ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Tι προκάλεσε το μπλακ άουτ στην Ισπανία- Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια

Κοινοποίηση
Tweet

Η Ισπανία προσπαθεί να συνέλθει

Η Ισπανία προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα σήμερα Τρίτη, κάτι που προς το παρόν, μοιάζει απίθανο, σύμφωνα με την El Pais. Χθες, η χώρα επλήγη από το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην ιστορία της.

Τριάντα δύο λεπτά μετά το μεσημέρι, σημειώθηκε «πολύ ισχυρή ταλάντωση» στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την πρώτη εξήγηση που έδωσε η ισπανική υπηρεσία ηλεκτρισμού. Το φαινόμενο προκάλεσε κατάρρευση σε ολόκληρο το δίκτυο της χώρας, επηρεάζοντας την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια διακόπηκαν, οι φωτεινοί σηματοδότες απενεργοποιήθηκαν, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος σε πολλές πόλεις, και πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά. Οι τοπικές αρχές αύξησαν τα επίπεδα συναγερμού τους και η κυβέρνηση κήρυξε «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σε οκτώ περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη, η Ανδαλουσία και η Βαλένθια, κατόπιν δικού τους αιτήματος.

Το ηλεκτρικό ρεύμα άρχισε να επιστρέφει σταδιακά από νωρίς χθες το απόγευμα και νωρίς το πρωί σήμερα, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει αποκατασταθεί η παροχή σε ποσοστό 99,16%, καθώς και ότι όλοι οι υποσταθμοί της χώρας είναι πλέον σε λειτουργία.

Ολόκληρο το δίκτυο της Πορτογαλίας «σταθεροποιήθηκε» έπειτα από μαζικές διακοπές στο μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου και όλοι οι υποσταθμοί ηλεκτροδότησης έχουν επανέλθει σε λειτουργία, ανακοίνωσε και ο διαχειριστής του πορτογαλικού δικτύου νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι όλα τα αεροδρόμια λειτουργούν -αν και αναμένεται «περαιτέρω ανάκαμψη στη Λισαβόνα»- όπως και τα τρένα. Τα σχολεία άνοιξαν επίσης ξανά και οι υπηρεσίες υγείας έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, από πλευράς του, γνωστοποίησε χθες το βράδυ ότι στις περιοχές που ζήτησαν κήρυξη εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία το κράτος αναλαμβάνει τη διοίκηση, τα σχολεία θα είναι ανοικτά σήμερα, αλλά χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ο Σάντσεθ πραγματοποιεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στην οποία θα προεδρεύσει ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τα αίτια του αιφνίδιου μπλακ άουτ στις 12.32 μ.μ. «Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν», όπως τόνισε.