ να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ενιαία και θα κριθούν όλοι εάν θέλουν να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση ή εάν θέλουν να τη ρίξουν όπως επιθυμούν κύκλοι του εξωτερικού. Ας μου πει κάποιος τι επιλογές είχαμε. Ο καθένας έχει την ευθύνη για το ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί".

Μάλιστα την Πέμπτη αναμένεται ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος.

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη μία, ώστε μέχρι τις δύο να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για τα νομοσχέδια που εισάγονται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες.

Στόχος είναι μέχρι τις 21:00 το βράδυ να έχει ψηφιστεί, χωρίς να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση.

Είναι ενδεικτικό ότι στο έγγραφό της που απέστειλε προς τους προέδρους των σχετικών επιτροπών η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παραπέμποντάς τους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τους ενημερώνει ότι «σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από τις Επιτροπές η πρόταση της Κυβέρνησης για το χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, όπως εκτίθεται στο συνοδευτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέως της Κυβέρνησης κ. Σπυρίδωνος Σαγιά, ορίζεται προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών σας η 18:30 της 15ης Ιουλίου 2015».

Αυτό σημαίνει ότι δίχως την έκθεση που πρέπει να συντάξουν οι επιτροπές αλλά και δίχως την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, δεν μπορεί να εκδοθεί ημερήσια διάταξη για παραπομπή του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξουν και αυτή την φορά καθυστερήσεις, αναφέρει το in.gr

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το βράδυ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισής του και ως εκ τούτου η διαδικασία αναμένεται να είναι συμπιεσμένη, όπως έγινε στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό για την διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο άρθρα: ένα με τη συμφωνία και ένα με τα προαπαιτούμενα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%):

Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ), η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο, θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%

Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών

Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.

Ολοκληρώνεται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Όλα τα μέτρα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσόν της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Η εξοικονόμηση της κρατικής δαπάνης από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25.7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 εκατ. ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. για το 2018.

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει άλλη αναφορά στο συνταξιοδοτικό, ενώ προβλέπεται η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων.

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης. Από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ, αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Τα θέματα της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τους όρους της ένταξης στο ΕΤΕΑ, οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με εκείνη που ισχύει για το ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.

Ακόμη, αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις.

Η ενίσχυση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 422 εκατ. ευρώ για φέτος και τα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Έως τις 22 Ιουλίου, προβλέπεται να νομοθετηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ρήτρα βιωσιμότητας ή «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν προηγουμένως με τους δανειστές.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για όλες τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές.

Προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών, ώστε οι παροχές που δίνουν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Η εφαρμογή της είχε παγώσει με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στην αγορά εργασίας «με την πραγματοποίηση μεταξύ άλλων αυστηρής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Αλέξης Τσίπρας : Όχι σε κυβέρνηση Εθνικού σκοπού - Ανοιχτός σε εκλογές, αλλά όταν κλείσει η συμφωνία - Τι είπε για Ζωή, Βαρουφάκη και διαφωνούντες

Η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας είπε "ΟΧΙ" στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές

Σάλος από τις δηλώσεις Βαρουφάκη εναντίον Τσίπρα- "Ήθελε το ναι"- Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις, απαντά μέσω twitter

Κοδέλας: Ζητώ συγνώμη από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

"Όχι" θα πει η αριστερή πλατφόρμα- Δεν παραιτείται ο Λαφαζάνης

Λοβέρδος: Να κληθεί ο Βαρουφάκης στην εξεταστική

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις