Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Πυρά» κατά της BΡ από την Anadarko

«Πυρά» κατά της BΡ από την Anadarko

Για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, διακεκριμένη αμέλεια ή σκόπιμες παραλείψεις κατηγορεί την BP η Anadarko, συνιδιοκτήτρια του κοιτάσματος στον Κόλπο του Μεξικού

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου Anadarko Petroleum, συνδικαιούχος της άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού μετά την έκρηξη της πλατφόρμας Deep Water Horizon τον Απρίλιο, κατηγόρησε χθες την BP για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και διαβεβαίωσε ότι η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. «Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται δείχνουν ότι η τραγωδία αυτή μπορούσε να αποφευχθεί και ότι είναι το άμεσο αποτέλεσμα ριψοκίνδυνων αποφάσεων και ενεργειών της BP», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Anadarko Τζιμ Χάκετ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, που δηλώνει «συγκλονισμένος» από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί μετά την καταστροφή, κυρίως στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών ερευνών, «η συμπεριφορά και οι ενέργειες της BP παραπέμπουν σε διακριμένη αμέλεια ή σε σκόπιμες παραλείψεις», γεγονός που την καθιστά υπόλογη απέναντι στους εταίρους της, ανάμεσά τους και η Anadarko.

«Η BP, ως η εταιρεία που χειριζόταν τη γεώτρηση, είχε την υποχρέωση απέναντι στους συνιδιοκτήτες, ανάμεσά τους και η Anadarko, για τη διάνοιξη των φρεάτων με σωστό τρόπο... και για τον σεβασμό του συνόλου των νόμων και των κανονισμών. Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει επίσης ότι η BP είναι υπεύθυνη απέναντι στους συνιδιοκτήτες για κάθε βλάβη που θα προκληθεί από δική της διακεκριμένη αμέλεια ή σκόπιμες παραλείψεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Anadarko.

Σε δική της απαντητική ανακοίνωση η BP εκφράζει τη σφοδρή της διαφωνία με την Anadarko και υπόσχεται ότι «δεν θα επιτρέψει στους ισχυρισμούς αυτούς να μειώσουν τη δέσμευσή της απέναντι στις παράκτιες περιοχές του Κόλπου» .

Σύμφωνα με την BP, «η Anadarko αρνείται να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της ως προς το κόστος καθαρισμού της διαρροής και την καταβολή αποζημιώσεων, παρά την ύπαρξη συμφωνίας η οποία προβλέπει ότι 'οι πλευρές θα μοιρασθούν το κόστος των επιχειρήσεων, περιλαμβανομένου του κόστους καθαρισμού οποιασδήποτε διαρροής από το κοίτασμα'» .

«Και άλλες πλευρές, εκτός της BP, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διαρροή του πετρελαίου, και περιμένουμε να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της BP Τόνι Χέιγουορντ, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι δαπάνες και οι ευθύνες τελικά δεν θα μεταβάλει την σταθερή μας δέσμευση για τον καθαρισμό και την ταχεία και δίκαιη αποζημίωση» .

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της Anadarko, από τη βαθμίδα Baa3 στην Ba1, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα υποβάθμιση.

«Η απόφαση εκφράζει την αβεβαιότητα που συνδέεται με το εν δυνάμει μερίδιο του 25% της Anadarko στις δαπάνες καθαρισμού και στις οικονομικές υποχρεώσεις και πρόστιμα» που έχουν σχέση με την διαρροή του πετρελαίου, διευκρίνισε ο οίκος αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις