Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τέσσερεις μαθητές από την Πάτρα διεκδικούν το δικαίωμά τους στο αστικό πράσινο, στο παιχνίδι, στην ποιοτική ζωή

Τέσσερεις μαθητές από την  Πάτρα διεκδικ...

«Τα παιδία δεν παίζει» θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 25/3/2010, από την εταιρία διανομής FEELGOOD ENTERTAINMENT

Μια μικρή  ομάδα τεσσάρων μαθητών που ζουν στην Πάτρα αποφάσισαν να διεκδικήσουν με σθένος το δικαίωμά τους στο αστικό πράσινο, στο παιχνίδι, σε μια πιο ποιοτική ζωή.

 

Μην έχοντας  που να παίξουν και αντιμετωπίζοντας διαρκώς το πρόβλημα των αγανακτισμένων γειτόνων, των αυτοκινήτων στο  δρόμο και της έλλειψης ελεύθερου  χώρου στη γειτονιά τους , οι τέσσερεις  μαθητές ηλικίας 9-14 ετών αποφάσισαν  να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στο παιχνίδι σε έναν  ελεύθερο χώρο μέσα στο πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον.

 

Τα παιδιά οργανώθηκαν, ετοίμασαν την επιχειρηματολογία  τους και επισκέφθηκαν το καλοκαίρι  του 2009 τον Δήμαρχο της Πάτρας κ. Φούρα, ζητώντας να τους παραχωρηθεί ένα εγκαταλελειμένο οικόπεδο που δεν χρησιμοποιείται από κανέναν για να μπορούν να παίζουν ακίνδυνα. Η ελληνική γραφειοκρατία δεν έχει επιτρέψει ακόμη να δοθεί μια λύση. Τα παιδιά από την Πάτρα δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα, συνεχίζουν μαχητικά να μαζεύουν υπογραφές από τους κατοίκους, να επισκέπτονται τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δημαρχείου και να τεκμηριώνουν με κάθε τρόπο τη δίκαιη απαίτησή τους για μια πιο ανθρώπινη και ποιοτική ζωή.

 

Στη χώρα μας  που ο αστικός πληθυσμός υπερβαίνει το 75%, το αστικό πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι ο κάθε κάτοικος μεγάλης Ελληνικής πόλης απολαμβάνει τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν αναλογία πρασίνου σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, τότε η προστασία των ήδη υπαρχόντων χώρων πρασίνου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

 

Οι ελεύθεροι  χώροι πρασίνου στις πόλεις δίνουν μια «ανάσα» στους κατοίκους  και κυρίως στα παιδιά που με αυτόν  τον τρόπο κατοχυρώνουν τα αναφαίρετο δικαίωμά τους στο παιχνίδι. Η συνειδητοποίηση από τους πολίτες ότι η προάσπιση αυτού του αγαθού έχει περάσει στα χέρια τους έχει οδηγήσει από το 2004 και μετά σε αναρίθμητους αγώνες πολιτών σχετικά με την διεκδίκηση των ελευθέρων χώρων της πόλης, αλλά και τη δημιουργία νέων. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες πέτυχαν τη διάσωση μεγάλων ή μικρών ελεύθερων και πράσινων χώρων, π.χ. στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής αναστάλθηκε η καταστροφή του άλσους και η κατασκευή γηπέδου με εμπορικό κέντρο.

 

Με γνώμονα  αυτές τις σημαντικές επιτυχίες  Ελλήνων κινητοποιημένων πολιτών  η μικρή ομάδα από την Πάτρα  πήρε το θάρρος να διεκδικήσει αυτό που δεν διεκδικούν οι ενήλικες.

 

Η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία των παιδιών, που  είναι μαθητές ηλικίας 9-14 ετών, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Άγγελης Ανδρικοπούλου και του Αργύρη Τσεπελίκα, σκηνοθετών με μεγάλη ευαισθητοποίηση σε οικολογικά θέματα που με την υποστήριξη των παραγωγών Ρέας Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ, ακολούθησαν τα παιδιά σε όλη την προσπάθειά τους για έναν ολόκληρο χρόνο, έχοντας ως παρέα τους μόνο μία κάμερα.

 

Το αποτέλεσμα είναι μια αληθινή ιστορία  που θα προβληθεί στους κινηματογράφους  με τον τίτλο: «Τα παιδία δεν παίζει».  «Τα παιδία δεν παίζει» δεν  είναι ταινία, δεν έχει σενάριο, ούτε ηθοποιούς, έχει όμως πρωταγωνιστές στη ζωή, που δίνουν το παράδειγμα σε όλους μας. Γιατί αυτοί οι μικροί πρωταγωνιστές έχουν ψυχή!

 

«Τα παιδία δεν παίζει»  θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 25/3/2010, από την εταιρία διανομής FEELGOOD ENTERTAINMENT.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις