Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρέδωσε τα ανακατασκευασμένα σπίτια στη Μάκιστο

Ηλεία: Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρέδωσε...

Σε κλίμα συγκίνησης.

Δεσμούς ζωής με την Μάκιστο, το χωριό που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τη φονική πυρκαγιά του 2007 απέκτησε ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, όπως τόνισε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη κατά την σημερινή τελετή παράδοσης των σπιτιών που ανακατασκευάστηκαν. Το μεσημέρι της Δευτέρας παραδόθηκαν τα σπίτια που ανακατασκευάστηκαν στο μαρτυρικό χωριό της Ζαχάρως, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» και του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», συνοδευόμενη από τον αδερφό του συζύγου της Γιώργο Βαρδινογιάννη, έφτασε στο χώρο του μαρτυρίου στις δώδεκα  το μεσημέρι, εκεί όπου οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε αγιασμό και η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς των φορέων και ανταλλαγή δώρων. Τον λογό πήρε ο αντιδήμαρχος Νίκος Λαμπρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στα όσα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2007: «Αναλάβατε να δώσετε ζωή στη Μάκιστο, φτιάχνοντας από την αρχή όλα τα καμένα σπίτια μας με δικά σας έξοδα, κάνοντας τα πολύ καλύτερα από πριν. Οι οικογένειες έμειναν στις ρίζες τους, δεν ξενιτεύτηκαν χάρη σε εσάς».

 

Χαιρετισμός Σηφουνάκη

 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή την ώρα στο υπουργικό συμβούλιο, εγκρίνεται το Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης των

πυρόπληκτών περιοχών. Σήμερα όμως εδώ ο επιχειρηματικός όμιλος Βαρδινογιάννη παραδίδει τη Μάκιστο, ανοικοδομημένη στους κατοίκους της. Κάθε σύγχρονη πολιτεία, θεσμοθετεί και θωρακίζει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, ακριβώς γιατί μπορεί να επιφέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα». Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τον Όμιλο Βαρδινογιάννη αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία για την αρωγή της στη γειτονική Αρτέμιδα.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Δημήτρης Χρονόπουλος καλωσόρισε την κα Βαρδινογιάννη και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος : «Όταν ήρθε η κα Βαρδινογιάννη και είδε τον πόνο και την καταστροφή που μας είχε βρει, με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε στους κατοίκους και τους είπε ‘μην κλαίτε εμείς θα σας βοηθήσουμε’. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με το σύζυγό της τον κ. Βαρδή και αμέσως τους ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη θα φτιάξει τα σπίτια εξαρχής. Αυτό έγινε τόσο γρήγορα που κανένας δεν το πιστεύει…».

Ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ευχαρίστησε μεν την κα Βαρδινογιάννη και τον Όμιλο, καυτηρίασε δε τη στάση της Πολιτείας τονίζοντας: «Η επίσημη πολιτεία τρία χρόνια τώρα υστερεί σε σχέση με τις πράξεις που έκαναν και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη και οι Κύπριοι αδερφοί μας, η Κυπριακή Κυβέρνηση. Τρία χρόνια μετά  τις καταστροφές η επίσημη Πολιτεία έχει προχωρήσει στην οικιστική αποκατάσταση σε ποσοστό 70% περίπου και ακόμα αρκετός κόσμος μένει σε λυόμενα και άλλοι έχουν πάρει μόνο την πρώτη δόση, ούτε η δεύτερη, ούτε την τρίτη δόση και αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις της Πολιτείας και στο ότι το Ταμείο Μολυβιάτη αυτά τα χρήματα ακόμα μένουν ανεκμετάλλευτα».Ο πρόεδρος του ΔΣ Ζαχάρως κ. Σχίζας ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανακήρυξη της κ. Μαριάννας και του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη σε επίτιμους δημότες Ζαχάρως.

 

«Ανταμοιβή μας το χαμόγελο των παιδιών…»

 

Στην ομιλία της η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Μάκιστος δεν μεταμορφώθηκε χάρη σε εμάς, αλλά χάρη σε όλους εσάς τους κατοίκους της, που δεν την εγκαταλείψατε. Χάρη στην αγάπη σας για τον τόπο και το κουράγιο σας να παραμείνετε εδώ ότι και αν συμβεί, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες διαβίωσης σε ένα ερειπωμένο τόπο, στον οποίο είχατε τόσες άσχημες αναμνήσεις. Για το σύζυγό μου και εμένα η στήριξη σε εσάς και το χωριό σας ήταν ένα ανθρώπινο χρέος. Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε μια τέτοια συμφορά… Και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι το χαμόγελο των παιδιών που ήταν γύρω μας, που βλέπουμε σήμερα κοντά μας και που είναι το μέλλον αυτού του τόπου…»

Ακολούθως έγιναν τα εγκαίνια της πλατείας της Μακίστου, που έλαβε το όνομα των ευεργετών ως «Πλατεία Μαριάννας και Βαρδή Βαρδινογιάννη» και τα αποκαλυπτήρια της προτομής της κυρίας Βαρδινογιάννη, με δαπάνη του δήμου, καθώς και δύο στηλών, μιας για τους Μακισταίους νεκρούς των πυρκαγιών και μια για τους δωρητές.

 

(Πηγή: iliatora.gr)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις