Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μια πόλη μαγική

Μια πόλη μαγική

Του Σπύρου Μαραγκού

Το αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι φωτίζει σαν πολυέλαιος πάνω από την πόλη. Η σκιά της Παλιοβούνας κολυμπάει στα νερά του Πατραϊκού.

Καθισμένος στις παρυφές του Ομπλού χαζεύω την πόλη που απλώνεται στα πόδια μου. Το Kάστρο και την φωτισμένη γέφυρα στο Ρίο. Στο βάθος το ακρωτήρι του Πάπα και πιο έξω η Οξειά να στέκεται άγρυπνος φρουρός στην είσοδο του Πατραϊκού.  Ομορφη η πόλη από ψηλά την νύχτα. Την καμαρώνω. Πραγματική Αρχόντισσα. Ντυμένη με επίσημο νυχτερινό φόρεμα και στολισμένη  με χιλιάδες πολύχρωμα μικροσκοπικά φωτάκια συναντά την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Αποχαιρετά σιγά σιγά το καλοκαίρι που φεύγει και ετοιμάζεται σε λίγο να υποδεχθεί το φθινόπωρο που έρχεται. Κοιτάζω και σκέφτομαι.

Σε λίγη ώρα θα πάρω τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι. Δεν θέλω να γυρίσω όμως πίσω. Θέλω να παραμείνω εδώ, να κοιτώ την πόλη από ψηλά και να ονειρεύομαι Η ζωή μου μέσα σε αυτήν είναι πια ανυπόφορη. Δεν αντέχω να με ξυπνάει το πρωί η δυσοσμία από τα σκουπίδια που έχουν πετάξει έξω από τους κάδους οι οικονομικοί μετανάστες στην προσπάθεια τους να βρουν τροφή. Κλείνω τα παράθυρα μέσα στο καλοκαίρι και ζω αγκαλιά με το κλιματιστικό γιατί με τρελαίνει ο θόρυβος και η ρύπανση από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που κυκλοφορούν  καθημερινά στο κέντρο. Προσπαθώ μάταια να βρω μια γωνία να αναπνεύσω λίγο καθαρό οξυγόνο και παντού με πνίγει το τσιμέντο. Κοιτάζω την θάλασσα από μακριά και δεν μπορώ να πλησιάσω γιατί είμαι φυλακισμένος.

Δεν ξέρω αν ο επόμενος Δήμαρχος της Πάτρας θα είναι πράσινος, μπλε ή κόκκινος. Αν θα είναι ανεξάρτητος, αντάρτης, με χρίσμα ή με στήριξη. Οποιος και αν είναι όμως ας οραματιστεί μια καινούρια πόλη μέσα από τους στίχους του Μάνου Χατζιδάκι ………… μια πόλη σαν κι αυτή πεθαίνει, ζει και αλλάζει μαγεμένη…….!!

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις